search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:22
MENU CLOSE

Η ώρα της κρίσης για το κυβερνητικό διαζύγιο – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

13.01.2019 06:16
Η ώρα της κρίσης για το κυβερνητικό διαζύγιο - Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά - Media
 
Ξεκίνησε η συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου.
 
Πρώτος έφτασε στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, ενώ ακριβώς στις 10.30 πέρασε την πόρτα του Μεγάρου ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος λίγα λεπτά νωρίτερα ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιήσει στις 12.00 κι όχι στις 12.30, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, συνέντευξη Τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
 
Ο υπουργός Άμυνας αναμένεται να ανακοινώσει την παραίτηση του, αλλά από την συζήτηση που θα γίνει μεταξύ των δύο θα εξαρτηθεί αν ο Καμμένος θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση σε κλίμα ρήξης ή συναίνεσης, όπως και το ποιες θα είναι οι άμεσες εξελίξεις.
 
Ο πρωθυπουργός δείχνει να βιάζεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να τακτοποιηθεί η εκκρεμότητα για να προχωρήσει γρήγορα στα επόμενα βήματα – από χθες ακούγεται ότι ακόμη και η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πιθανό να έρθει στη Βουλή εντός εβδομάδας.
 
Προς το παρόν το σκηνικό που στήνεται είναι «ψυχροπολεμικό» για παν ενδεχόμενο:
 
Το μεσημέρι του Σαββάτου οι ΑΝΕΛ σε διαρροή τους – πιθανότατα για να πιέσουν το Μαξίμου να προβεί σε ανακοινώσεις – ανέφεραν ότι το ραντεβού «κλείδωσε» για το μεσημέρι της Δευτέρας.
 
Λίγο αργότερα κυβερνητικές πηγές, διαψεύδοντας ουσιαστικά τη διαρροή, ανακοίνωναν ότι η συνάντηση θα γίνει το πρωί της Κυριακής.
 
Στη σημερινή συνάντηση όλα θα εξαρτηθούν από το αν ο Καμμένος:
 
• Θα εμείνει στη θέση ότι δεν αποσύρει τη στήριξή του από την κυβέρνηση και ταυτόχρονα
• Θα δεσμευτεί – με τρόπο πειστικό – στον πρωθυπουργό ότι η όποια συμφωνία προκύψει μεταξύ των δύο θα τηρηθεί.
 
Αν αυτά συμβούν ενδεχομένως ο πρωθυπουργός να ικανοποιήσει το αίτημά του να μην κρατήσει τους υπουργούς των ΑΝΕΛ στις θέσεις τους ακόμη και αν δεν επιθυμούν να φύγουν.
 
–Σε κάθε περίπτωση αν η έκβαση από την συνάντηση είναι θετική και αποκατασταθεί κάπως το κλίμα ο πρωθυπουργός δεν θα προχωρήσει σε ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά σε ανασχηματισμό.
 
–Αν από την άλλη ο Καμμένος πάρει πίσω τη θέση που διατύπωσε την Παρασκευή ότι δεν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και το μόνο που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι η Συμφωνία των Πρεσπών, τότε η συζήτηση λήγει εκεί και ο πρωθυπουργός προχωρά σε αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης.
 
Πάντως, σύμφωνα με διαρροές από την Παρασκευή το απόγευμα υπάρχουν εισηγήσεις στον πρωθυπουργό να απομακρύνει τον Καμμένο ακόμη και αν μείνει στη θέση ότι στηρίζει την κυβέρνηση, καθώς εκείνοι που τα εισηγούνται, εκτιμούν πλέον ότι η οποιουδήποτε είδους σύνδεσή του με την κυβέρνηση επιφέρει μόνο ζημιά.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:19