search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:55
MENU CLOSE

Δεν μπορούν τα παλικάρια…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2071
2-5-2019
05.05.2019 03:00
888-1.png

 

Απέτυχε η απόπειρα συγχώνευσης των Deutsche Bank και Commerzbank

Οι δύο μεγάλοι παίκτες του γερμανικού – και άρα και του παγκόσμιου – τραπεζικού συστήματος, οι Deutsche Bank και Commerzbank, ήθελαν να αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα στις διεθνείς αγοράς και τις συνέπειες της «επενδυτικής» κραιπάλης των τελευταίων ετών. Ειδικά η Deutsche Bank, η οποία, όπως φαίνεται και από τις τελευταίες εξελίξεις, αντιμετωπίζει και τη μήνιν του πλανητάρχη, που ζητάει με μηνύσεις να σταματήσει να δημοσιοποιεί στοιχεία για την οικονομική του κατάσταση.

Πώς γίνεται αυτό; Η Trump Corporation έχει τα περισσότερα δάνειά της στην ισχυρή γερμανική τράπεζα, που κατά πολλούς είναι μαζί με άλλες «εθνικές» επιχειρήσεις το «μακρύ χέρι» του συστήματος του γερμανικού κράτους. Αλλά οι συνομιλίες για τη συγχώνευση κατέρρευσαν.

«Οι συγχωνεύσεις, αργά ή γρήγορα, θα είναι μέρος της εξίσωσης στην Ευρώπη» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της UBS Σέρτζιο Ερμότι σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.

«Κατά την άποψή μου, το γεγονός και μόνο ότι έγιναν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Deutsche Bank και την Commerzbank αποκαλύπτει ότι οι συνθήκες το απαιτούν» συνέχισε ο επικεφαλής της ελβετικής τράπεζας και σχολίασε: «Το γεγονός ότι οι συνομιλίες διακόπηκαν είναι κατά την άποψή μου μία αναβολή ενός αναπόφευκτου αποτελέσματος».

Και τα κέρδη αυξάνονται…

Αν και αξιοπερίεργο, δεδομένης της έκθεσής της σε τοξικά δάνεια, η Deutsche Bank κατέγραψε αύξηση της κερδοφορίας της για το πρώτο τρίμηνο χρήσης, συγχρόνως με τη συνεχιζόμενη υποχώρηση των εσόδων.

Ίσως και ως κίνηση αντιπερισπασμού, καθώς τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν μια ημέρα μετά την κατάρρευση των συνομιλιών της συγχώνευσης, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας παρουσίασε τα αποτελέσματα που δείχνουν ότι το πρώτο τρίμηνο του 2019 εμφάνισε καθαρά κέρδη ύψους 201 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 67% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους. Τα έσοδα, ωστόσο, μειώθηκαν κατά 9%, για να διαμορφωθούν στα 6,35 δισ. ευρώ.

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι τα έσοδα από τις δραστηριότητες τραπεζικής παγκοσμίων συναλλαγών, η οποία παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης ρευστότητας σε κυβερνήσεις, εταιρείες και άλλους πελάτες και χρηματοδοτεί τις εμπορικές ροές, αυξήθηκαν κατά 6%. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής ανάπτυξης της γερμανικής τράπεζας.

Πτώση 13% κατέγραψαν, αντίστοιχα, τα έσοδα από το investment banking. Η γερμανική τράπεζα προχώρησε και σε μείωση των στόχων για τη διαμόρφωση των εσόδων για το σύνολο του 2019, λέγοντας χαρακτηριστικά πως αναμένει «εξαιρετικά αμετάβλητα τα έσοδα του 2019».

Μάχη ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας

Οι διαπραγματεύσεις άντεξαν λιγότερο από δύο μήνες. Το τέλος στο όνειρο της γερμανικής κυβέρνησης μπήκε όταν οι επικεφαλής των δυο τραπεζικών ομίλων ανακοίνωσαν ότι «η συγχώνευση θα ήταν ιδιαίτερα δαπανηρή και χρονοβόρα και πέραν τούτου δεν είναι βέβαιο ότι θα οδηγούσε στα επιθυμητά αποτελέσματα». Φυσικά ξέχασαν να μιλήσουν για το τσουνάμι απολύσεων που θα ακολουθούσε.

