17/01/2021 23:25:09

Ανοιχτό κάλεσμα καλλιτεχνών - The World Is A Hologram

Ανοιχτό κάλεσμα καλλιτεχνών - The World Is A Hologram - Media

 

Το */ 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας, Athens Digital Arts Festival, σας προσκαλεί να υποβάλετε τις προτάσεις σας για την επόμενη διοργάνωση που θα διεξαχθεί την άνοιξη του 2018 στην Αθήνα, με θέμα “The World is a Hologram”. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το ADAF 2017 παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2019 λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος από την καλλιτεχνική κοινότητα. .

The World is a Hologram

Οι θεωρίες που μας θέλουν να ζούμε σε ένα ολόγραμμα χρονολογούνται από την αρχαιότητα, και εκτός από τα θεωρητικά σενάρια επιστημονικής φαντασίας, μπορούν να τεκμηριωθούν και με επιστημονικά δεδομένα. Όσοι πιστεύουν στην ολογραφική θεωρία για το σύμπαν υποστηρίζουν πως ό,τι γνωρίζουμε στον κόσμο είναι τρισδιάστατες απεικονίσεις πληροφοριών που βρίσκονται αποθηκευμένες σε κάποια δισδιάστατη μορφή, εκεί όπου ονομάζουν άκρη ή τέλος του σύμπαντός μας. Αυτό, αυτόματα, σημαίνει πως όλοι είμαστε άρρηκτα συνδεδεμένοι με ό,τι βρίσκεται γύρω μας ως κομμάτι ενός ευρύτερου συνόλου, όπου το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον συνυπάρχουν ταυτόχρονα.

Ό,τι υπήρξε, ό,τι υπάρχει και ό,τι θα υπάρξει μαζί…

Το ολόγραμμα συχνά περιγράφεται ως μια τρισδιάστατη απεικόνιση που δημιουργείται από δύο ακτίνες (πχ λέιζερ) ενώ, για να λειτουργήσει, πρέπει να φωτιστεί και από μια τρίτη. Ως βασικό γνώρισμα έχει ότι κάθε πληροφορία διανέμεται στο όλον, γεγονός που σημαίνει πως ακόμη και αν κοπεί στα δυο συνεχίζει κάθε κομμάτι του να διατηρεί όλες τις πληροφορίες του ακέραια. Αυτό σημαίνει πως δημιουργούνται δύο ταυτόσημα μικρότερα σύνολα, αποδεικνύοντας πως ο διαχωρισμός είναι απλά και μόνο εικονικός.

Οι επιστήμονες, παρατηρώντας πως ό,τι περνάει μέσα στον ορίζοντα γεγονότων μιας μαύρης τρύπας δε μπορεί να διαφύγει και χάνεται για πάντα όταν αυτή εξαϋλώνεται με την ακτινοβολία Χόκινγκ, βρέθηκαν μπροστά σε ένα πρόβλημα. Η λύση δόθηκε όταν απέδειξαν τα μαθηματικά πως η πληροφορία που περνά στον ορίζοντα γεγονότων, αποτυπώνεται την ίδια στιγμή και στην επιφάνειά αυτού, απ’ όπου και μπορεί να διαφύγει άρα να διατηρηθεί. Αυτή η θεωρία, που ονομάστηκε ολογραφική αρχή, θεωρήθηκε πως μπορεί να αναχθεί σε συμπαντικό επίπεδο, υποστηρίζοντας πως ολόκληρο το σύμπαν είναι ένα ολόγραμμα της δισδιάστατης πληροφορίας που υπάρχει αποθηκευμένη στα άκρα του.

Στην συνέχεια, πειράματα που έδειξαν πως κάποια υποατομικά σωματίδια υπό συνθήκες έχουν την δυνατότητα να επικοινωνούν μεταξύ τους ακαριαία ανεξαρτήτως της απόστασης, προσέδωσαν στο σύμπαν άλλο ένα χαρακτηριστικό του ολογράμματος. Σε προέκταση αυτής της έρευνας διατυπώθηκε πως και ο εγκέφαλος λειτουργεί με παρόμοια μηχανική καθώς η μνήμη δεν αποθηκεύεται σε έναν νευρώνα αλλά στην σχηματογραφία των νευρικών ερεθισμάτων που διαπερνούν όλο τον εγκέφαλο.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.