search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 04:42
MENU CLOSE

Στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος: Οι βραβευμένες ταινίες του Φεστιβάλ Ολυμπίας (Photos)

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2057
24-1-2019
27.01.2019 04:00
Στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος: Οι βραβευμένες ταινίες του Φεστιβάλ Ολυμπίας (Photos) - Media

 

Με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος ανοίγει τις πύλες της στο Φεστιβάλ Ολυμπίας που αποτελεί την μεγαλύτερη νεανική και παιδική κινηματογραφική γιορτή της χώρας μας. Απευθυνόμενη στο πιο απαιτητικό κοινό, τα παιδιά και τους εφήβους, η Ταινιοθήκη προσκαλεί στον χώρο της μικρούς και μεγάλους προκειμένου να απολαύσουν ένα συναρπαστικό διήμερο.

Στις 26 και 27 Ιανουαρίου η Ταινιοθήκη θα προβάλει για πρώτη φορά τις βραβευμένες ταινίες του 21ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, καθώς και της 18ης Camera Zizanio, δίνοντας την ευκαιρία στους μικρούς μας θεατές να πάρουν μια μικρή γεύση από όσα διαδραματίζονται στο φεστιβάλ Ολυμπίας που δικαίως αποτελεί, πια, πρότυπο πολιτιστικής αποκέντρωσης στην Ελλάδα και ένα από τα σπουδαιότερα φεστιβάλ της Ευρώπης στο είδος του κατά τις δυο δεκαετίες ζωής του.

Οι ταινίες που θα προβληθούν στην Ταινιοθήκη περιλαμβάνουν όλα τα είδη και παρά το γεγονός ότι απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους κρίνονται το ίδιο απολαυστικά και από τις μεγαλύτερες ηλικίες. Οι προβολές θα πραγματοποιούνται από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 12 το βράδυ, με ενιαίο εισιτήριο για το πρόγραμμα της κάθε μέρας, αξίας πέντε ευρώ, ενώ οι ταινίες της Camera Zizanio, που έχουν δημιουργηθεί από μαθητές από κάθε γωνιά του κόσμου είτε ατομικά είτε ομαδικά στο πλαίσιο του σχολείου, θα προβάλλονται  με ελεύθερη είσοδο στις 16.00.

Μάλιστα, οι επισκέπτες θα λάβουν ένα δώρο – έκπληξη, καθώς για κάθε εισιτήριο θα τους προσφέρεται μια νέα έκδοση του Φεστιβάλ με τίτλο «Εικόνας μεταχειρίζου, ω διδάσκαλε»,. Πρόκειται για πρωτοποριακά κείμενα του Κωστή Παλαμά που γράφτηκαν το 1915 και μιλούν τόσο για τον κινηματογράφο όσο και τον ρόλο του στην εκπαίδευση.

Κάποιες από τις βραβευμένες ταινίες του  φετινού φεστιβάλ που ολοκληρώθηκε πριν από μερικές βδομάδες στον Πύργο, την Αμαλιάδα και σε πολλές πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου είναι οι εξής:

 Η ταινία “Σούπα Μόντο” του  Likarion Wainaina, μια ταινία  που θεματολογία της ήταν η απώλεια παιδιού, απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας, ενώ κατάφερε να κερδίσει επίσης το βραβείο σεναρίου ταινίας μεγάλου μήκους, το βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες» καθώς και το βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA). Η Ταινιοθήκη θα την προβάλει την Κυριακή 27 Ιανουαρίου στις 20.00 δίνοντας την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους για γνήσια και ποιοτική ψυχαγωγία.

Την ίδια μέρα, στις 18.00, θα προβληθεί η ταινία Λιάνα των Aaron Kopp-Amanda Kopp που απέσπασε το βραβείο ντοκιμαντέρ του Φεστιβάλ και που, μιλώντας για ένα κορίτσι που αναλαμβάνει την επικίνδυνη διάσωση των δίδυμων αδερφών της, συνδυάζει άψογα τη δράση με το κινούμενο σχέδιο.

