18/12/2018 13:32:12

Ναυάγησε πλεούμενο στα ανοικτά του Μαρόκου: Αγνοούνται 22 μετανάστες

Ναυάγησε πλεούμενο στα ανοικτά του Μαρόκου: Αγνοούνται 22 μετανάστες - Media

 

Είκοσι δύο μετανάστες αγνοούνται μετά το ναυάγιο του πλεούμενου στο οποίο επέβαιναν στα ανοικτά του Μαρόκου, κοντά στην Τιζνίτ (νότια), μετέδωσε το μαροκινό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MAP την Κυριακή.

Άλλοι τρεις μετανάστες, μαροκινής εθνικότητας, μπόρεσαν να φθάσουν στην παραλία κολυμπώντας και ειδοποίησαν τις αρχές. Διακομίστηκαν σε νοσοκομείο, σύμφωνα με το πρακτορείο, το οποίο δεν διευκρίνισε την εθνικότητα των 22 αγνοουμένων.

Το αυτοσχέδιο πλεούμενο πιστεύεται ότι κατευθυνόταν προς τις ισπανικές Κανάριες νήσους, περίπου εκατό χιλιόμετρα από τις μαροκινές ακτές, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Διενεργείται έρευνα, ενώ η αναζήτηση για επιζώντες στη θάλασσα συνεχίζεται, ανέφερε το MAP.

Τα Κανάρια νησιά αποτελούσαν τη δεκαετία του 2000 μια από τις κυριότερες οδούς για τους παράτυπους μετανάστες που ήθελαν να φθάσουν στην Ευρώπη.

Σήμερα πάντως, οι περισσότεροι μετανάστες που θέλουν να πάνε στην Ισπανία χρησιμοποιούν την οδό της δυτικής Μεσογείου, ειδικά το στενό του Γιβραλτάρ.

Οι προσπάθειες — διά χερσαίων ή διά θαλάσσιων οδών — είναι επίσης πολυάριθμες στους ισπανικούς θύλακες Θέουτα και Μελίγια, στο βόρειο Μαρόκο.

Από τον Ιανουάριο ως τα τέλη του Σεπτεμβρίου, οι μαροκινές αρχές απέτρεψαν 68.000 απόπειρες παράτυπης μετανάστευσης και εξάρθρωσαν 122 «ενεργά εγκληματικά δίκτυα», κατά τον πιο πρόσφατο διαθέσιμο επίσημο απολογισμό.

Περίπου 50.500 μετανάστες έχουν αφιχθεί στην Ισπανία διά της θαλάσσιας οδού από την αρχή της χρονιάς, ενώ άλλοι τουλάχιστον 566 έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν κηρυχθεί αγνοούμενοι, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Στη μεγάλη πλειονότητά τους είναι πολίτες διαφόρων χωρών της Αφρικής.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.