search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 04:05
MENU CLOSE

Καρκίνος στομάχου: Ποια συμπτώματα προειδοποιούν

21.02.2019 11:43
Καρκίνος στομάχου: Ποια συμπτώματα προειδοποιούν - Media

 

Ο καρκίνος του στομάχου επηρεάζει χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο, ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν τα συμπτώματα που πρέπει να τους «θορυβήσουν» στα πρώτα στάδια.

Ο καρκίνος του στομάχου είναι πιο κοινός στους άντρες και σε εκείνους που είναι άνω των 55 ετών. Είναι επίσης πιο πιθανό να εμφανιστεί σε καπνιστές, υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα, καθώς και σε όσους ακολουθούν μια χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες διατροφή και με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα, ή κόκκινο κρέας. Όσοι καταναλώνουν πολύ αλάτι μπορεί επίσης να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.

Το Κέντρο Υποστήριξης για τον Καρκίνο Macmillan, αναφέρει: «Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori), μια κοινή λοίμωξη στο στομάχι, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του στομάχου εάν δεν εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί για πολύ καιρό».

Το βρετανικό υπουργείο Υγείας (NHS) αναφέρει ότι ο καρκίνος του στομάχου έρχεται σε διάφορους τύπους, αν και πάνω από το 95% των καρκίνων που αναπτύσσονται στα κύτταρα της στομαχικής επένδυσης εντάσσονται στην κατηγορία αδενοκαρκίνωμα.

Καρκίνος του στομάχου: Συμπτώματα

Τα πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου του στομάχου είναι παρόμοια με τα συμπτώματα ορισμένων συνηθισμένων και πιο απλών στομαχικών παθήσεων.

Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν καούρα, ή δυσπεψία που είναι επίμονη. Η δυσπεψία, ή η καούρα μπορεί μερικές φορές να είναι ένα σύμπτωμα και του καρκίνου του παγκρέατος.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν το υπερβολικό ρέψιμο, την απώλεια όρεξης και το αίσθημα πληρότητας αφότου το άτομο έχει καταναλώσει μόνο μια μικρή ποσότητα τροφής.

Η απώλεια βάρους είναι επίσης ένα βασικό σύμπτωμα της πάθησης.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο και πρήξιμο στην κοιλιακή χώρα, ή και τάση προς εμετό.

Μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν δυσκολία κατάποσης και παρουσιάζουν και αίμα στα κόπρανα.

Καρκίνος του στομάχου: Έλεγχος

Η ενδοσκόπηση, επίσης γνωστή ως γαστροσκόπηση, είναι η πιο συνηθισμένη δαδικασία για τον έλεγχο αυτό. Το ενδοσκόπιο, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης για την ανίχνευση καρκίνου του εντέρου, είναι ένας λεπτός εύκαμπτος σωλήνας με μια κάμερα στο τέλος. Η διαδικασία συνήθως διαρκεί περίπου δέκα λεπτά και το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να μην έχετε φάει ή πιει τίποτα για αρκετές ώρες πριν από την εξέταση.

Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Journal of Cancer, αποκάλυψε ότι όσοι είναι υπέρβαροι στην ηλικία των 20 ετών ήταν περίπου 60-80% πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του στομάχου αργότερα σε σύγκριση όσους είχαν ένα υγιές βάρος στην ίδια ηλικία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που πήραν περισσότερα από 20 κιλά κατά την ενηλικίωση ήταν επίσης δύο φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του οισοφάγου σε σύγκριση με άτομα που είχαν μικρή αλλαγή βάρους.

«Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει πως η αύξηση του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της ζωής μας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης αυτών των δύο τύπων καρκίνου, οι οποίοι και οι δύο έχουν εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά επιβίωσης», δήλωσε η δρ. Jessica Petrick, συγγραφέας της μελέτης.

Πηγή: iatropedia.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30