search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 09:35
MENU CLOSE

Η Cosco, η Αρχαιολογία, το λιμάνι και οι… σφαλιάρες στους πολίτες – Θέατρο παραλόγου στον Πειραιά

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2070
24-4-2019
26.04.2019 03:00
ship.jpg

 

Το θέατρο του παραλόγου διαδραματίζεται τις τελευταίες μέρες στον Πειραιά ύστερα από την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) να χαρακτηρίσει ως αρχαιολογικούς χώρους το Α’ και το Β’ Διαμέρισμα του Δήμου και ένα σημαντικό μέρος του Γ’ Διαμερίσματος (Νέο Φάληρο). Και επειδή οι περισσότεροι χώροι στα διαμερίσματα αυτά του Πειραιώς ήταν ήδη χαρακτηρισμένοι ως αρχαιολογικοί, προξένησε απορίες και ερωτηματικά η απόφαση του ΚΑΣ να τους ξαναχαρακτηρίσει και να επεκταθεί και σε άλλους. 

Το ερώτημα αυτό απηύθυνε και ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο «Κανάλι Ένα 90,4», όπου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση που δεν τη γνωρίζουμε και θα πρέπει να ξέρουμε τι επιπλέον επιπτώσεις θα έχει για την πόλη. Λίγο πολύ το ερώτημα αυτό απαντήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, που συγκλήθηκε πριν από την απόφαση του ΚΑΣ, όπου όλοι οι φορείς της πόλης είχαν ταχθεί υπέρ της αναβολής της συνεδρίασης στην οποία θα συζητείτο το συγκεκριμένο θέμα, κάτι το οποίο τελικά αποφασίστηκε. 

Την ημέρα εκείνη στο Δημοτικό Συμβούλιο η διευθύντρια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Πειραιά είχε αποκαλύψει ότι εκείνο που ενοχλούσε ήταν το Masterplan του ΟΛΠ που προέβλεπε επέκταση του λιμανιού της κρουαζιέρας και δημιουργία ξενοδοχείων και εμπορικών κέντρων στον χώρο του λιμανιού. 

Παραλογισμός
Εδώ βέβαια βλέπουμε να ξεκινάει ο παραλογισμός που υπάρχει στην ελληνική πολιτεία καθώς η αρχαιολογική υπηρεσία αρχίζει να αμφισβητεί τις επενδύσεις της COSCO στο λιμάνι, τις οποίες έχει εγκρίνει και τις έχει αδειοδοτήσει ένα άλλο κυβερνητικό όργανο, η ΕΣΑΛ (Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένος) που αποτελείται από δέκα υπουργεία. Δέκα υπουργοί, δηλαδή, συναποφάσισαν και αποδέχθηκαν το επενδυτικό σχέδιο της COSCO.

Οι πληροφορίες λένε ότι η μεγάλη αντίδραση ξεκίνησε από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά, τα οποία, ενόψει των επερχόμενων εκλογών, δημοτικών και βουλευτικών, είχαν σηκώσει παντιέρα εναντίον των επενδύσεων, ιδιαίτερα σε σχέση με το γεγονός ότι ήδη υπήρχε θετική απόφαση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) για μεγάλο μέρος της περιοχής και ξαφνικά αρχίζει η αμφισβήτηση της νομιμότητας κάτω από την οποία θα μπορούσαν να γίνουν οι επενδύσεις που ζητούσε ο ΟΛΠ και η Cosco. 

Μπρος – πίσω
Κάπως έτσι άρχισε η κυβέρνηση να αναιρεί τον εαυτό της και το ΚΑΣ να ζητάει πλέον να μπλοκάρει τις επενδύσεις. Έτσι άλλωστε εξηγείται και η σπουδή που έδειξε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να προχωρήσει στην απόφαση της κήρυξης ως αρχαιολογικού χώρου του μισού και πλέον Πειραιά, τη στιγμή που ολόκληρη η πόλη, φορείς, βουλευτές (ακόμα και του ΣΥΡΙΖΑ), επιμελητήρια, συνδικάτα και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο είχαν ζητήσει να αναβληθεί η σχετική συζήτηση και να μη ληφθεί καμία απόφαση, πριν δοθούν οι απαιτούμενες εξηγήσεις σχετικά με το τι θα αφορούν οι νέες απαγορεύσεις βάσει του αρχαιολογικού νόμου. 

