search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:43
MENU CLOSE

Ο πονοκέφαλος της διάσωσης Καμμένου και λοιπών «μικρών» – Τι επιδιώκει η κυβέρνηση

01.02.2019 08:18
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά άμεσα συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών για τα κονδύλια στα ΜΜΕ - Media

 

Σε αναζήτηση μοντέλου για τη διάσωση των κοινοβουλευτικών ομάδων των μικρών κομμάτων φαίνεται να βρίσκονται κυβέρνηση και πρόεδρος της Βουλής. 

Το στίγμα της πρόθεσης αυτής έδωσε χθες από το βήμα της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών Δημήτρης Τζανακόπουλος χωρίς όμως να μπαίνει σε καμία λεπτομέρεια. Ειδικότερα σημείωσε ότι πολιτική θέση της κυβέρνησης είναι πως δεν είναι ούτε ηθικά ούτε πολιτικά ορθό να διαλύονται κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων τα οποία στη διαδικασία των εθνικών εκλογών έχουν εξασφαλίσει την είσοδό τους στο κοινοβούλιο. Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως το κόμμα με τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση σκοπεύει να ανοίξει τη σχετική συζήτηση αλλά δεν περιέγραψε κάποια πρόταση για τον τρόπο που μπορεί να αποτραπεί η διάλυση κοινοβουλευτικών ομάδων, με το ερώτημα στη συνέχεια να αιωρείται και να τροφοδοτεί σενάρια περί αλλαγής του κανονισμού της βουλής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο πρωί ο Πάνος Καμμένος σε τηλεοπτική συνέντευξή του είχε εκτοξεύσει νέες απειλές κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προειδοποιώντας ότι αν διαλυθεί η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ η κυβέρνηση … δεν θα κάνει παρέλαση στις 25 Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα αναμένεται εκτός απροόπτου να παραδώσει την έδρα του ο Θανάσης Παπαχριστόπουλου με πρώτο επιλαχόντα τον Τέρενς Κουίκ ο οποίος όμως το πιθανότερο είναι πως θα ανεξαρτητοποιηθεί – οι σχέσεις του με τον Πάνο Καμμένο άλλωστε  εδώ και καιρό βρίσκονται υπό το μηδέν, κι επιπλέον με την ανεξαρτητοποίηση διασώζεται η πλειοψηφία των 151 καθώς ο υφυπουργός Εξωτερικών στηρίζει την κυβέρνηση και παραμένει στο κυβερνητικό του πόστο. Ο Πάνος Καμμένος σε αυτή την περίπτωση μένει με τους Κόλλια -Τσαρουχά, Κατσίκη, Ζουράρι και τον προσχωρήσαντα Αριστείδη Φωκά (συνολικά 5 βουλευτές). Με τα σημερινά δεδομένα του κανονισμού της Βουλής, εφόσον ο Αριστείδης Φωκάς δεν έχει εκλεγεί με τους ΑΝΕΛ δεν μπορεί να συγκροτηθεί κοινοβουλευτική ομάδα.

Το ερώτημα είναι αν από την κυβέρνηση έσπευσαν να καθησυχάσουν τον πρώην εταίρο χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμη στο τραπέζι κάποιο επεξεργασμένο πόσο μάλλον  οριστικοποιημένο σενάριο για το πώς τα μικρά κόμματα μπορούν να διατηρήσουν τις κοινοβουλευτικές ομάδες τους ή έστω κάποια προνόμια (ουσιαστικά το προνόμιο των αρχηγών να μπορούν να μιλούν σε κοινοβουλευτικές διαδικασίες πχ σε προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών, κλπ). 

Πάντως, έως χθες αρμόδιες πηγές δεν επιβεβαίωναν κανένα από τα σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει.

Το πολιτικό κλίμα πάντως θερμαίνεται περαιτέρω με την αξιωματική αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι υποκύπτει στους εκβιασμούς Καμμένου από φόβο για τις πιθανές αποκαλύψεις του πρώην εταίρου του. Επιπλέον, εφόσον στη Βουλή ανοίξει συζήτηση για την αλλαγή του Κανονισμού, παρότι αναμένεται να βρει τη στήριξη των μικρών κομμάτων (ΑΝΕΛ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων) πολιτικά δε θα είναι εύκολη υπόθεση καθώς προεξοφλείται η έντονη αντίδραση των ΝΔ, ΚιΝΑΛ.

Με το βλέμμα στο … μέλλον

Αν και όπως προαναφέρθηκε η κυβέρνηση κατηγορείται ότι λειτουργεί υπό τον φόβο των απειλών Καμμένου, το κύριο ζητούμενο για την κυβέρνηση φαίνεται πως πάει μακρύτερα: Το ζητούμενο είναι να αντικρούσει τις φωνές -και κυρίως του Καμμένου- που μιλούν για μεθόδευση, της κυβέρνησης εν προκειμένω (αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης) διάλυση κοινοβουλευτικών ομάδων. Αλλά και να απαλλάξει τους ανεξάρτητους βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση και «εντάσσονται» πλέον στην πλειοψηφία  από την πίεση που υφίστανται από τα κόμματά τους τα οποία τους κατηγορούν για προδοτική συμπεριφορά. Έτσι μεσοπρόθεσμα μπορεί να είναι δυνατή η περαιτέρω σύγκλιση με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ (βασικά η προσχώρηση σε αυτή).

Προς το παρόν πάντως η κυβέρνηση αποφεύγει να μπει στη λογική των προσχωρήσεων προκειμένου να μην κατηγορηθεί από τα άλλα κόμματα, εξ ου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, λέγοντας ότι η κυβέρνηση ως το τέλος της θητείας της θα πάει με ονομαστικές ψηφοφορίες (για τα νομοσχέδια που θα έρχονται στη Βουλή) ουσιαστικά έδειξε να μένει στα σημερινά δεδομένα της στήριξης από ανεξάρτητους βουλευτές.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:41