11/07/2020 13:06:51

Συμφωνία για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας - Τι δήλωσε ο Αβραμόπουλος

Σε υπουργείο Ναυτιλίας και Συνοριοφυλακή ο Δημήτρης Αβραμόπουλος - Media

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν για τη διευκόλυνση της διασυνοριακής πρόσβασης στις χρηματοπιστωτικές πληροφορίες από τις αρχές επιβολής του νόμου.

Μια πολιτική προτεραιότητα για το 2018-2019, τα νέα μέτρα θα επιτρέψουν στην αστυνομία να αποκτήσει γρήγορα πρόσβαση σε κρίσιμες χρηματοοικονομικές πληροφορίες για ποινικές έρευνες, ενισχύοντας την ανταπόκριση της ΕΕ στην τρομοκρατία και σε άλλα σοβαρά εγκλήματα.

Χαιρετίζοντας τη συμφωνία, ο Επίτροπος αρμόδιος για τη μετανάστευση, τις εσωτερικές υποθέσεις και την ιδιότητα του πολίτη, Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε:

«Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής για τη διευκόλυνση της διασυνοριακής πρόσβασης στις χρηματοοικονομικές πληροφορίες από τις αρχές επιβολής του νόμου.

Το πλαίσιο για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας που εντάσσεται στον κατάλογο των πολιτικών προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το διάστημα 2018-2019, εξασφαλίζει ότι με τα νέα μέτρα οι αστυνομικές αρχές θα αποκτούν γρήγορα πρόσβαση σε κρίσιμες χρηματοοικονομικές πληροφορίες για την διεξαγωγή ερευνών, ενισχύοντας την απάντηση της ΕΕ στην τρομοκρατία και σε άλλα σοβαρά εγκλήματα.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη επισημαίνοντας ότι: "Εάν θέλουμε να συλλάβουμε εγκληματίες και τρομοκράτες πρέπει να ακολουθήσουμε την διαδρομή του παράνομου χρήματος. Οι νέοι κανόνες που συμφωνήθηκαν σήμερα θα διασφαλίσουν την άμεση πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές πληροφορίες και την αποτελεσματικότερη συνεργασία των αρχών επιβολής του νόμου σε όλη την Ευρώπη, έτσι ώστε κανένας εγκληματίας ή ύποπτος να μην μπορεί να διαφεύγει με χρήματα που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες (μαύρο χρήμα)".

Με τη σύγχρονη τεχνολογία, οι εγκληματίες και οι τρομοκράτες μπορούν να μεταφέρουν χρήματα μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μέσα σε λίγα λεπτά.

Η πρόσβαση των αρχών επιβολής του νόμου στις χρηματοοικονομικές πληροφορίες είναι συχνά αργή και δυσκίνητη, εμποδίζοντας τον ρόλο των αρχών να ολοκληρώσουν τις έρευνες και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τους τρομοκράτες και τους εγκληματίες.

Συμπληρώνοντας το πλαίσιο της ΕΕ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τα μέτρα που συμφωνήθηκαν σήμερα θα επιτρέπουν τα εξής:

Έγκαιρη πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές πληροφορίες: Οι αρχές επιβολής του νόμου και οι υπηρεσίες ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων (AROs) θα έχουν άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες τραπεζικών λογαριασμών εγκληματιών και ατόμων που σχετίζονται με την τρομοκρατία. Η Europol θα έχει επίσης πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες,

Βελτίωση της συνεργασίας: Οι νέοι κανόνες ενισχύουν τη συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρχών, της Europol και των Μονάδων Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (FIUs),

Προστασία των προσωπικών δεδομένων: Οι αρχές επιβολής του νόμου θα έχουν πρόσβαση σε περιορισμένες πληροφορίες και μόνο σχετικά με την ταυτότητα του κατόχου του τραπεζικού λογαριασμού σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως σοβαρής εγκληματικής δραστηριότητας ή τρομοκρατίας, εξασφαλίζοντας την πλήρη προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και κυρίως το δικαίωμα στην προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Επόμενα βήματα: Η οδηγία θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Μόλις τεθεί σε ισχύ, τα κράτη μέλη θα έχουν 24 μήνες για να εφαρμόσουν τους νέους κανόνες στην εθνική νομοθεσία».

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.