search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 01:02
MENU CLOSE

Τζανακόπουλος: Άδικη η κριτική που άσκησε η Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης

29.03.2019 22:00
Τζανακόπουλος: Η θέση της ΝΔ είναι ίδια με αυτήν του ΔΝΤ - Media

 

Εισήχθη προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή το νομοσχέδιο του υπουργείου Επικρατείας το οποίο αφορά στην εκ νέου σύσταση της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης στην Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης (η οποία θα απαρτίζεται από 13 μέλη) και τις τροποποιήσεις του ν.2667/1998 με τον οποίο συστάθηκαν η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής.

Ο αρμόδιος υπουργός Δ. Τζανακόπουλος απάντησε την κριτική που ασκήθηκε ως προς την αρμοδιότητα που παρέχεται στον Πρωθυπουργό να ορίζει τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης λέγοντας επειδή η Επιτροπή έχει ως αντικείμενο το ζήτημα της νομοθετικής κωδικοποίησης, δεν μπορεί να είναι άσχετη ή να κείται πέραν της δημοκρατικής αρχής, παρά – επειδή έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες – πρέπει να προσδιορίζεται από την εκτελεστική εξουσία με βάση τις αποφάσεις πάντοτε του ελληνικού λαού. Εξήγησε επίσης ότι η επιλογή των δικαστών, που συμμετέχουν στην Επιτροπή γίνεται από το Δικαστικό Σώμα για λόγους που έχουν να κάνουν με την αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Ο κ. Τζανακόπουλος, εξήγησε ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, αναγνωρίζεται τεκμήριο αρμοδιότητας της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης προς κωδικοποίηση νομοθεσίας, ώστε να διασφαλίζεται ο κεντρικός συντονισμός και η τήρηση ενιαίων κανόνων. Διευρύνονται οι δυνατότητες παρέμβασης για λόγους, καταρχήν, οικονομίας της διαδικασίας και στο επίπεδο της αναμόρφωσης του δικαίου η οποία και μετά την κατάργηση της ΕΚΑΔ διατηρείται ως μέσο καλής νομοθέτησης από το άρθρο 11 του ν.48/2012.

Στο προτεινόμενο νομοσχέδιο, επίσης, ορίζονται ο ρόλος της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης, οι αρμοδιότητες, ο τρόπος λειτουργίας της, καθώς και οι διαδικασίες κωδικοποίησης, λαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, υπόψη και τις νέες ρυθμίσεις που αφορούν τα είδη κωδικοποίησης, νομοθετική και διοικητική, αλλά και όλους τους νέους εμπλεκόμενους συναρμόδιους φορείς, όπως π.χ. το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

“Δεν υπάρχει πρόθεση από τη μεριά της Κυβέρνησης να αλλάξει η σύνθεση της Επιτροπής. Τα μέλη της Επιτροπής έχουν οριστεί με απόφαση του Πρωθυπουργού και θα λειτουργήσουν κανονικά για το σύνολο της θητείας τους, όπως αυτή προβλέπεται από το νόμο. Δεν υπάρχει καμία διάθεση να επανα-οριστούν, ούτε θα υπήρχε τέτοια δυνατότητα, ούτε ο νόμος – εφόσον ψηφιστεί – θα δίνει τέτοια δυνατότητα. Η Κ.Ε.Κ. εξακολουθεί να υπάρχει με την ίδια ακριβώς σύνθεση” διευκρίνισε επίσης ο υπουργός Επικρατείας.

Αναφορικώς με την τη διεύρυνση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ο κ. Τζανακόπουλος ενημέρωσε ότι αφορά σε επτά οργανώσεις: την ΟΛΚΕ (Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας), το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.), την «Colour Yuth», το «Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας», τις «ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ», την «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ», που είναι η Συνομοσπονδία των Ελλήνων Ρομά και την «Hellenic Roma Action» (HEROMACT) και μία Οργάνωση που δραστηριοποιείται στο χώρο καταπολέμησης του αναλφαβητισμού για τους Έλληνες Ρομά.

