16/12/2019 04:50:12

Φέσσας: Συνεχίζεται το λάθος μείγμα πολιτικής

Φέσσας: Συνεχίζεται το λάθος μείγμα πολιτικής - Media
 
Έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου που σταδιακά εκσυγχρονίζουν την ελληνική οικονομία και την κάνουν πιο ανταγωνιστική, εκτίμησε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας μιλώντας στην εκδήλωση της ECONOMIA για την παρουσίαση του βιβλίου του πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
 
Ο κ. Φέσσας στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι και τα τρία προγράμματα προσαρμογής και -ειδικά το τελευταίο- χτίστηκαν με την συμμετοχή των εταίρων μας πάνω σε ένα λάθος μείγμα πολιτικής με την υπερφορολόγηση κάθε παραγωγικής δραστηριότητας.
 
"Δυστυχώς αυτό το λάθος μείγμα πολιτικής συνεχίζεται και σήμερα μετά τη λήξη των Μνημονίων", ανέφερε.
 
"Πρώτη προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής οφείλει να είναι η τόνωση της παραγωγής κυρίως μέσω της στοχευμένης μείωσης της υπερφορολόγησης της εργασίας, που με τη σειρά της θα φέρει πραγματική αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, των επενδύσεων και των θέσεων απασχόλησης. Αποδέκτες αυτής της μείωσης φόρων και εισφορών πρέπει να είναι πρωτίστως οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, που βλέπουν μεγάλο τμήμα του εισοδήματός τους να κατευθύνεται σε μη ανταποδοτικούς φόρους και εισφορές", σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.
 
Σε άλλο σημείο ο κ. Φέσσας επισήμανε ότι ο ΣΕΒ ουδέποτε υποστήριξε ότι η Ελλάδα πρέπει να τοποθετηθεί στον διεθνή ανταγωνισμό ως επενδυτικός προορισμός χαμηλού κόστους. "Η Ελλάδα δεν προσφέρει σήμερα μια ελκυστική πρόταση προς ξένους και εγχώριους επενδυτές, οι οποίοι σημειωτέον έχουν πληθώρα εναλλακτικών, πολύ πιο ανταγωνιστικών, επενδυτικών προορισμών.
 
"Το πρόβλημα είναι ότι η Ελληνική οικονομία καθημερινά εγκλωβίζεται στην κατηγορία των χωρών χαμηλών μισθών, χαμηλών δεξιοτήτων και χαμηλής καινοτομίας, ακριβώς διότι υστερεί σημαντικά σε όλους τους υπόλοιπους παράγοντες που συνθέτουν το προφίλ μιας ελκυστικής οικονομίας", πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, συμπληρώνοντας πως γι’ αυτό, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στο ζήτημα του μη μισθολογικού κόστους.
 
"Για να πετύχουμε τους στόχους μας σε ότι αφορά τις αποδοχές και την απασχόληση", τόνισε, "δεν πρέπει να αποσύρουμε τη μόνη πετυχημένη μεταρρύθμιση, αυτή στην αγορά εργασίας, που συγκράτησε μέσα στην κρίση θέσεις εργασίας, και ταυτόχρονα να ολοκληρώσουμε τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, σε ένα περιβάλλον σταθερότητας και λογικής φορολογίας."
 
Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΕΒ εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι είμαστε μια χώρα που γερνάει, σημειώνοντας ότι εάν δεν αλλάξει η ασκούμενη οικονομική πολιτική θα συνεχίσουν να μεταναστεύουν οι πλέον δυναμικές ομάδες του πληθυσμού και των επιχειρήσεων".
 
Πηγή: economy365.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.