07/08/2020 00:26:06

Μπακογιάννης: Τη βία πρέπει να την καταδικάζουμε απ’ όπου και αν προέρχεται

Μπακογιάννης: Τη βία πρέπει να την καταδικάζουμε απ’ όπου και αν προέρχεται - Media

 

Στην εκπομπή «Ακραία Φαινόμενα» μίλησε ο Κώστας Μπακογιάννης αναφερόμενος -μεταξύ άλλων- στο σχέδιο του για τα Εξάρχεια, την απόφαση του να διεκδικήσει τον δήμο της Αθήνας, αλλά και την περίοδο που υπηρέτησε στις Ειδικές Δυνάμεις

«Δεν είμαι καθόλου της λογικής ότι ο δήμαρχος είναι σχολιαστής ή ότι ο δήμαρχος είναι παρατηρητής ή ότι ο δήμαρχος βγαίνει και καταγγέλλει και ζητά την παραίτηση κάποιου υπουργού. Αυτά δεν έχουν αντίκρισμα, δεν έχουν κανένα νόημα. Ο δήμαρχος πρέπει να συμμετέχει, να είναι ενεργητικός, να είναι παρεμβατικός. Αν χρειαστεί να υπερβαίνει τις αρμοδιότητες του. Κανείς μας δεν είναι υποψήφιος σερίφης ή υποψήφιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, όμως άμα θέλει να πάρει πρέπει να δώσει. Γι’ αυτό έχουμε μία πολύ ξεκάθαρη πρόταση. Θέλουμε ένα ενιαίο συντονιστικό κέντρο ασφάλειας στα πρότυπα όλων των άλλων πόλεων της Ευρώπης. Είναι ένα συντονιστικό κέντρο όπου συμμετέχουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς. Τι έγινε προχθες στα Εξάρχεια; Δεν μπόρεσαν να συντονιστούν αστυνομία και λιμενικό», είπε αρχικά ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, προσθέτοντας:

«Έχουμε ιδεολογικοποιήσει τη συζήτηση λες και υπάρχει αριστερή και δεξιά ασφάλεια. (Λες και) υπάρχουν δεξιές ληστείες και αριστεροί βιασμοί. Τη βία πρέπει να την καταδικάζουμε απ’ όπου και αν προέρχεται, χωρίς αστερίσκους, χωρίς γενικεύσεις και χωρίς συμψηφισμούς. Ο δήμαρχος της Αθήνας πρέπει να αισθάνεται ότι είναι υπεύθυνος για όλη την πόλη, είναι υπόλογος για όλη την πόλη. Δεν μπορεί ο δήμαρχος να βγαίνει κάθε τόσο και να δείχνει με το δάχτυλο το κεντρικό κράτος. Πρόταση νούμερο ένα, ένα συντονιστικό κέντρο ασφαλείας. Πρόταση νούμερο δύο, χρειαζόμαστε σύμπραξη και συνεργασία ΕΛ.ΑΣ και δημοτικής αστυνομίας. Πρόταση νούμερο τρία, πρέπει να ενισχύσουμε, να εκσυγχρονίσουμε και να αναβαθμίσουμε την ίδια τη δημοτική αστυνομία. Και επίσης πολύ μεγάλη σημασία έχει η πρόληψη».

Ερωτηθείς για το αν έχει βλέψεις, κάποια στιγμή στο μέλλον, να γίνει αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, ο Κώστας Μπακογιάννης σημείωσε: «Καλά τώρα σοβαρά; Ξέρετε ποιο είναι το πρόβλημα του δήμου Αθηναίων όλα αυτά τα χρόνια; Ακριβώς αυτό που μόλις τώρα περιγράψατε. Το πρόβλημα του δήμου της Αθήνας είναι ότι υπάρχει μία λογική τράνζιτ. Και υπάρχει αυτή η λογική διότι όλα αυτά τα χρόνια όσοι κατεβαίνουν στο δήμο της Αθήνας προέρχονται από την κεντρική πολιτική σκηνή. Εγώ είμαι ο πρώτος εδώ και πολλές δεκαετίες που ξεκινάω από την αυτοδιοίκηση. Αυτή είναι όλη μου η ζωή. Έχω αφιερωθεί στην αυτοδιοίκηση. Έχω πάθος με αυτό που κάνω. Στην αυτοδιοίκηση κρίνεσαι από το απτό και το μετρήσιμο. Δεν έχει σημασία τι λες, σημασία έχει τι κάνεις. Αυτό είναι που με τρέφει και με γεμίζει».