Επίσης ο αρμόδιος υπουργός χαρακτήρισε “άδικη” την κριτική που άσκησε η Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης και τόνισε ότι η Κυβέρνηση έχει βοηθήσει ή έχει συμβάλλει στο έργο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, όταν από από το 2015 και μετά, έχει προχωρήσει σε πολύ συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις, σε συνεννόηση με την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κι ακόμη προχώρησε και σε πρόταση νομοθετικού περιεχομένου για να προλάβει την λήξη συγκεκριμένων προθεσμιών.

Τέλος, “για να μην υπάρξει καμία αίσθηση, καμία υπόνοια ή οποιαδήποτε καχυποψία ότι, δήθεν, η Κυβέρνηση πάει να κάνει πονηριές, να ελέγξει τις αρχαιρεσίες, να δημιουργήσει, διαφορετικούς συσχετισμούς στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου¨ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι θα προβλεφθεί στο νομοσχέδιο, με νομοθετική παρέμβαση, η έναρξη ισχύος της συγκεκριμένης διάταξης που αφορά την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου από τον Μάιο του 2019, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι οι νέοι φορείς θα συμμετέχουν στην Επιτροπή μετά τις αρχαιρεσίες, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για την 19η Απριλίου 2019.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Κοζομπόλη, τόνισε ότι το πρόβλημα της πολυνομίας, και της πολυδαίδαλης νομοθεσίας από πολλές και διαφορετικές πηγές δικαίου δεν είναι μόνο πρόβλημα αδυναμίας πρόσβασης του πολίτη σε ενιαίους και συγκεκριμένους κανόνες δικαίου – και η εξ αυτού ταλαιπωρία του και η μεγάλη καθυστέρηση των υποθέσεών του- είναι κυρίως θέμα διαφάνειας και δημοκρατίας.

“Τα προβλήματα που εντοπίζονται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου είναι πραγματικά, και η πολυνομία και οι επικαλύψεις και οι ασάφειες, οι επαναλήψεις, οι αντιφάσεις και άλλες παθογένειες που ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στην ασφάλεια δικαίου και προφανώς δημιουργούν ανασφάλεια στην απόδοση δικαιοσύνης. Όμως βρισκόμαστε μπροστά σε άλλο ένα κυβερνητικό οξύμωρο. Η κυβέρνηση επικαλείται την ανάγκη για καλή νομοθέτηση ενώ σε αυτό το ίδιο νομοσχέδιο, περιλαμβάνεται διάταξη άσχετη με το αντικείμενο της κωδικοποίησης, όπως είναι το θέμα της ΕΕΔΑ. Την ίδια ώρα οι τροπολογίες πέφτουν βροχή, έχουμε καταγγελία από την ΕΕΔΑ που μιλάει για παρέμβαση στα εσωτερικά της, στην ανεξαρτησία της και πρόκληση ανισορροπίας ως προς τη σύνθεσή της” τόνισε η εισηγήτρια της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη.

Η κ. Βούλτεψη, έθεσε ζήτημα προθέσεων της κυβέρνησης, αφού – όπως είπε – η ΚΕΚ υπάρχει, έχει συσταθεί με νόμο, με ΠΔ έχει δημιουργηθεί παρά το πλευρό της ΓΓ της Κυβέρνησης και της έχουν ανατεθεί 19 τομείς νομοθετικής ύλης. “Έχουμε μια κυβέρνηση που κυβερνάει εδώ και 4 χρόνια και δεν έχει στο ενεργητικό της ούτε μια κωδικοποίηση. Ο νόμος μας έλειπε; Δεν υπήρχε η ΚΕΚ να κάνει κάποια δουλειά; Έχουμε νομοθετήσει ξανά για τον σχεδιασμό για την κωδικοποίηση των κυριότερων νομοθεσιών και το 2018 μαθαίνουμε ότι με απόφαση του πρωθυπουργού επανασυγκροτείται η ΚΕΚ. Ειλικρινά δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά της. Θα χρειαστούμε και ένα νόμο για την κωδικοποίηση των νόμων για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας. Δεν θα βγάλουμε άκρη σίγουρα”, ανέφερε η κ. Βούλτεψη. Επίσης, έκανε λόγο για τον διορισμό 13 μελών της ΚΕΚ με πενταετή θητεία 5ετή και υποστήριξε ότι ενώ δεν έχει γίνει καμία κωδικοποίηση όλον αυτόν τον καιρό, η κυβέρνηση θέλει, παραμονές των εκλογών να δεσμεύσει την επόμενη κυβέρνηση.

