search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 03:15
MENU CLOSE

Πλιάτσικο στα καμένα σε Μάτι και Νέο Βουτζά (Photos)

26.11.2018 11:43
Πλιάτσικο στα καμένα σε Μάτι και Νέο Βουτζά (Photos) - Media

 

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι εξαιτίας της ελλιπούς αστυνόµευσης οι κλοπές σε σπίτια που καταστράφηκαν από τη µεγάλη πυρκαγιά στο Μάτι αποτελούν καθηµερινό φαινόµενο, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του ethnos.gr.

«Πριν από 15 λεπτά, οι επιβαίνοντες του ασηµί οχήµατος στη φωτογραφία είχαν µπουκάρει στο σπίτι του θείου µου (Αγίας Βαρβάρας). Τους φώναξα και τα µαζέψαν κι έφυγαν. Λίγο πριν βγουν στη Μαραθώνος, κατεβήκαν και κινηθήκαν απειλητικά προς το µέρος µου». Αυτή είναι η ανάρτηση που έκανε την περασµένη Τετάρτη κάτοικος του Νέου Βουτζά στη σελίδα της οµάδας «Εξωραϊστικός Σύλλογος Νέου Βουτζά – Η Πρόοδος» στο Facebook.

Είναι µια ανάρτηση η οποία συνοδεύεται από φωτογραφία που τράβηξε ο ίδιος µέσα από το αυτοκίνητό του, κατά τη διάρκεια του κυνηγητού στους δρόµους του Νέου Βουτζά. Το τελευταίο διάστηµα, µια τέτοια σκηνή καταδίωξης δεν είναι τόσο ασυνήθιστη, αφού σε αρκετές περιπτώσεις οι κάτοικοι του Ματιού και του Νέου Βουτζά έχουν κυνηγήσει πλιατσικολόγους. Είναι, επίσης, και µια σκηνή που αποδεικνύει ότι η αστυνόµευση είναι ελλιπής στις περιοχές που καταστράφηκαν από τη µεγάλη πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική.

Τέσσερις µήνες µετά την τραγωδία, οι κάτοικοι του Ματιού και του Νέου Βουτζά προσπαθούν να συνεχίσουν τη ζωή τους αλλά καλούνται να αντιµετωπίσουν πολλά σοβαρά ζητήµατα. Ένα από αυτά είναι το πλιάτσικο στα σπίτια που είναι υπό κατεδάφιση ή έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινα». Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι η αστυνοµική παρουσία έχει αραιώσει στο Μάτι και στον Νέο Βουτζά και αυτό έχει ως αποτέλεσµα να βρίσκουν ελεύθερο πεδίο όλο και πιο συχνά οι πλιατσικολόγοι, οι οποίοι παίρνουν από τα σπίτια οτιδήποτε µπορεί να έχει κάποια αξία.

Αύξηση των κρουσμάτων

Οι κάτοικοι λένε ότι µόλις τελείωσε το καλοκαίρι, η παρουσία της Αστυνοµίας σε εικοσιτετράωρη βάση σταµάτησε, παρά τις δεσµεύσεις περί του αντιθέτου, και τα κρούσµατα κλοπών αυξήθηκαν σε µεγάλο ποσοστό. Για τον λόγο αυτόν, η Συντονιστική Επιτροπή των κατοίκων του Ματιού και του Νέου Βουτζά έστειλε, στις 15 Οκτωβρίου, επιστολή στην υπουργό προστασίας του Πολίτη, Ολγα Γεροβασίλη, στην οποία περιέγραψαν αναλυτικά όσα βιώνουν.

Η επιστολή, η οποία είχε ως αποδέκτη και τον πρωθυπουργό, αναφέρει ότι «τα κόκκινα και κίτρινα σπίτια της περιοχής είναι ορθάνοιχτα/ακατοίκητα και η λεηλασία/καταστροφήτης όποιας περιουσίας έχει αποµείνει στους ιδιοκτήτες συνεχίζεται καθηµερινά. Ενδεικτικά σας αναφέρουµε κλοπές πάσης φύσεως αντικειµένων που έγιναν από τα χαλάσµατα σωλήνων, θυρών, υδρορροών κ.λπ. Πολλά περιστατικά, µάλιστα, έχουν γίνει αντιληπτά από κατοίκους και έχουν αναφερθεί στο Α.Τ. Νέας Μάκρης».

Η επιστολή αναδεικνύει και την ανησυχία των κατοίκων όχι µόνο για την υλική περιουσία τους αλλά και για την ίδια την ασφάλειά τους. «Επιπλέον, όσοι κάτοικοι έχουν αποµείνει ζουν µε τον καθηµερινό φόβο µιας “ατυχούς συνάντησης” µε τα κακοποιά στοιχεία, µε απρόβλεπτα αποτελέσµατα. Λάβετε υπόψη σας, επίσης, ότι ο δηµοτικός φωτισµός ήταν, έως πρόσφατα, ελλιπής σε µεγάλο τµήµα της περιοχής».