Το βραβείο Σκηνοθεσίας Μεγάλου Μήκους κατάφερε να αποσπάσει η ταινία «Land of Glass»  των Jeppe Vig Find & Marie Ronn από τη Δανία η οποία θα προβληθεί το Σάββατο  26/1 στις 20.00, ενώ δύο ώρες αργότερα στις 22:00, οι μικροί μας φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την εξαιρετική ασπρόμαυρη ταινία Fortuna που εξιστορεί την περιπέτεια μιας 14χρονης προσφυγοπούλας από την Αιθιοπία, η οποία έχοντας χάσει τους γονείς της στη Λαμπεντούζα, βρίσκει καταφύγιο σε ένα ίδρυμα στην Ελβετία, μέχρι που ερωτεύεται έναν μεγαλύτερο άντρα και η ζωή της παίρνει μια απρόσμενη τροπή.

Το βραβείο καλύτερης ταινίας animation μικρού μήκους της διεθνούς κριτικής επιτροπής νέων κέρδιδε το Late afternoon (Louise Bagnall, Iρλανδία). Μια ταινία που, μάλιστα, αποτελεί μια από τις δέκα που διεκδικούν το όσκαρ animation με την ηρωίδα της να είναι μια ηλικιωμένη γυναίκα που ζει μέσα από τις αναμνήσεις της τρυφερής, παιδικής της ηλικίας. Στην Ταινιοθήκη θα προβληθεί την Κυριακή 27/1 στις 22.00, ενώ λίγο νωρίτερα την ίδια ημέρα (στις 18.00), μικροί και μεγάλοι θα απολαύσουν την ταινία που απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας animation μικρού μήκους, της Κριτικής Επιτροπής των Παιδιών και δεν είναι άλλη από το Tweet – tweet / Τσίου – τσίου

Το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους απονεμήθηκε στο Tre Masaon Dasan και θα προβληθεί το Σάββατο 26 Ιανουαρίου στις 18.00. Πρωταγωνιστές του είναι τρία παιδιά από το Ρόουντ Άιλαντ των οποίων οι γονείς είναι φυλακισμένοι. Ένα ντοκιμαντέρ του οποίου η σκηνοθέτης Denali Tiller καταφέρνει με θαυμαστό τρόπο να φωτίσει κάθε στιγμή της σκληρής πραγματικότητας που βιώνουν, κάθε συναίσθημα που όσο βαθιά ριζωμένο κι αν είναι,  τους ακολουθεί και τους καθορίζει…

Όπως διακρίνουμε, πρόκειται για ταινίες που παρά το γεγονός ότι απευθύνονται σε παιδιά, δε διστάζουν να αποκαλύψουν ακόμα και το πιο σκληρό πρόσωπο της αληθινής ζωής. Καταπιάνονται με μια μεγάλη γκάμα θεμάτων και αποσκοπούν να παρουσιάσουν και να αναδείξουν κάθε πτυχή της πραγματικής ζωής και του σύγχρονου κόσμου, καλύπτοντας όλες τις όψεις του.

Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος το διαγωνιστικό πρόγραμμα επέλεξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Δημήτρης Σπύρου. Ένα πρόγραμμα που αντιπροσωπεύει τις τάσεις που επικρατούν στον κινηματογράφο διεθνώς , φροντίζοντας συνάμα να υπάρχει εκφραστική πολυμορφία αλλά και να εκπροσωπούνται πολλές χώρες, ακόμα και αυτές των οποίων η κινηματογραφία είναι άγνωστη στο ευρύ κοινό.

INFO:

Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ιερά Οδός 48 & Μ.Αλεξάνδρου 134-136,

Σάββατο 26 και Κυριακή 27 Ιανουαρίου

από τις 16:00

Τιμή εισιτηρίου:

Είσοδος 0 – 5 ευρώ

Πρόσθετες πληροφορίες: 210 3612046,

http://www.tainiothiki.gr/

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01