search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:19
MENU CLOSE

Οργή στα «κίτρινα γιλέκα» από τις εξαγγελίες Μακρόν: Έπαιξε με τις λέξεις

11.12.2018 14:46
Οργή στα «κίτρινα γιλέκα» από τις εξαγγελίες Μακρόν: Έπαιξε με τις λέξεις - Media

 

Παιχνίδι με τις λέξεις φαίνεται ότι έκανε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν όταν κατά το διάγγελμά του το βράδυ της Δευτέρας ανακοίνωσε αύξηση των μισθών κατά 100 ευρώ.

Σύμφωνα με ανάρτηση της γνωστής δημοσιογράφου, ανταποκρίτριας από το Παρίσι, Μαρίας Δεναξά, οι εκπρόσωποι των «κίτρινων γιλέκων» εμφανίστηκαν απογοητευμένοι και εξαγριωμένοι, καθώς θεωρούν ότι ο Μακρόν τους εμπαίζει.

Συγκεκριμένα, επικαλούμενη πληροφορίες του France Info το οποίο, με τη σειρά του, αναφέρεται σε πηγές του Ελιζέ, η αύξηση που ανακοίνωσε ο Μακρόν δεν είναι τίποτε άλλο από… επιτάχυνση της εφαρμογής ενός ήδη θεσμοθετημένου μέτρου.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ο κατώτατος μισθός δεν θα αυξηθεί κατά 100 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου. Θα αυξηθεί περίπου 1,8% όπως προβλέπει η νομοθεσία, δηλαδή γύρω στα 15 με 20 ευρώ.

Τα υπόλοιπα 80 για τους εργαζόμενους που πληρώνονται με τον βασικό μισθό ή λίγο περισσότερο, είναι η αύξηση που θα γίνει στο κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης (μπόνους απασχόλησης) -μια εισοδηματική ενίσχυση- για όσους μεταξύ άλλων εντάσσονται ή επανεντάσσονται στην αγορά εργασίας.
 
Πρόκειται για ένα προνοιακό επίδομα ώστε να φθάσει ο μισθός το κατώτατο εισόδημα καταβάλλεται από το κράτος μέσω των κονδυλίων των οικογενειακών επιδομάτων, και αφορά περίπου 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενους.
 
Η αύξηση στο κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης είχε ήδη προγραμματιστεί πολύ πριν τις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων». Συγκεκριμένα είχε ανακοινωθεί πως θα αυξηθεί 30 ευρώ τον Απρίλιο του 2019, 20 ευρώ τον Οκτώβριο του 2020 και 20 ευρώ τον Οκτώβριο του 2021.
 
Η πρώτη αύξηση της τάξης των 20 ευρώ έγινε τον Οκτώβριο του 2018 και οι πηγές του Ελιζέ επιβεβαίωσαν ότι η ανακοίνωση Μακρόν αντιστοιχεί σε επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος στην εφαρμογή της αύξησης του μπόνους απασχόλησης, που θα γίνει άμεσα και μαζί με την αύξηση 1,8% του κατώτατου μισθού θα προσεγγίσει τα 100 ευρώ
 
Στο πλαίσιο αυτό, τα «κίτρινα γιλέκα» δήλωσαν απογοήτευση από το διάγγελμα Μακρόν, σύμφωνα με τη γαλλική τηλεόραση. Oμόφωνα δηλώνουν πως τους έδωσε ψίχουλα, πως συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και απεύθυνουν νέο κάλεσμα για διαδηλώσεις το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου.
 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:16