Ο Πέτρος ∆εµένεγας, ο οποίος είναι µέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των κατοίκων του Ματιού και έχει αναλάβει τα θέµατα που αφορούν την ασφάλεια, λέει στο «Έθνος της Κυριακής» ότι «έχουµε συναντήσει πολλές φορές στον δρόµο αυτοκίνητα που είναι φορτωµένα µε διάφορα υλικά από τα σπίτια της περιοχής. Κάποιες φορές αυτά τα υλικά αγοράζονται, αλλά πολλές φορές έρχονται, τα φορτώνουν στα αυτοκίνητά τους και φεύγουν. Έχω κυνηγήσει κι εγώ κάποιους που µπήκαν σε ένα σπίτι για να πάρουν ό,τι είχαν αφήσει οι ιδιοκτήτες του. Το πρόβληµα ξεκίνησε από τη στιγµή που αραίωσαν οι περιπολίες και έγινε λιγότερο έντονη η αστυνοµική παρουσία».

Ο κ. ∆εµένεγας επισηµαίνει ότι το πρώτο διάστηµα µετά τη φονική πυρκαγιά και µέχρι τις τελευταίες µέρες του Σεπτεµβρίου, υπήρχε εικοσιτετράωρη παρουσία Κινητής Αστυνοµικής Μονάδας, ένα περιπολικό της Αµεσης ∆ράσης και µοτοσικλέτες της οµάδας ∆ΙΑΣ. Λίγο καιρό αργότερα, λέει το µέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, είχε µείνει µόνο η κινητή µονάδα, και αυτή από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

«Όσο υπήρχε ισχυρή αστυνοµική παρουσία, τα περιστατικά ήταν λιγότερα από αυτά που είχαµε πριν από τη φωτιά. Όταν έφυγαν, άλλαξαν όλα. Έπειτα από λίγες µέρες οι κάτοικοι άρχισαν να µου διηγούνται διάφορα περιστατικά. Κάποιος µου είπε ότι του πήραν τους σωλήνες του καλοριφέρ, άλλος ότι του έκλεψαν την περίφραξη, ένας τρίτος ότι ξήλωσαν τους χαλκοσωλήνες του νερού. Ακόµα και ένα µαντέµι από τζάκι έκλεψαν» λέει. Η επιστολή της 15ης Οκτωβρίου είχε, πάντως, κάποια θετικά αποτελέσµατα για τους κατοίκους του Ματιού, αφού τουλάχιστον ξεκίνησαν ξανά κάποιες περιπολίες των αστυνοµικών της οµάδας ∆ΙΑΣ.

Αυτό το διαπίστωσε και το «Έθνος της Κυριακής» κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ στην περιοχή. Τέσσερις αστυνοµικοί της ∆ΙΑΣ µας έκαναν εξονυχιστικό έλεγχο, ο οποίος διήρκεσε περίπου 15 λεπτά, πριν µας επιτρέψουν να φύγουµε για να συνεχίσουµε το ρεπορτάζ. «Κάποια στιγµή άρχισαν ξανά να κυκλοφορούν στους δρόµους του Ματιού τα στελέχη της ∆ΙΑΣ. ∆είχνουν κάπως καλύτερα τα πράγµατα, αλλά φυσικά δεν έχουµε φτάσει ακόµα στο επίπεδο της προστασίας που θα θέλαµε να έχουµε» σηµειώνει ο κ. ∆εµένεγας.

Αστυνομικά μέτρα

Η ανεπίσηµη απάντηση του υπουργείου στην επιστολή των κατοίκων αναφέρει ότι «σε κάθε περίπτωση, ο σχεδιασµός επικαιροποιείται, µε βάση τις επιµέρους διαπιστώσεις και τα αποτελέσµατα της εφαρµογής του, ώστε να επιτυγχάνεται το προσδόκιµο της επαρκούς αστυνόµευσης, σε σχέση µε τη διαθεσιµότητα των απαραίτητων πόρων (προσωπικού και µέσων) και να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα το περιβάλλον ασφάλειας της περιοχής…

Η καθηµερινή ανάπτυξη των παραπάνω αστυνοµικών µέτρων, τα οποία λειτουργούν συνδυαστικά και δύναται να εντείνονται στις περιπτώσεις που απαιτείται, εκτιµάται ότι ανταποκρίνονται επιχειρησιακά στις πρόσκαιρες ιδιαιτερότητες της περιοχής».

 

Πηγή: ethnos.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01