search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 05:12
MENU CLOSE

Κύπρος: Εξέταση ασθενών στο… όρθιο – Προειδοποίηση γιατρών

01.04.2019 12:10
Ειδικευμένοι γιατροί Μεσσηνίας: «Ζητάμε απεγνωσμένα ενίσχυση και λαμβάνουμε σιωπή» - Media

 

Σε φορεία, στους διαδρόμους ακόμη και… όρθιους εξετάζουν τους ασθενείς οι γιατροί του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού. Προσφάτως έχουν αποστείλει επιστολή στην Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), ζητώντας της να προωθήσει επειγόντως τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το τμήμα.

Σύμφωνα με το politis.com.cy, προειδοποιούν ότι κάτω από τις τραγικές συνθήκες που έχει περιέλθει το τμήμα, δεν μπορούν να προσφέρουν ποιοτική περίθαλψη στους ασθενείς.

Οι γιατροί του ΤΑΕΠ του νοσοκομείου Λεμεσού με επιστολή τους στην ΠΑΣΥΚΙ, ημερομηνίας 23.3.2019, αναφέρονται σε μια «ιδιαίτερα σκληρή και δύσκολη πραγματικότητα, στην οποία έχει περιέλθει το τμήμα, με μείον τέσσερις γιατρούς τον τελευταίο χρόνο και τις επακόλουθες επιπτώσεις στους ασθενείς».
Καθημερινά, σημειώνουν, το ΤΑΕΠ γεμίζει με ασθενείς που χρήζουν εσωτερικής νοσηλείας. Λόγω της πληρότητας που παρουσιάζει το νοσοκομείο δεν μπορούν να διοχετευτούν στους θαλάμους και περιμένουν στο τμήμα ένα, πολλές φορές και δύο 24ωρα. Προσθέτουν ότι το ΤΑΕΠ λειτουργεί με 16 κλίνες και συνεχώς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «δεν υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια για να μπορέσουν να εξεταστούν οι ασθενείς που συρρέουν καθημερινά με σοβαρά/ κρίσιμα για τη ζωή τους θέματα υγείας».

«Οι γιατροί στην προσπάθειά τους να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς αναγκάζονται να τους εξετάζουν σε φορεία, στον διάδρομο πάνω σε καρέκλες, συχνά και όρθιους», επισημαίνουν. Τονίζουν δε ότι η εξέταση των ασθενών πρέπει να γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια και σε εξεταστικό κρεβάτι για να διαφυλάσσονται τα προσωπικά του δεδομένα. Καθ’ αυτό τον τρόπο, συμπληρώνουν, δίνεται η δυνατότητα στον γιατρό για την ενδεδειγμένη ιατρική εξέταση του ασθενούς «και ήρεμα να πάρει τις σωστές αποφάσεις για τις σωστές εξετάσεις και τη σωστή θεραπεία».

Στην επιστολή τους οι γιατροί εγείρουν και το θέμα της ασφαλιστικής τους κάλυψης, σημειώνοντας ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των ΤΑΕΠ δεν καλύπτεται νομικά να νοσηλεύει ασθενείς άλλων ειδικοτήτων.

Κίνδυνος για τους ασθενείς

Οι γιατροί προειδοποιούν μέσω επιστολής στην ΠΑΣΥΚΙ ότι οι συνθήκες στο τμήμα «θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών και καθιστούν αδύνατη την παροχή ποιοτικών ιατρικών υπηρεσιών από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στους ασθενείς». Μνεία κάνουν και στην υποστελέχωση του τμήματος, τόσο σε ιατρικό όσο και σε νοσηλευτικό προσωπικό.

«Καθημερινά και ανεξαρτήτως βάρδιας ερχόμαστε αντιμέτωποι με σκληρές συνθήκες. Αισθανόμαστε εξουθενωμένοι και απολύτως μόνοι σε αυτό των αγώνα. Ζητούμε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας», αναφέρουν στην επιστολή τους και απευθύνουν έκκληση στην ΠΑΣΥΚΙ όπως μεριμνήσει εγκαίρως για την επίλυση των προβλημάτων του ΤΑΕΠ του νοσοκομείου Λεμεσού. Σε αντίθετη περίπτωση θα ενεργοποιήσουν τα δικαιώματά τους, όπως αυτά προκύπτουν μέσα από τον περί οργάνωσης του χρόνου εργασίας Νόμο του 2003. Να εργάζονται δηλαδή 37,5 ώρες τη βδομάδα και να παίρνουν τις μέρες ξεκούρασης που τους αναλογούν, όπως προνοεί ο εν λόγω νόμος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01