search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:43
MENU CLOSE

Eurogroup: Ο ιταλικός προϋπολογισμός κρίνει τις ελληνικές συντάξεις

05.11.2018 06:44
Eurogroup: Ο ιταλικός προϋπολογισμός κρίνει τις ελληνικές συντάξεις - Media

 

Κρας τεστ για την τύχη των συντάξεων και το εάν θα γλυτώσουν το «μαχαίρι» αποτελεί η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. Mολονότι η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα της συνόδου, το θέμα θα βρεθεί στο τραπέζι, στο πλαίσιο της εξέτασης των προσχεδίων προϋπολογισμού που κατέθεσαν τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2019.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο αρμόδιος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε τη Δευτέρα, προσερχόμενος στο Eurogroup, ότι η Επιτροπή θα εξετάσει κατά πόσο η Ελλάδα έχει το δημοσιονομικό περιθώριο να εφαρμόσει τα όσα προβλέπονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019.

Σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν θα συζητηθεί σήμερα στο Eurogroup, ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι η Ελλάδα μετέχει για πρώτη φορά στη διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Και όπως είπε, η Επιτροπή θα αξιολογήσει τι δημοσιονομικά περιθώρια υπάρχουν και στη συνέχεια η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει τους εταίρους της να υιοθετήσουν τα μέτρα που προβλέπονται στον προϋπολογισμό της Ελλάδας για το 2019.

Υπενθύμισε ότι στις 8 Νοεμβρίου η Επιτροπή θα δώσει στη δημοσιότητα τις προβλέψεις της για το δημοσιονομικό έλλειμμα, το χρέος και την οικονομική ανάπτυξη των χωρών της ΕΕ, ενώ στις 21 Νοεμβρίου θα παρουσιάσει τη «γνώμη» της για τα σχέδια προϋπολογισμών των χωρών της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης, για πρώτη φορά, και της Ελλάδας.

Εξάλλου, όσον αφορά την Ιταλία που είναι και το πρώτο θέμα στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup, ο επίτροπος Π. Μοσκοβισί εξέφρασε την ελπίδα ότι η ιταλική κυβέρνηση θα απαντήσει, έως τις 13 Νοεμβρίου, στο αίτημα της Επιτροπής να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό της. O Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει στο ίδιο πνεύμα διαλόγου να συζητά με την ιταλική κυβέρνηση για το ζήτημα αυτό και προσέθεσε πως βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον υπουργό Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία, ο οποίος αναμένεται να εξηγήσει σήμερα στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης πώς σκοπεύει να απαντήσει η Ιταλία στην Επιτροπή τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, ο ιταλικός προϋπολογισμός, αν δεν αναθεωρηθεί, αυξάνει το άχθος του χρέους στις πλάτες των Ιταλών πολιτών. Παράλληλα, όπως είπε, αντί για μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος κατά 0,6% του ΑΕΠ, η ιταλική κυβέρνηση προβλέπει την αύξησή του κατά 0,8%. Κατέληξε λέγοντας ότι η Επιτροπή έχει τη δημοκρατική νομιμότητα να παρέμβει, βάσει των συνθηκών και των κανόνων, οι οποίοι πρέπει να τηρούνται και υπογράμμισε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης συμφωνούν με την Επιτροπή ότι το ιταλικό χρέος, που φτάνει στο 132% του ΑΕΠ της χώρας, θα πρέπει να μειωθεί.

Σεντένο: Περιμένουμε διορθώσεις από τη Ρώμη

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο έστειλε μήνυμα πριν τη συνεδρίαση, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η ιταλική κυβερνήση θα προχωρήσει στη διόρθωση του προσχεδίου προϋπολογισμού της που απέρριψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εκτός από το ιταλικό ζήτημα, στην ατζέντα της συνεδρίασης βρίσκονται ακόμα τα πρόσφατα στρες τεστ των ευρωπαϊκών τραπεζών και η μεταρρύθμιση της τραπεζικής ένωσης, σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα την ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων.

“Θα συζητήσουμε τη γνώμη της Επιτροπής για το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ιταλίας. Ωστόσο δε θα λάβουμε σήμερα αποφάσεις. Η Επιτροπή ζήτησε τη διόρθωσή του και αυτό περιμένουμε, ελπίζοντας ότι η ιταλική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να κάνει βήματα στη γραμμή των δημοσιονομικών κανόνων”, δήλωσε ο Μ. Σεντένο.
 
Ερωτηθείς σχετικά, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε πως βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία απάντησης της Ιταλίας στην Επιτροπής και ότι συνεχίζεται ο “εποικοδομητικός” διάλογος. “Θα λάβουμε, ελπίζουμε, το νέο προσχέδιο προϋπολογισμού και θα επανέλθουμε στο ζήτημα το Δεκέμβριο”, κατέληξε ο Μ. Σεντένο.

Η αναγνωριστικού χαρακτήρα συζήτηση στο Eurogroup αποκτά αυξημένη βαρύτητα, μετά τα μηνύματα ανησυχίας που έφθασαν τις τελευταίες ημέρες από κύκλους των δανειστών σχετικά με την εντεινόμενη κυβερνητική παροχολογία, τη μεταρρυθμιστική απραξία, αλλά και τον κίνδυνο να σκληρύνει η στάση της Γερμανίας μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και την αποδυνάμωση της καγκελαρίου Μέρκελ.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιχειρήσει να πείσει τους ομολόγους του στην ευρωζώνη ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 θα φθάσει το 3,6% του ΑΕΠ (πάνω από τον στόχο του 3,5%) χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις και με πλήρη εφαρμογή του πακέτου Τσίπρα.

Να πείσει, επίσης, τους Ευρωπαίους, ώστε οι τελικές αποφάσεις για το θέμα των συντάξεων να ληφθούν στο έκτακτο Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου και να μην παραταθεί η αγωνία έως τη συνεδρίαση της 3ης Δεκεμβρίου.

Η κυβέρνηση βιάζεται, ελπίζοντας να αποφύγει τη μείωση των συντάξεων και να μπορέσει να καταθέσει το τελικό σχέδιο προϋπολογισμού του 2019 στις 21 Νοεμβρίου στη Βουλή χωρίς το επώδυνο μέτρο.

Εντούτοις, ευρωπαϊκές πηγές εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο θα μπορέσουν να ληφθούν οριστικές αποφάσεις πριν από τις 3 Δεκεμβρίου.

Ένας από τους λόγους είναι ότι οι τεχνοκράτες των δανειστών προβληματίστηκαν από τα σημάδια φορολογικής κόπωσης, τα οποία εντόπισαν στα στοιχεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού για το μήνα Σεπτέμβριο, και θέλουν να έχουν στα χέρια τους όσο το δυνατόν πιο πρόσφατα στοιχεία, προτού καταλήξουν στις προβλέψεις τους για τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς.

«Χρησμός» Μοσκοβισί για την Ελλάδα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:43