Σχολιάζοντας την περίοδο που υπηρέτησε στις Ειδικές Δυνάμεις, όπου πραγματοποιούσε άλματα, ο Κώστας Μπακογιάννης είπε: «Πάνε 15 χρόνια από τότε. Το ήθελα και το έκανα. Τα αλεξίπτωτα για μένα ήταν ένα πάρα πολύ μεγάλο σχολείο. Εκεί έμαθα το εξής πάρα πολύ απλό, ότι ο άνθρωπος μπορεί να κάνει τα πάντα. Μπορεί να υπερβεί τα όρια του αρκεί να το θέλει πραγματικά». Στη σειρά μας ήταν ο Θοδωρής Παντελάκης, ένα καταπληκτικό παιδί από το Ρέθυμνο που σκοτώθηκε σε άλμα το 2004. Ξεχνάμε πολλές φορές σε αυτή τη χώρα και πρέπει να τιμάμε τους ανθρώπους μας. Για μας όλους ο Θοδωρής ήταν πολύ σημαντικός. Φίλος μας και όλοι τον θυμόμαστε με πολύ αγάπη».

Αναφέρθηκε, μάλιστα, στην αντίδραση της Ντόρας Μπακογιάννη όταν της είπε ότι θα υπηρετήσει στις Ειδικές Δυνάμεις ο Κώστας Μπακογιάννης ανέφεροντας: «Αφήστε ζήσαμε δράματα. Κάθε ελληνίδα μάνα που σέβεται τον εαυτό της μου έλεγε που πας και τα λοιπά. Δεν ήθελε σε καμία περίπτωση. Ο παππούς μου ήταν πολύ πιο χαλαρός. Μου έλεγε ‘τράβα, και τι θα πάθεις’. Όταν κάναμε τα άλματα ερχόντουσαν μερικές φορές οικογένειες και βλέπανε. Οι πιο πολλοί είχαν έρθει. Ποιος δεν άντεξε να έρθει; Η μάνα μου».

Προσέγγισα με πολύ προσοχή την Αθήνα

Σχετικά με την απόφασή του να είναι υποψήφιος για το Δήμο Αθηναίων ο Κώστας Μπακογιάννης τόνισε πως προσέγγισε το θέμα με μεγάλη προσοχή. «Την Αθήνα πρέπει να τη σέβεσαι. Το μέγεθος αυτής της πόλης, το ιστορικό της κεφάλαιο, ο πολιτισμός της, το χθες, το σήμερα και το αύριο δεν είναι κάτι που μπορεί να πάρει κανείς αψήφιστα. Ξεκίνησα το 2010 στην αυτοδιοίκηση και δεν σας κρύβω ότι όλο αυτό ξεκίνησε με λίγο τρέλα. Ήμασταν μία παρέα από νέα παιδιά που πιστεύαμε ότι μπορούν να αλλάξουν τον τόπο τους».

Συμπαθέστατος ο Νάσος Ηλιόπουλος

Αναφερόμενος στον υποψήφιο της «Ανοιχτής Πόλης», ο Κώστας Μπακογιάννης τόνισε πως ο Νάσος Ηλιόπουλος είναι συμπαθέστατος και πρόσθεσε: «Έχουμε μιλήσει αρκετές φορές. Βλέπουμε ότι υπάρχουν σημεία που συγκλίνουμε και υπάρχουν σημεία που υπάρχει απόσταση μεταξύ μας. Αλλά ακόμα και αυτή η απόσταση δεν με προβληματίζει γιατί μέσα από τη θέση και την αντίθεση έρχεται η σύνθεση. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για όλους μας. Μπορεί για δύο μήνες να είμαστε αντίπαλοι αλλά για τέσσερα χρόνια θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.