search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 03:56
MENU CLOSE

Στους δρόμους οι μαθητές ενάντια στις «διπλές Πανελλαδικές» – Ένταση και επεισόδια στο Σύνταγμα (Photos)

29.10.2018 10:17
Στους δρόμους οι μαθητές ενάντια στις «διπλές Πανελλαδικές» - Ένταση και επεισόδια στο Σύνταγμα (Photos) - Media

 

Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κατέληξε το κυρίως σώμα της μεγάλης μαθητικής διαδήλωσης που ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι από τα Προπύλαια.

Με συνθήματα ενάντια στις προωθούμενες αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, εκατοντάδες μαθητές διαδήλωσαν προς τη Βουλή και στη συνέχεια, μέσω της λεωφόρου Συγγρού, έφτασαν στο Πάντειο όπου πραγματοποίησαν συνέλευση.

Ένταση επικράτησε όταν, καθώς η διαδήλωση εισερχόταν στην πλατεία Συντάγματος, ομάδα ατόμων με καλυμμένα χαρακτηριστικά αποκόπηκε από το κυρίως σώμα της πορείας και επιτέθηκε στις δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονταν μπροστά στη Βουλή, στη συμβολή των οδών βασιλίσσης Αμαλίας και βασιλίσσης Σοφίας, εκτοξεύοντας αντικείμενα, με την αστυνομία να απαντά κάνοντας χρήση χημικών.

Για αρκετή ώρα επικράτησε ένταση μπροστά στη Βουλή, ενώ, μετά από εκτεταμένη επίθεση των ΜΑΤ, τα επεισόδια μεταφέρθηκαν στο ύψος των στηλών του Ολυμπίου Διός. Για αρκετή ώρα σημειώνονταν οδομαχίες, με νεαρούς να εκτοξεύουν πέτρες και άλλα αντικείμενα προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ που απαντούσαν κάνοντας χρήση χημικών.

Μικροφθορές σημειώθηκαν σε στάσεις λεωφορείων και φωτεινούς σηματοδότες, ενώ για αρκετή ώρα διακόπηκε η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το Σύνταγμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν σε τουλάχιστον τρεις προσαγωγές. Οι μαθητές υποστηρίζουν ότι οι προωθούμενες αλλαγές και κυρίως η συμπλήρωση του Μηχανογραφικού στη δευτέρα Λυκείου, οπότε και θα δηλώνονται 10 σχολές προτίμησης που δε θα μπορούν να τροποποιηθούν, θα εντείνουν την παραπαιδεία και την πίεση στους ίδιους και τις οικογένειες τους.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση-κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας στο συλλαλητήριο, αναφέρεται ότι με τις προωθούμενες αλλαγές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση:

«Θα μας βάζουν να δίνουμε περισσότερες εξετάσεις: Καταργούν τις ενδοσχολικές και ουσιαστικά βάζουν πανελλαδικές x 2. Δηλαδή να δίνουμε και πανελλαδικές και εξετάσεις ανά δήμο ή περιφέρεια με θέματα και δυσκολία πανελλαδικού επιπέδου, ακόμα και για να πάρουμε το απολυτήριο.

– Θα μας φορτώνουν με περισσότερο άγχος, τρέξιμο και παπαγαλία αφού το ζητούμενο στο σχολείο που φτιάχνουν δεν θα είναι να πάρουμε γνώσεις, αλλά να μάθουμε τα SOS και να κυνηγάμε βαθμούς.

Ήδη οι φροντιστηριάρχες τρίβουν τα χέρια τους και ευχαριστούν την κυβέρνηση που θα γεμίσει κι άλλο τα πορτοφόλια τους από τις τσέπες των γονιών μας.

– Θα μας στερούν πολύτιμες γνώσεις για τη ζωή μας. Και επίσημα πια στόχος του σχολείου δεν θα είναι να μας δίνει τα εφόδια που χρειαζόμαστε για να γίνουμε ολοκληρωμένοι άνθρωποι άσχετα από το επάγγελμα που θα κάνουμε. Φτιάχνουν ένα σχολείο που και με τη βούλα του νόμου θα μας στερεί το δικαίωμα να μάθουμε όσα είναι χρήσιμα για τη ζωή μας και θα μας αντιμετωπίζει σαν μέσους όρους βαθμολογιών.

-Θα μας βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό για να πάρουμε σοβαρές αποφάσεις για τη ζωή μας από πιο νωρίς και με λιγότερες επιλογές. Και όλα αυτά σε ένα σχολείο που θα μας κοιτάει περισσότερο στην τσέπη».

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και φοιτητές που εναντιώνονται στις ρυθμίσεις του υπ. Παιδείας για τη τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της χώρας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01