12/08/2020 15:54:42

Τσίπρας: Τα καλά νέα για τις συντάξεις διαψεύδουν όσους επένδυσαν στην καταστροφή

Τσίπρας: Τα καλά νέα για τις συντάξεις διαψεύδουν όσους επένδυσαν στην καταστροφή - Media

 

Τα «καλά νέα» από τις Βρυξέλλες σχολίασε ο πρωθυπουργός ανοίγοντας την ομιλία του στο 3ο Thessaloniki Summit για την ευρωπαϊκή προοπτική, τη βιομηχανική ανάπτυξη και την συνεργασία στα Δυτικά Βαλκάνια Η χώρα για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια βρίσκεται εκτός μνημονίων.

Όπως είπε, με την επιτυχή ολοκλήρωση του 3ου προγράμματος, «σε αντίθεση με τα δυο προηγούμενα, βρίσκονται πλέον στα χέρια μας τα εργαλεία οικονομικής πολιτικής. Και αυτό θα αποτυπωθεί για πρώτη φορά στο φετινό προϋπολογισμό» .Ο προϋπολογισμός όχι μόνο δε θα περιλαμβάνει μέτρα λιτότητας, τόνισε ο πρωθυπουργός αλλά μέτρα σημαντικών και αναγκαίων ελαφρύνσεων που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στη πραγματική οικονομία». Και πρόσθεσε πως αυτά τα μέτρα δεν θα είναι μόνο για τους πιο αδύναμους αλλά και για τη μεσαία τάξη και την επιχειρηματικότητα.

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα του σημερινού Eurogroup στις Βρυξέλλες, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για την αξιωματική αντιπολίτευση: «Όπως θα έχετε ήδη πληροφορηθεί τα νέα από τις Βρυξέλλες είναι ιδιαίτερα θετικά και κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group. Συνεπώς, φοβάμαι ότι για μια ακόμη φορά θα διαψευστούν όσοι είχαν επενδύσει στη καταστροφή και προεξοφλούσαν την περικοπή των συντάξεων, αλλά και όσοι προεξοφλούσαν ότι δε θα υλοποιηθούν τα μέτρα που εξήγγειλα στη φετινή ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη, από αυτή εδώ την αίθουσα», σχολίασει χαρακτηριστικά.

Η χώρα είπε μπορεί να ατενίζει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία χάρη στην οικονομική ανάκαμψη αλλά μπορεί και να εφαρμόσει το δικό της εθνικό σχέδιο αναπτυξιακής στρατηγικής.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην πορεία της οικονομίας, λέγοντας ότι «η Κομισιόν στην φθινοπωρινή έκθεση της, αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για πολλά μεγέθη της οικονομίας μας. Ειδικότερα είπε ότι αναθεώρησε προς τα πάνω για το ΑΕΠ του 2018, διπλασίασε σχεδόν την εκτίμηση της για την ιδιωτική κατανάλωση, αύξησε κατά πολύ την εκτίμηση της για τις εξαγωγές, μείωσε ευνοϊκά την εκτίμηση της για τα επίπεδα της ανεργίας και αύξησε την εκτίμηση της για το συνολικό πλεόνασμα. «Το ΑΕΠ θα αυξηθεί σημαντικά φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά και οι εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών για τα επόμενα χρόνια το βλέπουν ακόμα πιο θετικό», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συμφωνία με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, τονίζοντας ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών, για παράδειγμα, μπορεί να αποτελεί διεθνές πρότυπο διευθέτησης διαφορών με αμοιβαία αποδεκτό τρόπο. Μια συμφωνία που αναδεικνύει την Ελλάδα, που προστατεύει τα συμφέροντα και τα δικαιώματά της χωρίς να κρύβεται στο καβούκι της, με τη ματιά της στο μέλλον. Και ειδικότερα σε ότι αφορά στην οικονομία, η απόφαση που θα πάρουμε σύντομα για τη σιδηροδρομική διασύνδεση Ελλάδας-Σκοπίων-Βελιγραδίου, ή τα έργα που θα πραγματοποιηθούν στη βάση των Μέτρων Οικοδόμησής μας. Η απόφαση της EBRD να χρηματοδοτηθούν έργα διασυνοριακών υποδομών και διασυνδεσιμότητας προκειμένου να στηριχθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, επιβεβαιώνουν το δρόμο που ανοίγει μπροστά μας».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.