search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 15:14
MENU CLOSE

Τέμπη: Σαν σήμερα η τραγωδία με τους 21 νεκρούς μαθητές που συγκλόνισε το πανελλήνιο

13.04.2019 09:31
Τέμπη: Σαν σήμερα η τραγωδία με τους 21 νεκρούς μαθητές που συγκλόνισε το πανελλήνιο  - Media

 

Το ημερολόγιο έγραφε 13 Απριλίου 2003, ημέρα Κυριακή, όταν ο χρόνος πάγωσε στην κοιλάδα των Τεμπών. Είκοσι ένας μαθητές από το Μακροχώρι Ημαθίας είχαν χάσει τη ζωή τους σε ένα τρομακτικό τροχαίο δυστύχημα. 

Το λεωφορείο που μετέφερε μαθητές της πρώτης Λυκείου επέστρεφε στο Μακροχώρι Ημαθίας από εκδρομή στην Αθήνα. Από το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας στην κοιλάδα των Τεμπών ο οδηγός ενός φορτηγού που μετέφερε νοβοπάν από τον Προβατώνα Έβρου στην Αθήνα, έχασε τον έλεγχο και συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με το λεωφορείο στο 388ο χιλιόμετρο στην εθνική οδό Λάρισας- Θεσσαλονίκης.

Από τη σύγκρουση 21 μαθητές βρήκαν τραγικό θάνατο ενώ άλλοι εννέα συμμαθητές τους τραυματίστηκαν σοβαρά. Το λεωφορείο διαλύθηκε ολοσχερώς, με τα σωστικά συνεργεία να κάνουν δυο ώρες να απεγκλωβίσουν όλους τους μαθητές.

Κοιτάζοντας τις εικόνες, αρκετοί μπορούσαν να φανταστούν τι περίπου συνέβη. 

Οι αιτίες της σύγκρουσης αναλύθηκαν λεπτομερώς αλλά δεν έγιναν ποτέ 100% σαφείς. Ο οδηγός οδηγούσε έξι ώρες χωρίς διάλειμμα και τα ελαστικά του δεν ήταν σε καλή κατάσταση.

Από την άλλη, το λεωφορείο είχε κριθεί ακατάλληλο λόγω παλαιότητας και έπρεπε να είχε αποσυρθεί τουλάχιστον 3 μήνες πριν την τραγωδία.

Η δίκη έγινε τον Οκτώβριο 2008. Ο οδηγός του λεωφορείου αθωώθηκε, αλλά ο οδηγός της νταλίκας καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών.

Οι ιδιοκτήτες της νταλίκας αλλά και του εργοστασίου νοβοπάν καταδικάστηκαν από 4 μέχρι 14 χρόνια.

Η εταιρεία κατέβαλλε επίσης το ποσό των 8.500.000 ευρώ στις οικογένειες των θυμάτων.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 15:14