04/04/2020 04:00:01

Ηλιόπουλος: Η κοινωνική κατοικία στην Αθήνα θα γίνει πραγματικότητα

Ηλιόπουλος: Η κοινωνική κατοικία στην Αθήνα θα γίνει πραγματικότητα - Media

 

Το ζήτημα της στέγασης βρέθηκε στο επίκεντρο της εκδήλωσης "Συζήτηση για το Δικαίωμα στην Κατοικία" που διοργάνωσαν την Παρασκευή ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Νάσος Ηλιόπουλος και η δημοτική κίνηση Ανοιχτή Πόλη.

Η βραχυχρόνια μίσθωση, η κρίση, η αστεγία και ο εκτοπισμός -κυρίως- νέων ανθρώπων από το κέντρο της πόλης, δημιουργούν ένα μείζον θέμα για το μεγαλύτερο Δήμο της χώρας.

Στην παρέμβασή του ο Νάσος Ηλιόπουλος ξεκαθάρισε από την αρχή πως «δεν πρόκειται για προεκλογική εκδήλωση αλλά για μια διαφορετικού τύπου συζήτηση. Μια συζήτηση για το πως μπορούμε να σκεφτούμε την κοινωνική πολιτική στην κατοικία. Το σημείο που συναντιέται ο σχεδιασμός με το όνειρο. Το όραμα. Για μία πόλη για όλους. Για ένα δήμο παρεμβατικό που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει και το τελευταίο εκατοστό για τις ανάγκες των πολλών».

Σε μέρος της ομιλίας του ο Νάσος Ηλιόπουλος ανέφερε: «Αθήνα από την αρχή, σημαίνει ότι έχουμε ένα δήμο που αξιοποιεί τη δημοτική περιουσία για κοινωνική πολιτική για την κοινωνία. Παλεύουμε για μια πόλη χωρίς εγκαταλειμμένους ανθρώπους χωρίς εγκαταλειμμένα κτήρια».

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο υποψήφιος δήμαρχος παρουσίασε μια σειρά από λύσεις και δράσεις που θα εφαρμόσει η Ανοιχτή Πόλη ως δημοτική αρχή: «Γυρίζουμε τον διακόπτη! Μετατρέπουμε τους εγκαταλελειμμένους χώρους του Δήμου σε εστίες ζωής και δημιουργίας».

 

Στόχος μας η αξιοποίηση του κτιριακού πλούτου του Δήμου για τη δημιουργία ενός πλέγματος στεγαστικών πολιτικών και εμπορικών κινήτρων που

Α) απαντούν στη στεγαστική κρίση

Β) συμβάλλουν στην αναζωογόνηση των γειτονιών της Αθήνας με χαμηλό κόστος

«Ζωντανεύουμε τις γειτονιές της Αθήνας. Πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας για νέα ζευγάρια Αθηναίων»

 

-Δημιουργούμε δημοτικό γραφείο στέγασης που αναλαμβάνει:

Α) το σχεδιασμό και συντονισμό των επιμέρους πολιτικών κατοικίας του Δήμου

Β) τη δημιουργία μητρώου στεγαστικών αιτημάτων

Γ) τη νομική υποστήριξη ιδιοκτητών που κινδυνεύουν να χάσουν την κατοικία τους

 

«Βάζουμε όρια στην ανεξέλεγκτη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων». Η δική μας πρόταση:

Α) Εξαίρεση των νομικών προσώπων από την χρήση πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Β) Ορίζει συγκεκριμένο όριο ημερών ανά έτος που επιτρέπεται η μίσθωση.

Γ) Περιλαμβάνει συγκεκριμένο αριθμό διαμερισμάτων ανά ΑΦΜ.

Δ) Τα όρια να διαφοροποιούνται ανά γειτονιά με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της καθεμίας και την έκταση που έχει λάβει η βραχυχρόνια μίσθωση σε αυτή

Αξιοποιούμε το θεσμικό πλαίσιο για την δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες δημοσίων κτιρίων για την παροχή δωρεάν ρεύματος σε ευάλωτες ομάδες

Μετά το τέλος των ομιλιών, ακολούθησε ουσιαστική συζήτηση με το κοινό που κατέκλυσε την κινηματογραφική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Εκ μέρους του κοινού αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούν το θέμα της στέγασης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων τα ΑμΕΑ, οι πρόσφυγες και η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, με το Νάσο Ηλιόπουλο να υπερθεματίζει -όπως και σε προηγούμενες εκδηλώσεις της Ανοιχτής Πόλη- για την ανάγκη στήριξης των συγκεςκριμένων ομάδων και για τη δέσμευσή του για δημιουργία «Rainbow House» στην Αθήνα.

 

Σήμερα, ο Νάσος Ηλιόπουλος, με ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook, γράφει:

«Αθήνα από την αρχή για μια πόλη χωρίς εγκαταλελειμμένους ανθρώπους, χωρίς εγκαταλελειμμένα κτίρια Αθήνα από την αρχή σημαίνει κοινωνική πολιτική ως ενεργητική παρέμβαση για την κατοχύρωση των κοινωνικών δικαιωμάτων. Στόχος μας η αξιοποίηση του κτιριακού πλούτου του Δήμου για τη δημιουργία ενός πλέγματος στεγαστικών πολιτικών και εμπορικών κινήτρων που απαντούν στη στεγαστική κρίση και συμβάλλουν στην αναζωογόνηση των γειτονιών της Αθήνας με χαμηλό κόστος. Πρόταση μας η δημιουργία δημοτικού γραφείου στέγασης που θα αναλαμβάνει το σχεδιασμό και συντονισμό των επιμέρους πολιτικών κατοικίας του Δήμου, τη δημιουργία μητρώου στεγαστικών αιτημάτων, τη νομική υποστήριξη ιδιοκτητών που κινδυνεύουν να χάσουν την κατοικία τους. Όρια στην ανεξέλεγκτη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων: αποκλεισμός των νομικών προσώπων, ορισμός συγκεκριμένου ορίου ημερών ανά έτος που επιτρέπεται η μίσθωση και συγκεκριμένος αριθμός διαμερισμάτων ανά ΑΦΜ, διαφοροποίηση των ορίων ανά γειτονιά με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της καθεμίας. #athens #apotinarxi #anoixtipoli»

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.