15/11/2019 09:14:39

Πως διασώθηκε το τελευταίο αστικό λεωφορείο Scania της Αθήνας

Πως διασώθηκε το τελευταίο αστικό λεωφορείο Scania της Αθήνας   - Media

 

Το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου βρήκε την Ελλάδα με κατεστραμμένο σχεδόν το σύνολο του στόλου των λεωφορείων. Τα περισσότερα οχήματα εγκαταλείφθηκαν στα πεδία των μαχών ή καταστράφηκαν κατά τις επιχειρήσεις.

Στην Αθήνα και στον Πειραιά μόνο 58 ιδιωτικά λεωφορεία ήταν σε θέση να κυκλοφορήσουν και αυτά σε άθλια κατάσταση. Ήταν ασφυκτικά γεμάτα με επιβάτες στα φτερά, στη στέγη και όπου αλλού μπορούσε κανείς να κρεμαστεί.

Όσα προπολεμικά λεωφορεία διασώθηκαν, επισκευάστηκαν και επανακυκλοφόρησαν. Έπρεπε όμως σύντομα να αντικατασταθούν. Πρωταγωνιστές στην περίοδο της μεγάλης αντικατάστασης του στόλου υπήρξαν οι εταιρείες Scania και Volvo, γι’ αυτό και στον κλάδο μιλούσαν για «σουηδική επανάσταση».

Οι έμποροι ενημερώνονταν από διαφημίσεις στις εφημερίδες της εποχής και έρχονταν σε επαφή με τα σουηδικά εργοστάσια προκειμένου να αγοράσουν λεωφορεία μέσω παραγγελιών....Ένα από τα πρώτα σουηδικά μοντέλα που έφτασαν στην Ελλάδα ήταν το Scania Vabis B7157.

«Ήταν ένα από τα λεωφορεία που έφεραν την επανάσταση», εξηγεί στη «Μηχανή του Χρόνου» ο Ανδρέας Χρόνης, υπεύθυνος της Ομάδας Έρευνας και Μελέτης της Ιστορίας των Συγκοινωνιών στην Ελλάδα «Οι φίλοι του λεωφορείου».

«Ήρθε στην Αθήνα το 1956 σαν σασί, δηλαδή χωριστά πλαίσιο και μηχανή». Το αμάξωμα όμως σχεδιάστηκε στην Ελλάδα από τον Ιωάννη Φίτσιο, ο οποίος ήταν εισαγωγέας αυτοκινήτων και λόγω της μεγάλης ζήτησης άνοιξε δικό του αμαξοποιείο. Εντάχθηκε στο 4ο ΚΤΕΛ της Αθήνας, έκανε την παρθενική του εμφάνιση το 1958 και κυκλοφόρησε έως το 1981 - οπότε και αντικαταστάθηκαν από τα επίσης θρυλικά Icarus.

Tα Scania έκαναν αναρίθμητα χιλιόμετρα, κουβάλησαν εκατομμύρια επιβάτες και συνέδεσαν και την πιο απομακρυσμένη γειτονιά με το κέντρο της πόλης.

Ήταν οι ακούραστοι εργάτες των συγκοινωνιών που μετέφεραν τους μαθητές στα σχολεία και τους μισθωτούς στις δουλειές τους.

Όταν άλλαξε η εποχή και η τεχνολογία σταμάτησαν σταδιακά να κυκλοφορούν. Τα περισσότερα Scania πήραν το δρόμο της διάλυσης και έγιναν παλιοσίδερα.

Οι παλιατζήδες αφού τα διέλυαν, πουλούσαν ξεχωριστά το αλουμίνιο από τα κρύσταλλα.

Σήμερα ωστόσο ένα από τα «θρυλικά» λεωφορεία της δεκαετίας του 1950 έχει διασωθεί.

Δύο δεκαετίες μετά την απόσυρσή του ο Άγγελος Καρυτσιώτης, μέλος της ομάδας «Οι φίλοι του λεωφορείου», το βρήκε παρατημένο και σκουριασμένο σε οικόπεδο ενός παλιατζή στη Μάνδρα Αττικής.

Το αγόρασε με τις οικονομίες του, αλλά δεν είχε τη δυνατότητα να το επισκευάσει. Γι΄αυτόν το λόγο το χάρισε στην ΕΘΕΛ με μοναδικό αντάλλαγμα να το χρησιμοποιεί σε εκδηλώσεις δύο-τρεις φορές το χρόνο....

Το μοναδικό Scania που έχει διασωθεί κάνει κάθε χρόνο την Κυριακή των Βαΐων το «δρομολόγιο της νοσταλγίας», μια πρωτοβουλία της Αδελφότητας Τροχιοδρομικών Υπαλλήλων Πειραιώς σε συνεργασία με τα Σωματείο Εργαζομένων Ο.ΣΥ και την ομάδα έρευνας των συγκοινωνιών....

Kάτοικοι του Πειραιά, πρώην εργαζόμενοι και εραστές του «vintage» συγκεντρώθηκαν στο αμαξοστάσιο του Νέου Φαλήρου και επιβιβάστηκαν σε μουσειακά λεωφορεία.

Νέοι που δεν είχαν ξαναδεί αυτές τις μηχανές μαγνητίστηκαν από τον θορυβώδη ήχο τους και έβγαζαν συνεχώς φωτογραφίες.

Στις μεγαλύτερες ηλικίες η βόλτα με τα παλιά λεωφορεία ξύπνησε μνήμες. «Θέλουμε να θυμίσουμε στους Πειραιώτες πως κυκλοφορούσαν», δηλώνει ο κ. Χρόνης.

Με την ομάδα έρευνας έχουν συλλέξει αρχείο με περισσότερες από 350.000 φωτογραφίες και στόχος τους είναι να δημιουργήσουν μουσείο Μέσων Μεταφοράς, καθώς πιστεύουν ότι η διατήρηση της μνήμης μέσα από την τεχνολογία άλλων εποχών είναι μια σημαντική ιστορική καταγραφή.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.