search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:02
MENU CLOSE

Ο Πουαρό θα εξιχνιάσει και πάλι το… «Εγκλημα στον Νείλο»

26.01.2019 11:29
Ο Πουαρό θα εξιχνιάσει και πάλι το… «Εγκλημα στον Νείλο»    - Media

 

Η επιτυχία που σημείωσε πέρυσι η μεταφορά του μυθιστορήματος «Εγκλημα στο Οριαν Εξπρές» από τον Κένεθ Μπράνα (η ταινία με τις περισσότερες εισπράξεις στην Ελλάδα), απέδειξε ότι τα έργα της Αγκαθα Κρίστι (1890-1976) εξακολουθούν να είναι δημοφιλή και στη μεγάλη οθόνη.

Το μυθιστόρημα της Κρίστι με ήρωα τον Πουαρό που επελέγη για τη νέα αυτή μεταφορά ανήκει στα πολύ γνωστά και πολύ αγαπητά της στην Ελλάδα. Είναι το «Εγκλημα στον Νείλο» (Death on the Nile) και εκτυλίσσεται μέσα σε ένα κρουαζιερόπλοιο όπου ο Πουαρό καλείται να εξιχνιάσει το μυστήριο της δολοφονίας μιας πάμπλουτης κληρονόμου.

Οι πάντες, φυσικά, είναι ύποπτοι. Οπως το «Οριαν Εξπρές», έτσι και το «Εγκλημα στον Νείλο» έχει μεταφερθεί στο παρελθόν στον κινηματογράφο. Μάλιστα, η ταινία του 1979 σε σκηνοθεσία Τζον Γκίλερμιν ήταν η πρώτη στην οποία ο Πίτερ Ουστίνοφ υποδύθηκε τον εκκεντρικό ντετέκτιβ.

Ο ηθοποιός πήρε τη σκυτάλη από τον Αλμπερτ Φίνεϊ, ο οποίος είχε υποδυθεί τον Πουαρό στην πρώτη κινηματογραφική εκδοχή του «Οριαν Εξπρές», το 1974.

Μια θαυμάσια κίνηση καριέρας διότι ο Πουαρό έμελλε να γίνει ο πιο διάσημος κινηματογραφικός ήρωας του Ουστίνοφ (το ίδιο συνέβη με τον Ντέιβιντ Σασέτ στην τηλεόραση).

Η πρώτη έκδοση του «Εγκλήματος στον Νείλο» έγινε στην Αγγλία το 1937. Εκτός από τον κινηματογράφο έχει επίσης μεταφερθεί στο θέατρο, στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο. Εχει γίνει κόμικ αλλά και βιντεοπαιχνίδι. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το «Εγκλημα στον Νείλο» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά από τις εκδόσεις Λυχνάρι το 1960 (ως «Εγκλημα εν πλω») και από τότε έχει επανεκδοθεί αρκετές φορές.

Οσο για τη γέννησή του, αυτή οφείλεται στους βέλγους πρόσφυγες κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Κρίστι τον εμπνεύστηκε την εποχή που ζούσε στο Ντέβον της Νοτιοδυτικής Αγγλίας και έβλεπε τα κύματα βέλγων μεταναστών προς τη χώρα της.

Ο ήρωας που έπλασε είναι ένας σνομπ, λάτρης του καλού φαγητού και των ενδυματολογικών λεπτομερειών, ο οποίος προστατεύει με πάθος το μουστάκι του (το λαδώνει με κερί) όπως και τα λουστρίνια του.

Δεν είναι ο άνθρωπος με τον οποίο θέλεις να κάνεις παρέα, όμως οι ικανότητές του στην επίλυση των μυστηρίων είναι μοναδική, γεγονός που συνέβαλε στη δημοτικότητά του. Περισσότερα από 30 μυθιστορήματα και περισσότερα από 40 διηγήματα της Κρίστι τον έχουν ως πρωταγωνιστή.

Προς το παρόν δεν έχουν ανακοινωθεί άλλα ονόματα ηθοποιών της νέας ταινίας αλλά αν κρίνει κανείς από το καστ της πρωτότυπης (Μπέτι Ντέιβις, Ντέιβιντ Νίβεν, Μία Φάροοου, Αντζελα Λάνσμπερι, Τζορτζ Κένεντι κ.ά.) το καστ και της καινούργιας θα είναι λαμπερό. Οσο για τη διανομή της, είναι ήδη προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο του 2019.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:01