search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 07:53
MENU CLOSE

Η εξουσία δεν έχει φύλο…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2045
1-11-2018
03.11.2018 04:00
thodoris_grampsas.jpg

 

Όταν ο Θοδωρής Γράμψας βγήκε στη σκηνή και μας καλησπέρισε ως Δεσποινίς Μαργαρίτα με νάζι και τσαχπινιά, ανησύχησα για την εσωτερική ισορροπία της παράστασης που θα έβλεπα.

Μετά τη Λαμπέτη ο Γράμψας;

Πολύ τολμηρό!

Όμως όσο περνούσαν τα λεπτά, ο λόγος του Βραζιλιάνου συγγραφέα με μάγευε, ξέχασα ότι η Δεσποινίς Μαργαρίτα έπρεπε να είναι… δεσποινίς και ο Θοδωρής έδινε στους θεατές μ’ έναν έξυπνο τρόπο το μάθημα που έπρεπε να πάρουν!

Η Δεσποινίς Μαργαρίτα του Ρομπέρτο Ατάιντε, ο οποίος την έγραψε στη διάρκεια της δικτατορίας στη χώρα του, είναι δασκάλα δημοτικού. Είναι η πρώτη μέρα μαθημάτων και οι θεατές είναι οι μαθητές της τάξης. Ο μονόλογός της είναι ένα μάθημα πολιτικό. Ένα σχόλιο πάνω στην εξουσία. Έχει ανέβει σε περισσότερες από τριάντα χώρες. Στην Ελλάδα ανέβηκε πρώτη φορά το 1975 σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη και την αξέχαστη Έλλη Λαμπέτη στον ομώνυμο ρόλο.

Ο Θοδωρής Γράμψας, που – και – σκηνοθετεί την παράσταση συνάντησε τη Δεσποινίδα Μαργαρίτα για πρώτη φορά ως νέος καθηγητής στη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης.

«Μου την πρότεινε μια μαθήτρια της σχολής. Μέχρι τότε δεν την ήξερα. Τη μελέτησα, τη γνώρισα, τη βρήκα ενδιαφέρουσα, γοητευτική. Μια πραγματικά ξεχωριστή προσωπικότητα στον κόσμο των θεατρικών προσώπων που με συγκινεί ως σκηνοθέτη και ως ηθοποιό. Το 2011 ανεβάσαμε για πρώτη φορά το έργο στο θεατράκι μας (praxi epta studio), με την Τζένη Σταυροπούλου στον ρόλο της Δεσποινίδος Μαργαρίτας, μια ερμηνεία εξαιρετική. Εγώ είχα την ευθύνη της σκηνοθεσίας. Η συχνή συναναστροφή με κάποιον βοηθάει να ανακαλύπτεις πράγματα που αφορούν τη ζωή, το παρελθόν, τα μυστικά του» εξομολογήθηκε πρόσφατα στην αγαπημένη μου Έφη Μαρίνου.

– Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στο Θέατρο Τέχνης (Φρυνίχου 14, Πλάκα, τηλ.: 2103222464). «Δεσποινίς Μαργαρίτα» του Ρομπέρτο Ατάιντε. Μετάφραση: Κώστας Ταχτσής. Σκηνοθεσία – Μουσική επιμέλεια: Θόδωρος Γράμψας. Σκηνικό – Κοστούμια: Χριστίνα Κωστέα. Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου. Παίζει μαζί με τον Θόδωρο Γράμψα και η Στέλλα Τραγούδα (Μαθητής).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 07:48