search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 04:14
MENU CLOSE

Θέλει… δημοψήφισμα – Ευρωεκλογές με διλημματικό χαρακτήρα επιδιώκει ο Μητσοτάκης

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2065
21-3-2019
23.03.2019 04:00
mits_0-5.jpg

 

Τις τελευταίες «πινελιές» στο ευρωψηφοδέλτιο και τη στρατηγική της Ν.Δ. εν όψει της μάχης των ευρωεκλογών αναμένεται να βάλει το επόμενο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με στόχο να υπογραμμίσει τον δημοψηφισματικό χαρακτήρα που έχει προσδώσει ο ίδιος στην εκλογική αναμέτρηση του ερχόμενου Μαΐου. 
Από τη μία η Ν.Δ. επιδιώκει την ολομέτωπη επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη επιχειρεί να στείλει το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι το κόμμα δεν χαρακτηρίζεται από μονομέρεια, αλλά αγκαλιάζει όλο τον χώρο, από το Κέντρο έως τις παρυφές της σκληρής Δεξιάς. Προς αυτή την κατεύθυνση, του μεγάλου ανοίγματος της Ν.Δ., κινείται και η πρόσφατη ένταξη στο «γαλάζιο» ρόστερ, ως υποψήφιου βουλευτή στην Α’ Αθηνών, του δημοσιογράφου και πρώην εκπροσώπου Τύπου του Ποταμιού Δημήτρη Τσιόδρα. 

«Άσκοπες ψήφοι»
Ο ίδιος ο Μητσοτάκης πάντως στην τελευταία ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης, περιέγραψε τη «γαλάζια» στόχευση για τη μάχη της κάλπης. 
«Όλοι γνωρίζουν ότι στις 26 Μαΐου δεν υπάρχουν, πια, περιθώρια για ανώδυνες επιλογές, δεν υπάρχουν περιθώρια για εύκολες διαμαρτυρίες, για άσκοπες ψήφους σε δυνάμεις που δεν μπορούν να αλλάξουν τη ροή των γεγονότων. Το μήνυμα πρέπει να σταλεί. Και πρέπει να είναι ηχηρό. Καμία ψήφος δεν θα πάει χαμένη. Γιατί όλα τελικά κρίνονται στην κάλπη» τόνισε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ο Μητσοτάκης. 

Στον ίδιο τόνο η Μαρία Σπυράκη δήλωσε, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, πως η «Ν.Δ. θα κερδίσει σε όλες τις κάλπες. Όποτε και αν στηθούν. Και μια και με ρωτάτε για τις εκλογές, η μία και μοναδική ημερομηνία των εκλογών που δεν αλλάζει είναι οι ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν στην Ελλάδα την Κυριακή 26 Μαΐου». 

Εκείνη την ημέρα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της Ν.Δ., «οι Έλληνες θα αποδοκιμάσουν την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Οι Έλληνες θα υποστηρίξουν την πρόταση της Ν.Δ. σε όλες τις κάλπες. Η Ν.Δ. θα είναι κυρίαρχη σε όλες τις κάλπες, στην ευρωκάλπη που έχει ορισθεί να στηθεί 26 Μαΐου και σε όλες τις άλλες κάλπες. Οι μέρες αυτής της κυβέρνησης τελειώνουν». 

«Τροπολογία Κουντουρά»

Στο κλίμα της μετωπικής σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, και με αφορμή την τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή και η οποία αφορά την κατάργηση του ασυμβίβαστου για την υποψηφιότητα βουλευτή και ευρωβουλευτή, την… «τροπολογία Κουντουρά» όπως την ονομάτισε η αξιωματική αντιπολίτευση, εντάσσεται και η απόφαση για παραίτηση όλων των βουλευτών της Ν.Δ. που θα θέσουν υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές. Δηλαδή για τους Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και Κατερίνα Μάρκου, οι οποίοι αναμένεται να παραιτηθούν από τη θέση του βουλευτή αμέσως μόλις προκηρυχθούν επισήμως οι ευρωεκλογές. 

Πηγές της Πειραιώς τόνιζαν μάλιστα πως η προαναγγελία της παραίτησης των βουλευτών της Ν.Δ. που είναι και υποψήφιοι ευρωβουλευτές έγινε ύστερα από συνεννόηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πως αποτελεί μια αυτονόητη πράξη πολιτικής συνέπειας βάσει των αρχών του κόμματος. Οι ίδιες πηγές σημείωναν εξάλλου πως όταν ανακοινώθηκαν άλλωστε οι υποψηφιότητές τους, ίσχυε ο νόμος που ψήφισε η Ν.Δ. και προέβλεπε την υποχρεωτική παραίτησή τους τουλάχιστον 15 μέρες προ των ευρωεκλογών. 

«Ως εκ τούτου η κυβέρνηση είναι αυτή που οφείλει να εξηγήσει βάσει ποιας ακριβώς λογικής και πολιτικής ηθικής ψήφισε ειδική τροπολογία με αποκλειστικό στόχο να επιτρέψει στην κ. Κουντουρά, τον κ. Δανέλλη και τον κ. Κουρουμπλή να το έχουν δίπορτο, διατηρώντας την έδρα τους στην ελληνική Βουλή στην περίπτωση που δεν εκλεγούν στο ευρωκοινοβούλιο» κατέληγαν οι «γαλάζιες» πηγές. 

Με ή χωρίς Αυτιά; 

Από εκεί και πέρα, όσον αφορά στα κενά του ευρωψηδελτίου οι πληροφορίες θέλουν τον Μητσοτάκη και το επιτελείο του να αναζητούν τα πρόσωπα εκείνα που θα δώσουν το διπλό μήνυμα της ανανέωσης αλλά και της πανστρατιάς της παράταξης εν όψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης. 

Στο πλαίσιο αυτό, πολλοί εκτιμούν ότι το «σίριαλ» με τον Γιώργο Αυτιά θα λάβει τέλος με τη συμπερίληψη τελικά του γνωστού δημοσιογράφου στην ευρωλίστα της Ν.Δ., παρά το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα το ενδεχόμενο της υποψηφιότητάς του είχε φανεί ότι ναυαγεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη όταν ρωτήθηκε πρόσφατα για το ζήτημα δεν έδωσε κατηγορηματικά αρνητική απάντηση, όπως είχε κάνει στο πρόσφατο παρελθόν, παραπέμποντας στον πρόεδρο για τις όποιες αποφάσεις. 

«Υπάρχουν ακόμη οκτώ θέσεις κενές. Ο κ. Μητσοτάκης έχει το προνόμιο να φτιάξει αυτό το ψηφοδέλτιο. Κάθε πράγμα θα ανακοινώνεται στην ώρα του. Δεν θα μπούμε σε μια συζήτηση ονοματολογίας. Μπορείτε να το καταλάβετε ότι είναι κάτι που δεν βοηθάει τη συζήτηση αυτή» δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. 

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η υποψηφιότητα του Γιώργου Αυτιά έχει κριθεί ως χρήσιμη καθώς ο δημοσιογράφος έχει ισχυρή διείσδυση στο κρίσιμο τμήμα των ψηφοφόρων, τους συνταξιούχους, στους οποίους η κυβέρνηση έκανε πρόσφατα το δώρο της μη περικοπής των συντάξεών τους, όπως ζητούσε το ΔΝΤ. Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα κενά εκτιμάται ότι θα καλυφθούν από πρόσωπα που ο ίδιος ο Μητσοτάκης θεωρεί ότι ανταποκρίνονται πλήρως στο στίγμα της «γαλάζιας» πανστρατιάς που ο ίδιος θέλει να δώσει. 
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01