13/12/2019 10:44:04

Ισπανία: Στον Πίτερ Μπρουκ το βραβείο «Πριγκίπισσα των Αστουριών»

Ισπανία: Στον Πίτερ Μπρουκ το βραβείο «Πριγκίπισσα των Αστουριών» - Media

 

O Βρετανός Πίτερ Μπρουκ που "θεωρείται ο καλύτερος σκηνοθέτης θεάτρου του 20ου αιώνα", έλαβε στην Ισπανία το βραβείο Πριγκίπισσα των Αστουριών στην κατηγορία τέχνες.

Ο 94χρονος Πίτερ Μπρουκ, που παραμένει δραστήριος, "άνοιξε νέους ορίζοντες για τη σύγχρονη δραματουργία, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανταλλαγή γνώσεων ανάμεσα σε διαφορετικούς πολιτισμούς όπως αυτούς της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας", αναφέρει η κριτική επιτροπή.

Εχοντας αποσπάσει ήδη πολλές τιμητικές διακρίσεις, όπως το βραβείο Μολιέρος το 1991 για τη σκηνοθεσία της "Θύελλας" του Σαίξπηρ, ο Πίτερ Μπρουκ έγινε με την πάροδο των ετών που μοίρασε κυρίως ανάμεσα στη Βρετανία και στη Γαλλία, ένας θρύλος του θεάτρου.

Ο Μπρουκ "θεωρείται ο καλύτερος σκηνοθέτης θεάτρου του 20ου αιώνα και ένας από τους μεγάλους μεταρρυθμιστές των σκηνικών τεχνών", πρόσθεσε η επιτροπή επικαλούμενη έργα όπως το Μαρά/Σαντ (Η καταδίωξη και η δολοφονία του Ζαν-Πολ Μαρά, όπως παρουσιάστηκε από τον θεατρικό όμιλο του Ασύλου του Σαραντόν υπό τη διεύθυνση του μαρκήσιου ντε Σαντ) ή το Μαχαμπαράτα (1985), ένα έπος εννέα ωρών της ινδουιστικής μυθολογίας που διασκεύασε σε ταινία το 1989.

Γεννημένος στο Λονδίνο στις 21 Μαρτίου 1925, ο Πίτερ Μπρουκ άρχισε πολύ νέος τη σταδιοδρομία του στη Βρετανία όπου σκηνοθετεί πολλά έργα του Σαίξπηρ για τη Royal Shakespeare Company και διευθύνει όπερες για τη Royal Opera House του Covent Garden.

Εγκαθίσταται το 1970 στο Παρίσι όπου ιδρύει το "Διεθνές Κέντρο Θεατρικής Έρευνας" το οποίο συνεχίζει να διευθύνει και αναλαμβάνει το 1974 τη διεύθυνση του παρισινού Θεάτρου Bouffes du Nord έως το 2010. Τον προσεχή Ιούνιο, θα παρουσιάσει στη σκηνή αυτή το νέο του θεατρικό έργο "Why". Συνεχίζει να "συγκινεί ιδιαίτερα μέσα από σκηνοθεσίες μεγάλης καθαρότητας και μεγάλης απλότητας, πιστός στην αρχή του για τον "κενό χώρο", σύμφωνα με την ισπανική επιτροπή.

Ο Μπρουκ διαδέχεται στον κατάλογο των βραβευμένων τον αμερικανό σκηνοθέτη Μάρτιν Σκορσέζε (τιμήθηκε το 2018) και άλλους δεξιοτέχνες της έβδομης τέχνης όπως ο Γούντι Αλεν, ο Φράνσις Φορντ Κόπολα, ο Πέδρο Αλμοδόβαρ.

Τα βραβεία Πριγκίπισσα των Αστουριών δίδονται από το 1981 σε πρόσωπα ή οργανισμούς που διακρίνονται σε τομείς όπως οι τέχνες, οι επιστήμες και ο αθλητισμός. Τον Οκτώβριο, ο βασιλιάς και η βασίλισσας της Ισπανίας θα τα απονείμουν σε οκτώ βραβευθέντες κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Οβιέδο, στην περιοχή Αστούριας της βόρειας Ισπανίας. Το βραβείο είναι ένα γλυπτό του Ζουάν Μιρό και συνοδεύεται από οικονομικό έπαθλο 50.000 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.