Σχετικώς με την ΕΕΔΑ, η κ. Βούλτεψη ανέφερε ότι το δικαίωμα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων δεν μπορεί να γίνει με την καταπάτηση της ανεξαρτησίας μιας Επιτροπής και την κατάργηση της ισορροπίας στο εσωτερικό της.

Επιφυλάξεις εκ μέρους της ΔΗΣΥ, εξέφρασε ο ειδικός αγορητής Γεώργιος Δημήτριος Καρράς επισημαίνοντας πως δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το νομοσχέδιο αυτό τα ζητήματα της κωδικοποίησης της νομοθεσίας. “Οι κλάδοι του δικαίου είναι πάρα πολλοί πλέον και επιπλέον η μεταβολή των γεγονότων όπως συμβαίνει των συνθηκών πολλές φορές επιβάλλει τη σύντομη τροποποίησή τους” είπε ο κ. Καρράς και έθεσε τα ερωτήματα: Πρώτον, αν θα επιχειρήσουμε την κωδικοποίηση κατά κλάδους του συνόλου της ελληνικής νομοθεσίας ή μόνο εκείνων που κρίνονται ότι είναι νομοθετήματα αιχμής, και δεύτερον, αν η ΚΕΚ θα έχει και την αρμοδιότητα να αναμορφώνει μόνο στη σειρά των άρθρων και των παραγράφων, όπως γίνεται συνήθως στις κωδικοποιήσεις με προεδρικά διατάγματα ή η αναμόρφωση θα της παρέχει μια εξουσία να νομοθετεί εμμέσως;

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο ειδικός αγορητής Γ. Λαμπρούλης, ανέφερε ότι το κυριότερο ζήτημα που τίθεται είναι ποια νομοθεσία προτείνεται μέσω του νομοσχεδίου, να κωδικοποιηθεί. “Μιλάμε για μια ακόμη περισσότερο αντεργατική και αντιλαϊκή νομοθεσία, για τους εκατοντάδες μνημονικούς νόμους που ισχύουν, για μία νομοθεσία που ενσωματώνει στο Ελληνικό Δίκαιο, αυτές τις αντιδραστικές Ευρωενωσιακές Οδηγίες και Αποφάσεις, που παρέχει συνεχώς διευκολύνσεις και προνόμια στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους” είπε ο κ. Λαμπρούλης. Προσέθεσε δε, ότι στην πραγματικότητα η κωδικοποίηση που επιχειρείται, αποσκοπεί να συμβάλει, από τη μια μεριά στον πιο συστηματικό κρατικό και κυβερνητικό έλεγχο της εφαρμογής αυτής της αντεργατικής αντιλαϊκής νομοθεσίας, στον εντοπισμό κενών και αντιφάσεων που πρέπει να καλυφθούν και να επιλυθούν και από την άλλη μεριά, στην εξυπηρέτηση ακριβώς αυτών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, εγχώριων και ξένων, ώστε να είναι πιο σαφές, απλοποιημένο και εύκολα προσβάσιμο σε όλους αυτούς το νομοθετικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα μπορούν να λειτουργούν και να πραγματοποιούν τις επενδύσεις, για τα κέρδη τους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 01:02