Παρέμβαση Μαξίμου
Έπειτα όμως απ’ την απόφαση του ΚΑΣ η COSCO αντέδρασε και, τελικά, τρεις μέρες αργότερα συγκλήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου έκτακτη ευρύτατη διυπουργική σύσκεψη, παρουσία της πρέσβειρας της Κίνας στην Αθήνα, όπου αποφασίστηκε για τα συγκεκριμένα κομμάτια του λιμανιού που θέλει να κάνει επενδύσεις η COSCO να μην ισχύει ο νόμος περί αρχαιοτήτων ώστε να προχωρήσουν κανονικά. 
Λίγο αργότερα, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού εξέδωσε σχετική απόφαση με την οποία επιτρέπει την επέκταση του λιμανιού της κρουαζιέρας και την ίδρυση τεσσάρων πεντάστερων ξενοδοχείων στον χώρο του λιμανιού: ένα καινούργιο, δύο εκεί όπου βρίσκονται σήμερα οι πέτρινες αποθήκες και το τέταρτο στον χώρο της παγόδας. 

Η COSCO, όμως, βλέποντας ότι η κυβέρνηση τα πήρε όλα πίσω ζήτησε να εφαρμοστεί το masterplan όπως ακριβώς το έχει καταθέσει, απαιτώντας και τη δημιουργία εμπορικού κέντρου (mall) εντός της λιμενικής ζώνης και μάλιστα στον υπό διαμόρφωση νέο χώρο της κρουαζιέρας. Όπως δείχνουν τα πράγματα, το πιο πιθανόν είναι να υποχωρήσει η κυβέρνηση και σε αυτή την αξίωση της COSCO, αφήνοντας ακάλυπτα όλα τα στελέχη της τον Πειραιά που μέχρι τώρα έλεγαν ότι τα «σχέδια» των Κινέζων δεν θα περάσουν! 

Το γεγονός όμως είναι ότι, ενώ η COSCO θα κάνει τη δουλειά της, τη… νύφη θα την πληρώσει ο κάθε φουκαράς Πειραιώτης που έχει μια ιδιοκτησία στις περιοχές που κηρύχθηκαν αρχαιολογικές και δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα στο σπίτι του! Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέσος κάτοικος δεν θα μπορεί ν αλλάξει έστω και μια υδρορροή στο διαμέρισμά του αν δεν πάρει την άδεια της αρχαιολογικής υπηρεσίας, η οποία κάνει συνήθως κάποια χρόνια για να εκδοθεί. Και, μάλιστα, αν κάνει την παραμικρή ενέργεια χωρίς αυτή την άδεια, επειδή είναι επείγουσα ανάγκη για το σπίτι του, θα κινδυνεύει να τιμωρηθεί όχι μόνο ποινικά, αλλά και να «φάει» ένα τσουχτερό πρόστιμο… 

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που ανέφερε ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης σχετικά με το πάρκο Δηλαβέρη που βρίσκεται στη Λεύκα. Στο πάρκο αυτό, επειδή υπάρχουν παιδικές χαρές και πηγαίνουν οι γονείς με τα παιδιά τους, έχουν ζητήσει από τότε που διαμορφώθηκε ο χώρος του πάρκου, πριν από οκτώ χρόνια, να δημιουργηθεί εκεί ένα αναψυκτήριο για να μπορούν να πίνουν ένα αναψυκτικό περιμένοντας να τελειώσει το παιχνίδι των παιδιών τους. 

Επειδή ο χώρος, λόγω δύο καμινάδων του παλαιού εργοστασίου Δηλαβέρη που υπήρχε εκεί, έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός, το ΚΑΣ αρνείται να δώσει την άδεια δημιουργίας ενός αναψυκτηρίου! Και επί οκτώ χρόνια ο Δήμος προσπαθεί να ξεπεράσει το εμπόδιο αυτό χωρίς να τα καταφέρει. Αυτό, όπως είπε ο δήμαρχος, θα συμβεί σε όλη την πόλη. Ο κόσμος, ο απλός πολίτης που δεν έχει τα μέσα που έχει η COSCO ή ο κάθε άλλος αυτού του βεληνεκούς, θα είναι εκείνος που θα βρεθεί στη γωνία και θα τρώει… τις σφαλιάρες του ΚΑΣ.

Βλέπουμε λοιπόν ότι το θέατρο του παραλόγου δεν αφορά μόνο τις αλληλοαναιρέσεις των κυβερνητικών αποφάσεων, που η μια διαδέχεται και ανατρέπει την άλλη αναλόγως των πιέσεων που ασκούνται, αλλά και την καθημερινότητα της ζωής στον Πειραιά. Γιατί είναι δεδομένο ότι και άλλοι επενδυτές, μικρότερου βεληνεκούς, που θα θελήσουν να κάνουν κάποιες μικρότερες επενδύσεις στην πόλη θα συναντήσουν ανυπέρβλητους φραγμούς.
 
Ο Πειραιώτης
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 09:27