search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 23:17
MENU CLOSE

Το ΔΝΤ προειδοποιεί: Ο καπιταλισμός προκαλεί αμόκ στις αγορές

16.04.2019 13:23
«Καμπανάκι» ΔΝΤ: Επιβραδύνεται η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας - Media

 

Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα λειτουργούν ως φύλακες του παγκόσμιου καπιταλισμού, όπως γράφει σε δημοσίευμά του το npr.org.

Ειδικότερα, το ΔΝΤ έχει μια μακρά ιστορία διάσωσης χωρών σε χρηματοπιστωτικές κρίσεις και χρησιμοποιώντας τη δύναμή του για την προώθηση της ημερήσιας διάταξης ελεύθερης αγοράς.

Ωστόσο, αξιωματούχοι του ΔΝΤ υποστήριξαν ότι ο καπιταλισμός προκαλεί αμόκ.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ παρουσίασαν έρευνα.

Η Wenjie Chen, οικονομολόγος στο τμήμα έρευνας του ΔΝΤ, παρουσίασε τα ευρήματα μιας εντυπωσιακής μελέτης που βρίσκεται στο δεύτερο κεφάλαιο της Παγκόσμιας Οικονομικής Προοπτικής του ΔΝΤ. Η Chen έδωσε την αίσθηση ότι κάτι θεμελιώδες στην οικονομία έχει αλλάξει και ότι ο καπιταλισμός μπορεί να είναι αχρείος. Ο λόγος είναι ότι οι εταιρείες γίνονται πολύ ισχυρές και αποκτούν μονοπώλια.

Η Chen άρχισε να μιλάει με μια προσωπική ιστορία. Το 2016, η έξι μηνών κόρη της Chen, η Lily, υπέστη σοβαρή αλλεργική αντίδραση από την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Η Lily είναι εντάξει τώρα, αλλά η Chen και ο σύζυγός της μεταφέρουν τώρα ενέσεις επινεφρίνης σε περίπτωση που η Lily υποστεί αλλεργικό σοκ. Την πρώτη φορά που η Chen αγόρασε τη συσκευή επινεφρίνης, εξοργίστηκε με το κόστος: περισσότερα από 600 δολάρια για δύο πακέτα. Όπως έχει αναφερθεί ευρέως, η εταιρεία αύξησε την τιμή της κατά 500% από το 2009.

Η ιστορία της τιμολόγησης των ενέσεων επινεφρίνης αποτελεί ένα ακραίο παράδειγμα του τι αποκαλούν οι οικονομολόγοι μια «ονομαστική τιμή», όταν μια εταιρεία χρεώνει μια τιμή για κάτι που είναι υψηλότερο από το κόστος της παραγωγής της.

Στην παραμυθένια εκδοχή του καπιταλισμού, ο ανταγωνισμός απομακρύνει τη δύναμη των εταιρειών να επισημάνουν τις τιμές τους και τις αναγκάζει να πουλήσουν τα προϊόντα τους στην τιμή που κοστίζει για να τα δημιουργήσουν. Όταν οι εταιρείες μπορούν να επισημάνουν τις τιμές τους πάνω από αυτό το ανταγωνιστικό επίπεδο, οι οικονομολόγοι λένε ότι διαθέτουν «ισχύ στην αγορά».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:59