17/10/2019 15:42:08
9.2.2019 / ΜΙΧAΛΗΣ ΧΑΡΙAΤΗΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2059 στις 7-2-2019

«Βρώμικο 2019» βλέπουν στο ΚΙΝΑΛΛ

«Βρώμικο 2019» βλέπουν στο ΚΙΝΑΛΛ - Media

Στόχος ο επαναπατρισμός ψηφοφόρων που «μετακόμισαν» στον ΣΥΡΙΖΑ

Με φόντο και τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου, το ΚΙΝΑΛΛ βάζει στόχο την επανασύνδεση της βάσης με το κόμμα στον δρόμο προς τις κάλπες. Όπως έχει διαφανεί εδώ και εβδομάδες και επιβεβαιώθηκε και από την πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, το ΚΙΝΑΛΛ θεωρεί ότι ένα καλό αποτέλεσμα από την κάλπη εξαρτάται από την απόκρουση της «επίθεσης» που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τη Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται να την απασχολεί περισσότερο η... σφήνα του κυβερνώντος κόμματος στον χώρο που θεωρεί δικό της, παρά η Ν.Δ.

Με αφετηρία το συνέδριο του Μαρτίου το Κίνημα Αλλαγής επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει την ταυτότητά του μετά και την ουσιαστική αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από το σχήμα με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών, τόσο σε εσωκομματικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο μηνύματος προς την κοινωνία.

Σε επόμενο στάδιο το Κίνημα Αλλαγής αναμένεται να αξιοποιήσει πιθανές επιτυχίες προσώπων που θα υποστηρίξει στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, ενώ προφανώς ο βασικός στόχος παραμένει τουλάχιστον να αναδειχθεί σε τρίτη δύναμη στις εθνικές εκλογές.

Επί της ουσίας στόχος του Κινήματος Αλλαγής είναι ο επαναπατρισμός ψηφοφόρων που «μετακόμισαν» στον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015. Στο πλαίσιο αυτό το Κίνημα Αλλαγής εντείνει τις επιθέσεις του προς την κυβέρνηση και προσωπικά προς τον πρωθυπουργό αξιοποιώντας και την κοινοβουλευτική αναταραχή που προκάλεσε η αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από το κυβερνητικό σχήμα.

Κατά τα φαινόμενα, εντός του Κινήματος Αλλαγής θεωρούν ότι η Ν.Δ. έχει «κλειδώσει» την πρωτιά στην εκλογική μάχη και από εκεί και πέρα θα περιμένουν να δουν πού θα κάτσει η μπίλια στα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών για να καθορίσουν τη στάση τους. Στην περίπτωση δηλαδή μη κατάκτησης αυτοδυναμίας εκ μέρους της Ν.Δ. θα εξετάσει αν το Κίνημα Αλλαγής θα συμμετάσχει σε ένα κυβερνητικό σχήμα με... senior partner τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή αν θα δρομολογηθούν άλλες, εκλογικές, εξελίξεις.

Απάντηση από τον λαό

Με έμμεσο αλλά αιχμηρό τρόπο η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας σε εκδήλωση στη Χίο για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου, έβαλε, για ακόμη μια φορά, στο στόχαστρό της την κυβέρνηση. «Δυστυχώς βέβαια μέχρι σήμερα φαίνεται ότι υπάρχουν πρόθυμοι μιμητές που επιχειρούν να στήσουν ένα βρώμικο 2019 αλλά θα πάρουν απάντηση από τον ελληνικό λαό» υποστήριξε η Γεννηματά, ολοκληρώνοντας με αυτό το σχόλιο την αναφορά που έκανε στην εποχή του Ειδικού Δικαστηρίου.

«Το σχέδιό τους, το βρόμικο ’89, ήταν να εξοντώσουν πολιτικά και ηθικά τον Ανδρέα Παπανδρέου, να λεηλατήσουν τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, να διασπάσουν και να διαλύσουν το ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως, η πολιτική, η ηθική και η δικαστική δικαίωση του Ανδρέα Παπανδρέου έχει κατοχυρωθεί με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, αλλά και με την ετυμηγορία του ελληνικού λαού στις εκλογές του 1993, όπου ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ πήραν 47%», ανέφερε χαρακτηριστικά η Γεννηματά.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε εκδήλωση για τον Ανδρέα Παπανδρέου στην Πάτρα, στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός πως «με τη μεταπολίτευση ο Ανδρέας Παπανδρέου, ιδρύοντας το ΠΑΣΟΚ, δημιούργησε τις προϋποθέσεις για τη μεγάλη Κεντροαριστερά στην Ελλάδα ενώνοντας πολλά από τα μικρά κόμματα και τις κινήσεις που την εκπροσωπούσαν μέχρι τότε».

Και πρόσθεσε: «Με αυτήν την έννοια είναι ο πατέρας της ελληνικής προοδευτικής παράταξης και είμαστε όλοι παιδιά του. Γι’ αυτό ίσως βλέπουμε σήμερα από διάφορα μετερίζια αυτήν την αγωνία για το ποιος τον εκπροσωπεί καλύτερα, ποιος τον εκφράζει πιστότερα, ποιος είναι πιο αντάξιος της πολιτικής του κληρονομιάς».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.