search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 03:40
MENU CLOSE

Reuters: Tο Σαββατοκύριακο «κλειδώνει» η συμφωνία για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ

13.04.2019 07:09
Reuters: Tο Σαββατοκύριακο «κλειδώνει» η συμφωνία για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ - Media

 

Συμφωνία μέσα στο Σαββατοκύριακο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προσδοκά η Αθήνα προκειμένου να προχωρήσει η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων που έχει συνάψει με αυτό, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου στο πρακτορείο Reuters.

Τα δάνεια που έχουν συναφθεί με το ΔΝΤ έχουν επιτόκιο περίπου 5% και τώρα είναι πιο ακριβά από τη χρηματοδότηση από τις αγορές, στις οποίες τα 10ετή ομόλογα είναι περίπου στο 3,3%, σημειώνει το πρακτορείο.

«Η αποπληρωμή του ΔΝΤ θα συμφωνηθεί μέσα το Σαββατοκύριακο», εκτιμά ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος διατηρώντας την ανωνυμία του και μιλώντας στο Reuters στο περιθώριο των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην Ουάσινγκτον.

Ο αξιωματούχος ανέφερε πάντως ότι η Γερμανία και η Ολλανδία αντιδρούν σε αυτή την εξέλιξη, επειδή ανησυχούν ότι το ΔΝΤ θα θέλει να αποσυρθεί από τις περιοδικές αξιολογήσεις που κάνουν οι δανειστές για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις. Εκτιμά πάντως ότι οι δύο χώρες δεν πρόκειται να ανατρέψουν αυτή την εξέλιξη.

«Λαμβάνουν διαβεβαιώσεις ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει μέρος της αξιολόγησης, οπότε δεν θα εμμείνουν. (Οι Ελληνες) θα αποπληρώσουν περίπου τα μισά, 4-5 δισ. ευρώ», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Ο ESM, που σύμφωνα με τους κανονισμούς θα πρέπει να λάβει και αυτός το ίδιο ποσό ως αποπληρωμή, σύμφωνα με όσα  δήλωσε ο επικεφαλής του, Κλάους Ρέγκλινγκ την προηγούμενη εβδομάδα.

Η συνάντηση Τσακαλώτου – Λαγκάρντ

Το βράδυ της Παρασκευής, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσε προσωπικά την Κριστίν Λαγκάρντ για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αποπληρώσει πρόωρα τα δάνεια του ΔΝΤ. Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε πως η Ελλάδα επιθυμεί να προβεί στην πρόωρη αποπληρωμή του λεγόμενου ακριβού μέρους του δανείου του Ταμείου, το οποίο τοποθετείται στα 3,8 δισ. και έχει επιτόκιο 5,1%, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ. 

Από την πλευρά της, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι συμφωνεί και ότι το ΔΝΤ είναι ικανοποιημένο από αυτή την εξέλιξη. Σχετικά με την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, αναμένεται ότι θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση στο Ταμείο, τον ESM, και το Eurogroup, καθώς απαιτείται έγκριση από τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών όπως είναι η Γερμανία.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01