19/01/2021 16:54:56

Μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση ντελιβεράδων στο κέντρο της Αθήνας (Photos)

Μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση ντελιβεράδων στο κέντρο της Αθήνας (Photos) - Media

 

Μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Πέμπτης οδηγοί δικύκλων στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχει κηρύξει το Σωματείο Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλων (ΣΒΕΟΔ).

Εκατοντάδες εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του σωματείου και πλαισίωσαν την μηχανοκίνητη απεργιακή συγκέντρωση, που ξεκίνησε από το Πεδίον του Άρεως και κινήθηκε προς το υπ. Εργασίας και τη Βουλή.

Βασικά αιτήματα των απεργών διανομέων είναι:

  • Η καθιέρωση της υποχρέωσης του εργοδότη να παρέχει τα μέσα ατομικής προστασίας (κράνος, μπουφάν, κλπ) στους διανομείς (ήδη προβλέπεται σε εγκύκλιο, αλλά πιθανότατα θα χρειαστούν βελτιώσεις).
  • Η κατοχύρωση της ευθύνης του εργοδότη να συντηρεί το μεταφορικό όχημα.
  • Η θεσμοθέτηση του δικαιώματος αποζημίωσης των διανομέων από τον εργοδότη σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος.
  • Η δημιουργία περισσότερων δικλείδων ασφαλείας για τους διανομείς, ώστε να μην εργάζονται σε ακραίες καιρικές συνθήκες (παγετός, καύσωνας, κλπ).
  • Η ένταξη των διανομέων στη νομοθεσία για τα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα.

Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί πολλά περιστατικά με σοβαρούς τραυματισμούς ή και θανάτους οδηγών δικύκλων εν ώρα εργασίας, με τα σωματεία του κλάδου να καταγγέλλουν εντατικοποίηση της εργασίας από τους εργοδότες και έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας.

Νομοθετική παρέμβαση προανήγγειλε ο Νεφελούδης

Νομοθετική παρέμβαση για τα ζητήματα που απασχολούν άμεσα τον κλάδο των ντελίβερι στην εστίαση προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή την κινητοποίηση που πραγματοποιούν σήμερα, 11 Απριλίου, οι διανομείς σε όλη την Ελλάδα.

Όπως είπε, έχει ήδη εκδοθεί μία εγκύκλιος, αποσαφηνίζοντας ότι δεν πρόκειται για νομοθετική ρύθμιση. «Αυτό που έχει γίνει, μέχρι στιγμής, είναι ότι έχουμε κωδικοποιήσει τι ισχύει νομικά, ώστε να ενημερωθούν οι επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και να προχωρούν σε διαδικασίες ελέγχου πιο συστηματικά. Από τότε που εκδόθηκε η εγκύκλιος, έχει ξεκινήσει μία διαδικασία διαλόγου με όλους τους φορείς που σχετίζονται με το αντικείμενο, δηλαδή με όλες τις συλλογικότητες των εργαζομένων στο χώρο της διανομής στην εστίαση, αλλά και με τους μεταφορείς (ταχυμεταφορές, κτλ) και με εργοδότες του κλάδου είτε είναι συλλογικά όργανα, όπως η ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων, Ελλάδας) είτε είναι εταιρείες του χώρου. Η διαδικασία της συζήτησης ολοκληρώθηκε στο τέλος του Μαρτίου» σημείωσε ο κ. Νεφελούδης, επισημαίνοντας ότι, το αμέσως επόμενο διάστημα, «θα νομοθετήσουμε μία σειρά από θέματα, που έχουν να κάνουν με την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στο χώρο της εστίασης όσον αφορά τη διανομή». Σύμφωνα με τον κ. Νεφελούδη, στόχος είναι να μην επιβαρύνονται οι ίδιοι οι εργαζόμενοι το κόστος της συντήρησης της μηχανής που είναι το εργαλείο της δουλειάς τους, αλλά και να προστατευθούν τα εργασιακά δικαιώματά τους.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.