search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 07:41
MENU CLOSE

Μετά με τον συμβιβασμό με τους θεσμούς ολοκληρώνεται η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2066
28-3-2019
28.03.2019 04:00
Μετά με τον συμβιβασμό με τους θεσμούς ολοκληρώνεται η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια - Media

 

Μετά με τον συμβιβασμό με τους θεσμούς, μπαίνει σήμερα στην Ολομέλεια η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια

Σε άμεση ψήφιση της ρύθμισης για την πρώτη κατοικία προχωρά η κυβέρνηση, ύστερα από υποχώρηση και συμβιβασμό στο αυστηρότερο πλαίσιο των κριτηρίων επιλεξιμότητας στο καθεστώς προστασίας της α’ κατοικίας. Σήμερα η ρύθμιση εισάγεται προς συζήτηση στην Ολομέλεια και μένει ανοιχτό αν η συζήτηση θα ολοκληρωθεί σήμερα, οπότε θα ψηφιστεί και η ρύθμιση, ή αν θα συνεχιστεί και την Παρασκευή.

Μία εβδομάδα αφότου η κυβέρνηση έστειλε σήμα περί του ενδεχομένου να προχωρήσει «μονομερώς» στην κατάθεση της ρύθμισης στο πλαίσιο των όσων είχαν συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζιτών και έπειτα από αναβολή της κατάθεσης της ρύθμισης (η Παρασκευή έγινε Τρίτη βράδυ), έρχεται το κλείσιμο αυτής της εκκρεμότητας. Τα περί μονομερούς ενέργειας που έφτασαν να τροφοδοτούν μέχρι και σενάρια σύγκρουσης με τους θεσμούς (κόντρα στο αφήγημα που οικοδομεί ήδη πριν από την έξοδο από το μνημόνιο ο Αλέξης Τσίπρας) και πρόωρων εκλογών, αποδεικνύονται πρόσκαιρη επικοινωνιακή τακτική.

Έτσι ανοίγει και ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. περίπου (από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατεί η ΕΚΤ) εξέλιξη κρίσιμη για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης αναφορικά με μια νέα έξοδο το επόμενο διάστημα.

Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά το χθεσινό μπρίφινγκ, σε σχετικό ερώτημα για το αν βλέπει εκταμίευση της δόσης μετά την παραπάνω εξέλιξη απάντησε πως θα του έκανε εντύπωση «αν δεν παίρναμε τη δόση στις 5 Απριλίου», δεδομένης της εξαντλητικής συζήτησης με τους θεσμούς που έχει προηγηθεί της κατάθεσης της ρύθμισης.

«Δεν μοιράζουμε λεφτά»

Στο μεταξύ, την ώρα που οι εξελίξεις στην α’ κατοικία δείχνουν ότι στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας τα περιθώρια οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής για την κυβέρνηση εξακολουθούν να είναι στενά, αναστάτωση προκλήθηκε από το ενδεχόμενο να δοθεί δώρο του Πάσχα σε δημοσίους υπαλλήλους και χαμηλοσυνταξιούχους.

Το θέμα σηκώθηκε όταν, προχθές, σχολιάζοντας σχετικό ρεπορτάζ, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος έδειξε να αφήνει ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο λέγοντας ότι πλέον η κυβέρνηση έχει αυτή την ευχέρεια, αλλά τέτοιες ανακοινώσεις τις κάνει ο πρωθυπουργός. Χθες το πρωί, κι ενώ είχαν υπάρξει διαψεύσεις από την πλευρά του ΥΠΟΙΚ και του Μαξίμου – με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να δυσφορεί στο άκουσμα της δήλωσης αυτής –και ο Γιάννης Μπαλάφας σε δηλώσεις του έδειξε να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο.

Το θέμα εν τω μέσω παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου καλλιεργεί την εντύπωση ότι η κυβέρνηση θα καταφύγει σε παροχολογία, δημιουργώντας προσδοκίες στο εκλογικό ακροατήριο αλλά και προξενώντας αντιδράσεις από τους θεσμούς.

Ως εκ τούτου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών χθες – οπότε και ζητήθηκαν διευκρινίσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο – ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έκλεισε το θέμα λέγοντας ουσιαστικά ότι όποιες παροχές για τη στήριξη της κοινωνίας κάνει η κυβέρνηση είναι ενταγμένες στα δεδομένα δημοσιονομικά πλαίσια που ορίζει ο προϋπολογισμός του 2019.

