search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 04:41
MENU CLOSE

Πώς ο Σάκης έγινε η αφορμή να μάθουμε τον Δασκαλάκη

27.02.2019 13:41
Πώς ο Σάκης έγινε η αφορμή να μάθουμε τον Δασκαλάκη - Media

 

Για το έργο του, τη ζωή του, τα μαθηματικά, τα φοιτητικά του χρόνια και φυσικά για τον άλυτο γρίφο του νομπελίστα οικονομολόγου Τζον Φορμπς Νας, τον οποίο και κατάφερε να καταρρίψει ως φοιτητής, μίλησε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ-2 το βράδυ της Τρίτης ο πολυβραβευμένος μαθηματικός, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης.

Μεταξύ άλλων μίλησε και για το πώς έγινε γνωστός στους Έλληνες μέσω του… Σάκη Ρουβά. «Το 2009 αποφασίζει ο διεθνής οργανισμός επιστήμης των υπολογιστών ACM να μου δώσει το βραβείο καλύτερης διδακτορικής διατριβής στην επιστήμη των υπολογιστών. Η ανακοίνωση έγινε συγχρόνως με τη Eurovision, όπου εκείνη τη χρονιά ο Σάκης Ρουβάς είχε αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα και όλος ο κόσμος περίμενε με αγωνία ο Σάκης να πάρει το πρώτο βραβείο. Δυστυχώς ο Σάκης δεν πήρε το πρώτο βραβείο και υπήρχε μία γενική κατήφεια στους Ελληνες», επισήμανε.

«Κάποιος στο Τwitter, τον οποίο δεν γνωρίζω, έστειλε ένα tweet στους φίλους του νομίζω, το οποίο έλεγε “Σάκης ή Δασκαλάκης” και γράφει ένα μικρό μήνυμα τύπου “ρε παιδιά, τι χώρα είμαστε εμείς που κλαίμε που δεν πήραμε το βραβείο στη Eurovision αλλά δεν χαιρόμαστε που πήραμε το καλύτερο βραβείο στην επιστήμη των υπολογιστών”. Μετά από αυτό το tweet, λοιπόν, ένας blogger, μάλλον φοιτητής του Πολυτεχνείου, έγραψε ένα ίδιο post με τα ίδια παράπονα, με αποτέλεσμα αυτό να διαδοθεί και εγώ να γίνω γνωστός στους Ελληνες», αποκάλυψε ο «Ελληνας Αϊνστάιν», πρόσθεσε.

Τα φοιτητικά χρόνια

Για τα παιδικά του χρόνια και τις διακοπές στην Κρήτη, για την περίοδο που υπήρξε μαθητής στο πρότυπο σχολείο Βαρβάκειο, και την περίοδο που ήταν φοιτητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο μίλησε ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης.

Ο καθηγητής του MIT αποκάλυψε ότι τελείωσε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με βαθμό σχεδόν άριστα, δηλαδή 9,98, καθώς είχε πάρει σε όλα τα μαθήματα 10, εκτός από ένα, που πήρε 9.

«Τελείωσα με 9,98. Σε αυτό που πήρα 9 ήταν στο μάθημα της μακροοικονομίας. Οι βαθμοί για μένα δεν ήταν ποτέ στόχος, ωστόσο ήμουν τελειομανής, πράγμα το οποίο είναι και φρένο γιατί μερικές φορές μπορεί να σε ακινητοποιήσει. Το τέλειο ποτέ δεν θα το πετύχεις, πρέπει να βάλεις μία ιεράρχηση», είπε .

Ο γρίφος του Nash

Για τη διπλωματική του εργασία με την οποία κατέρριψε τον γρίφο του Νας, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης είπε ότι η απόφαση να ασχοληθεί με αυτό το πολύπλοκο «πρόβλημα» ελήφθη μετά από ένα ταξίδι του στην Αμερική, όπου είχε πάει για να διαλέξει πανεπιστήμιο για το διδακτορικό του.

«Αποφάσισα πως το θέμα της διπλωματικής μου εργασίας θα είναι η θεωρία παιγνίων μόλις γύρισα από Αμερική. Ετσι πήρα ένα από τα πιο πρόσφατα papers που είχε δημοσιεύσει ο μέντοράς μου, Χρήστος Παπαδημητρίου μαζί με έναν μεταπτυχιακό φοιτητή και συνειδητοποίησα πως μέσα στο paper υπήρχε ένα ανοιχτό πρόβλημα. Ετσι αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτό», τόνισε.

Στη συνέχεια, συναντήθηκε με τον ίδιο Τζον Φορμπς Νας με τον οποίο έκανε μία από τις ενδιαφέρουσες συζητήσεις της ζωής του. «Περίμενα, ήθελα να γίνει αυτή η συζήτηση. Ο Νας είναι ενας θρύλος. Με ενδιέφερε πολύ η συζήτηση μαζί του. Ηταν ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος και εκτός από το μυαλό του , ήταν μία ασκητική φιγούρα, μπορούσες να ανταλλάξεις πολλές πληροφορίες, αλλά δεν έβλεπες κάποια έκφραση στο πρόσωπο του, όπως θα έβλεπες σε κάποιον άλλον» επισήμανε, προσθέτοντας πως το ανέκφραστο πρόσωπό του ήταν και αυτό που του έκανε τόσο εντύπωση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01