17/09/2019 07:17:02

ΗΠΑ: Ψήφισμα για τη δημοσιοποίηση ολόκληρου του πορίσματος Μάλερ

ΗΠΑ: Ψήφισμα για τη δημοσιοποίηση ολόκληρου του πορίσματος Μάλερ - Media

 

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε σχεδόν ομόφωνα ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα ζητώντας να παραδοθεί στο Κογκρέσο και στη δημοσιότητα το αναμενόμενο πόρισμα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ, ο οποίος ερευνά εδώ και δύο χρόνια τις υποψίες για συνέργεια ανάμεσα στο επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και την Μόσχα.

Με ψήφους 420 υπέρ, καμία κατά και μόλις τρεις συντηρητικούς Ρεπουμπλικανούς βουλευτές να ψηφίζουν «παρών», η κοινοβουλευτική απόφαση αποτελεί μια πολιτική νίκη για τους Δημοκρατικούς και μια πίεση στον υπουργό Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ να δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση του Μάλερ στο σύνολό της, όταν την παραλάβει.

Το ψήφισμα ωστόσο δεν υποχρεώνει τον Μπαρ να δώσει στην δημοσιότητα το πόρισμα του ειδικού ανακριτή, όταν αυτός το καταθέσει.

Ο κανονισμός δίνει στον εκάστοτε υπουργό Δικαιοσύνης την ευχέρεια να καθορίζει ο ίδιος το μέρος των πορισμάτων ειδικών εισαγγελέων που θα δώσει στη δημοσιότητα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης θα πρέπει να ενημερώσει τους επικεφαλής των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών στις δικαστικές επιτροπές της Βουλής και της Γερουσίας, μόλις ο Μάλερ ολοκληρώσει την έρευνά του. Δεν απαιτείται από τον Μπαρ να δημοσιεύσει ολόκληρο το πόρισμα, αλλά ούτε απαγορεύει στον υπουργό να παραδώσει ολόκληρο το έγγραφο του πορίσματος στο Κογκρέσο.

Ο Μπαρ είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια της ακρόασης στην Γερουσία για την επικύρωση του διορισμού του ότι είναι πιθανόν να συντάξει την δική του έκθεση για το Κονγκρέσο και να μην επιδώσει την έκθεση του Μάλερ στο σύνολό της.

Είναι αβέβαιο ποια θα είναι η τύχη του μέτρου που ψήφισε σήμερα η Βουλή στην ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Γερουσία.

Η απόπειρα του Τσακ Σούμερ, επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Γερουσία για ονομαστική ψηφοφορία επί του ψηφίσματος, εμποδίστηκε από τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.