search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 07:36
MENU CLOSE

Reuters: Ο μεγάλος χαμένος του Brexit βρίσκεται εκτός ΕΕ και είναι η Τουρκία

15.04.2019 14:46
Στην Αθήνα έχει ήλιο, στην Πάρνηθα χιονίζει! (Video) - Media

 

Η απειλή ενός Brexit χωρίς συμφωνία αιωρείται πάνω από μία μεγάλη χώρα την οποίαν η εν εξελίξει διαδικασία αφορά άμεσα, ωστόσο δεν έχει επίσημο λόγο: την Τουρκία.

Βυθισμένη στην ύφεση, γράφει το Reuters, η Τουρκία κινδυνεύει να χάσει πρόσβαση στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά των εξαγωγών της σε περίπτωση που ΕΕ και Βρετανία δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία για συντεταγμένο Brexit. Αυτοκίνητα, υφάσματα και συσκευές που παράγονται στην Τουρκία υπολογίζεται ότι θα πληγούν ανεπανόρθωτα σε μια τέτοια περίπτωση. Η Τουρκία κερδίζει 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια από τις εξαγωγές στη Βρετανία, τα οποία κινδυνεύουν να εξανεμιστούν. Άλλες μη ευρωπαϊκές χώρες που αναμένεται να πληγούν σε μία τέτοια περίπτωση είναι η Νότια Κορέα και το Πακιστάν.

Οι εξαγωγές θεωρούνται κεφαλαιώδους σημασίας για την ανάκαμψη της Τουρκίας από την ύφεση, μετά την πτώση κατά 30% της αξίας της λίρας μέσα σε έναν χρόνο, αναφέρει το Reuters. Αν η Βρετανία εγκαταλείψει την ένωση χωρίς εμπορική συμφωνία, η Τουρκία, που καλύπτεται από την τελωνειακή ένωση της ΕΕ, θα χάσει την ανοιχτή πρόσβαση στην αγορά της Βρετανίας. Σε μια τέτοια περίπτωση η Τουρκία και η Βρετανία θα χρειαστεί να επιβάλουν δασμούς σε προϊόντα, κάτι που θα μπορούσε να αποφευχθεί μόνο με μια νέα διμερή συμφωνία, ώστε να μην διακυβευτεί το εμπόριο που πέρσι άγγιξε τα 18,6 δισεκατομμύρια.

Το 2017 η Άγκυρα και το Λονδίνο δημιούργησαν μία ομάδα εργασίας για μία εμπορική συμφωνία, με τις συνομιλίες να συνεχίζονται και φέτος. Πριν περίπου έναν χρόνο οι δύο πλευρές εξέφραζαν αισιοδοξία ότι μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μπορεί να επιτευχθεί, χωρίς να είναι σαφές πώς θα επηρεαστεί από ενδεχόμενο no deal Brexit.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 07:30