search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 05:00
MENU CLOSE

Τσίπρας στην Τουρκία με διευρυμένη ατζέντα

04.02.2019 13:37
Τσίπρας στην Τουρκία με διευρυμένη ατζέντα - Media
 
Στις 4:45 το απόγευμα της Τρίτης θα πραγματοποιηθεί το τετ-α-τετ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του κ. Τσίπρα στη γείτονα χώρα.
 
Όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας θα αναχωρήσει την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου, για την Τουρκία, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη.
 
Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, τη Τρίτη 5 Φεβρουαρίου:
  • 16:00 Άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο και συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Fuat Oktay.
  • 16:45 Συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Recep Tayyip Erdoğan και εν συνεχεία διευρυμένες συνομιλίες της ελληνικής αποστολής με αξιωματούχους της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας.
  • 18:50 Δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας προς τους εκπροσώπους του Τύπου.
  • 19:30 Δείπνο παρατιθέμενο από τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας προς τιμήν του Έλληνα Πρωθυπουργού.
Επίσης, την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου:
  • 09:15 Επίσκεψη και ξενάγηση του Πρωθυπουργού στην Αγία Σοφία.
  • 11:30 Μετάβαση του Πρωθυπουργού στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου αφού ξεναγηθεί θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.
  • 18:30 Συνάντηση του Πρωθυπουργού με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας της Κωνσταντινούπολης στο Σισμανόγλειο Μέγαρο όπου στεγάζεται το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας.
H «καυτή» ατζέντα
Οι εξελίξεις στο Κυπριακό με το θέμα των υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, το προσφυγικό, η επανέναρξη της οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης μετά την επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που είχαν κρατηθεί στην Αδριανούπολη αλλά και η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Άγκυρα μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Ταγίπ Ερντογάν.
 
Φυσικά η τουρκική πλευρά θα θέσει και πάλι το θέμα των 8 όσο κι αν αυτό θεωρείται λήξαν για την ελληνική δικαιοσύνη. Πόσο μάλλον όταν μόλις λίγες μέρες πριν την πραγματοποίηση της επίσκεψης, το τουρκικό δικαστήριο στην δίκη των συνολικά 19 κατηγορούμενων στην υπόθεση που εμπλέκονται και οι εν λόγω 8, καταδίκασε 6 από αυτούς σε ισόβια κάθειρξη. Όσο για τους 8 που διέφυγαν στην Ελλάδα αποφάσισε να χωρίσει τις περιπτώσεις τους από τον φάκελο της δίκης.
 
Οι προσδοκίες στην Αθήνα για τα αποτελέσματα της επίσκεψης δεν είναι υψηλές εν όψει των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία στο τέλος Μαρτίου και της ρητορικής που υπαγορεύει η συνεργασία του κόμματος του Ερντογάν με το κόμμα των εθνικιστών γι αυτές τις εκλογές.
 
Στην συνάντηση που θα γίνει το μεσημέρι της Πέμπτης στο Προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα θα βρεθούν στο τραπέζι των επαφών φυσικά και τα μειονοτικά θέματα. Ο Αλ. Τσίπρας θα μεταβεί την Τετάρτη στην Θεολογική στην Χάλκη, όπου θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που επισκέπτεται την Θεολογική Σχολή από το 1933.
 
Τα μηνύματα Τσίπρα
Μιλώντας στο Πρακτορείο Ειδήσεων «Anadolu» ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε τον ειλικρινή διάλογο που ανοίξαμε τον Δεκέμβριο 2017 και να επανεκκινήσουμε τη θετική μας ατζέντα από εκεί που την αφήσαμε».
 
Προσέθεσε, δε, ότι «θα πρέπει να επιδιώκουμε σταθερά τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς η μόνη λύση είναι η επανένωση του νησιού σε αυτό το πλαίσιο. Μια λύση που να επιτρέπει στην ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία να είναι ένα κανονικό κράτος της ΕΕ και να λειτουργεί προς όφελος όλου του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01