«Η κυβέρνηση δεν μοιράζει λεφτά με το ελικόπτερο» ήταν η χαρακτηριστική δήλωσή του και συμπλήρωσε ότι έχει ανακοινωθεί ο τρόπος με τον οποίο το υπερπλεόνασμα, το οποίο θα δημιουργούνταν για το 2019, θα κατανεμηθεί για την κοινωνική στήριξη της πλειοψηφίας: μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αύξηση των προσλήψεων στα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» και στην ειδική αγωγή, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες, επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους κάτω των 25 ετών στο ύψος του 50%.

 

Ψηφοδέλτιο και συνεργασίες

Στο άλλο μέτωπο, εκείνο της κατάρτισης του ευρωψηφοδελτίου παράλληλα με τη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου, ο τρόπος που έχει επιλεχθεί για την παρουσίαση του ψηφοδελτίου τμηματικά, με στόχο – θεωρητικά – να αναδειχθούν καλύτερα οι υποψηφιότητες και παράλληλα να δοθεί χρόνος να κλείσουν τα όποια κενά υπάρχουν, φαίνεται τα πράγματα να μη λειτουργούν ακριβώς σύμφωνα με τους σχεδιασμούς.

Μετά το άδοξο τέλος που είχε η υποψηφιότητα της Μυρσίνης Λοϊζου την περασμένη Παρασκευή – αν και μαζί με την υποψηφιότητα του Δημήτρη Πλουμπίδη προορίζονταν για τα ηχηρά ονόματα του πρώτου κύματος ανακοινώσεων –, φαίνεται να ναυαγούν και άλλες υποψηφιότητες.

Ο σκληρός ανταγωνισμός για τις πέντε θέσεις που αναμένεται να κατακτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωβουλή ενδεχομένως τρομάζει ορισμένους υποψηφίους που βλέπουν ότι θα είναι πολύ δύσκολο να εκλεγούν, με αποτέλεσμα να κάνουν δεύτερες σκέψεις ακόμα κι αν έχουν μπει σε προκαταρκτικές συζητήσεις. Μια τέτοια περίπτωση φαίνεται να είναι αυτή της Μαρίας Ρεπούση – ένα από τα πρόσωπα της Πρωτοβουλίας Γέφυρα που θα συμβόλιζαν τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ με τις προοδευτικές δυνάμεις – η οποία ανακοίνωσε χθες ότι αποσύρεται, καθώς έκρινε ότι δεν επαρκεί ο χρόνος να στηρίξει την υποψηφιότητά της ούτε διαθέτει τον απαιτούμενο μηχανισμό. Τις προηγούμενες μέρες με δήλωσή του έληξε τα σενάρια για ένταξή του στο ευρωψηφοδέλτιο και ο Παναγιώτης Γιαννάκης, λέγοντας ότι δεν ενδιαφέρεται να κατέλθει στον πολιτικό στίβο.

Και η φημολογούμενη υποψηφιότητας της Χάρις Αλεξίου φαίνεται να ναυαγεί μετά την εξέλιξη με τη Μυρσίνη Λοϊζου, με την οποία συνδέεται στενά η μεγάλη τραγουδίστρια.

Ορισμένοι εντάσσουν στις αρνήσεις που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτή του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, αν και ο ίδιος φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό στους πρώην συντρόφους του, που σε προηγούμενες φάσεις τον βολιδοσκόπησαν για λογαριασμό του Μαξίμου (για τον Δήμο της Αθήνας συγκεκριμένα), ότι δεν ενδιαφέρεται να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή, κάτι που δήλωσε δημόσια (ΕΡΤ) και τις προηγούμενες μέρες.

Πλέον αναμένεται το νέο κύμα υποψηφίων (από τους 42 συνολικά έχουν ανακοινωθεί οι 25) είτε λίγο πριν είτε στο πλαίσιο της Συνδιάσκεψης που θα γίνει για την επισφράγιση της «Προοδευτικής Συμμαχίας» – η οποία περνά και από το ευρωψηφοδέλτιο και η οποία θα γίνει στις 6 Απριλίου στο Ολυμπιακό Ακίνητο Γαλατσίου (κατόπιν αλλαγής της αρχικής τοποθεσίας που ήταν το Τάε Κβον Ντο).

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 07:41