05/06/2020 04:54:13

«Σαρώνει» το μειονοτικό κόμμα στην Ροδόπη - Ξεπερνά το 50%

«Σαρώνει» το μειονοτικό κόμμα στην Ροδόπη - Ξεπερνά το 50% - Media

 

Σημαντικά ποσοστά καταγράφει στην Ροδόπη το μειονοτικό κόμμα «Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας», καθώς λίγο πριν τις 10 το βράδυ της Κυριακής και με την ενσωμάτωση να βρίσκεται στο 5%  εμφανίζεται να προσεγγίζει το 40%.

Όπως ανέφερε το «Ποντίκι» σε παλαιότερο ρεπορτάζ, το κόμμα DEB, σε απευθείας σύνδεση με την Άγκυρα, μέσω του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή, εισέβαλε κυριολεκτικά στα ελληνικά πολιτικά πράγματα στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Με επικεφαλής τον γιατρό Αχμέτ Σαδίκ, ο οποίος εξελέγη μειονοτικός βουλευτής το 1989 και το 1990, ανέπτυξε ποικίλη δραστηριότητα, τόσο εντός του Κοινοβουλίου όσο και στα διεθνή φόρα, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι καταπιέζει και κρατά στο περιθώριο τη μουσουλμανική μειονότητα. Πάνω απ’ όλα, όμως, η βασική επιδίωξή του ήταν και παραμένει αναλλοίωτη μέχρι και με τη σημερινή επανάκαμψή του: η εμφάνιση της μειονότητας ως τουρκικής.

Με ένταση ξανά τα τελευταία χρόνια, κύκλοι του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής επαναφέρουν θέμα «ανεξάρτητης δημοκρατίας της Δυτικής Θράκης» μιλώντας περί δήθεν δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας, τα οποία θίγονται από την ελληνική πλευρά. Απόλυτα ευθυγραμμισμένο, το κόμμα DEB στη διακήρυξή του για τις ευρωεκλογές ανέφερε ότι «βλέπουμε τις ευρωεκλογές ως μία ευκαιρία για να διαδώσουμε τη φωνή μας, να τραβήξουμε την προσοχή. Συμμετέχουμε στις ευρωεκλογές του Μαΐου για να δώσουμε ένα μήνυμα στη νοοτροπία και τις πολιτικές που δεν λαμβάνουν υπόψη τα δημοκρατικά αιτήματα της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης…».

Η πορεία του Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας ανακόπηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90, αφού χρειάστηκε να επιστρατευθεί το πλαφόν του 3% προκειμένου ένα κόμμα να μπορεί να εισέλθει στη Βουλή (εκλογικός νόμος Κούβελα, της κυβέρνησης Μητσοτάκη). Αυτό ακριβώς το στοιχείο όλων των εκλογικών νόμων έκτοτε είναι που «κατακεραυνώνει» σήμερα η νέα ηγεσία του κόμματος DEB. Η επιθετική πολιτική από το DEB, όπως την υλοποιούσε ο γιατρός Αχμέτ Σαδίκ, ανεστάλη στα μέσα της δεκαετίας του ’90, μετά τον ξαφνικό θάνατο του μειονοτικού πολιτευτή σε τροχαίο δυστύχημα τον Ιούλιο του 1995.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.