Πλην του γερμανικού κράτους, όλοι οι υπόλοιποι ήταν κατά του εγχειρήματος. Βασικό τους επιχείρημα ήταν ότι η συγχώνευση των δυο τραπεζών θα «θυσίαζε» δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, και θα κόστιζε δισεκατομμύρια. Με λίγα λόγια, ούτε στη Γερμανία οι πολιτικοί κατάφεραν να «παίζουν τα νταούλια και να χορεύουν οι αγορές» και, κυρίως, δεν κατάφεραν να μετατρέψουν σε ισχυρό εθνικό παίκτη δύο γερμανικές τράπεζες στις οποίες οι ξένοι – και ειδικότερα οι αμερικανικών συμφερόντων – επενδυτές έχουν πρωτεύοντα ρόλο.

Οι διμερείς συνομιλίες έδειξε να έχουν ελπίδα θετικής έκβασης μόνον μετά τις δημόσιες παρεμβάσεις του υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς και του υφυπουργού του Γιέργκ Κούκις, οι οποίοι συνεχώς επισημαίνουν «τη σημασία του να υπάρχουν γερμανικές τράπεζες που να μπορούν να αντέξουν στον διεθνή ανταγωνισμό». Πολύ περισσότερο όταν είναι γνωστό ότι το γερμανικό Δημόσιο κατέχει το 15% των μετοχών της Commerzbank.

«Η αποτυχία της εθνικής συγχώνευσης άνοιξε την πόρτα για κινήσεις και ενέργειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο» σχολιάζει ο Ίνγκο Σπάιχ από την Deka Investment. Στον ορίζοντα για μία νέα απόπειρα «διορθωτικής συγχώνευσης» για τις δύο γερμανικές τράπεζες βρίσκονται η ολλανδική ING και η ιταλική Unicredit που ενδιαφέρονται για την Commerzbank.

Και η Deutsche Bank; Εδώ μάλλον τα διακρατικά αμερικανικά κεφάλαια θα διαγκωνιστούν με Ρώσους και Κινέζους σε μια μάχη που αφορά έντονα και την Ε.Ε., ειδικότερα στη μετά το Brexit εποχή.

Πρόσφατη μελέτη της συμβουλευτικής εταιρείας Oliver Wyman και της Morgan Stanley δείχνει πως, την περίοδο 2012-2018, το μερίδιο αγοράς των μεγάλων τραπεζών των ΗΠΑ στην περιφέρεια ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική) αυξήθηκε από το 31% στο 40%, ενώ το μερίδιο αγοράς των ευρωπαϊκών τραπεζών στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 20% από 29%.

Η κερδοφορία των αμερικανικών μεγαθηρίων ενισχύθηκε σημαντικά και άρα οι ευρωπαϊκές τράπεζες υπέστησαν στρατηγική ήττα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, χάνοντας μερίδια αγοράς και επιβεβαιώνοντας παράλληλα την απόλυτη κυριαρχία των αμερικανικών κολοσσών στον κλάδο επιχειρηματικής και επενδυτικής τραπεζικής, με κέρδη της τάξης των 530 δισ. δολαρίων. Την ίδια στιγμή το Πεκίνο ανοίγει την πόρτα σε παγκόσμιες τράπεζες στον τομέα της διαχείρισης κεφαλαίων – δηλαδή οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να αρπάξουν την τεράστια ευκαιρία που προσφέρει η Κίνα.

Ρωσικό πλυντήριο…

Μέσα σε αυτό το ζοφερό κλίμα δικαστικές διαμάχες, κακές επιλογές, ακόμα και σκιές για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ταλανίζουν τους άλλοτε ισχυρούς του τραπεζικού συστήματος. Η Deutsche Bank έχει συμμετοχή και στο σκάνδαλο με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος Ρώσων ολιγαρχών, το οποίο έχει ήδη τρώσει σημαντικά την αξιοπιστία της και της έχει κοστίσει, ενώ συνολικά η τράπεζα έχει πληρώσει πάνω από 14 δισ. ευρώ σε πρόστιμα την τελευταία δεκαετία, δηλαδή μιάμιση φορά το κόστος της συγχώνευσης με την Commerzbank.

Ο καπιταλισμός της εποχής μας, εκτός από την άπληστη έπαρση των ισχυρών, έχει την τάση να μετατρέπει πολύ σοβαρές υποθέσεις σε κωμωδία ή σε… θρίλερ. Ένα από αυτά θα μπορούσε να είναι το να καθιερώσει μια μεγάλη γερμανική τράπεζα ως επίσημο εταιρικό φαγητό τα… γουόν τον.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:53