search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:41
MENU CLOSE

Το απόλυτο μυστήριο: Τι συνέβη στο πρώτο stealth βομβαρδιστικό στον κόσμο (Photos)

03.06.2019 16:35
Το απόλυτο μυστήριο: Τι συνέβη στο πρώτο stealth βομβαρδιστικό στον κόσμο (Photos) - Media
 
Μπορεί σήμερα οι ΗΠΑ να υπερηφανεύονται ότι διαθέτουν τα πιο προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη στον κόσμο με το F-22 και το F-35 να εντυπωσιάζονται με τις stealth ιδιότητές τους, ωστόσο, πριν από πολλά χρόνια οι Αμερικανοί ήταν οι πρώτοι που επιχείρησαν να κατασκευάσουν ένα αεροσκάφος που ερχόταν από το μέλλον.
 
Το αεροπλάνο αυτό ήταν το διαβόητο Northrop YB-49, ένα βομβαρδιστικό που κυριολεκτικά δεν είχε όμοιό του, όταν πρωτο παρουσιάστηκε το 1947 και που για πολλούς αποτελεί τον ευθύ πρόγονο του Β-2, του φουτουριστικού βομβαρδιστικού της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας.
Το Northrop YB-49 είχε το πρωτοποριακό σχέδιο του «ιπτάμενου φτερού», έναν σχεδιασμό που έχει πολλά πλεονεκτήματα, όσον αφορά την αεροδυναμική και τις stealth ιδιότητές του, αλλά και πολλές πτητικές δυσκολίες που αφορούν στην σταθερότητα, και τους χώρους.
Παρόλα αυτά, η Northrop αποφάσισε να προχωρήσει στην κατασκευή του YB-49, με έξι μηχανές τουρμποτζέτ και ισχυρές πτητικές δυνατότητες, στηριγμένο σε μια προγενέστερη ιδέα, το XB-36, και άρχισε τις δοκιμές.
Και κάπου εδώ αρχίζει το μυστήριο: τα πρωτότυπα YB-49 άρχισαν να παρουσιάζουν ανεξήγητα προβλήματα. Ένα από αυτά καταστράφηκε εν πτήσει και σκοτώθηκαν τα πέντε μέλη του πληρώματός του, ένα άλλο κάηκε την ώρα που τροχιοδρομούσε. Τα υπόλοιπα παρουσίασαν διάφορα προβλήματα και το πρόγραμμα απορρίφθηκε από την Αεροπορία.
Αναλυτές έχουν εκφράσει την εκτίμηση ότι τα YB-49 υπέστησαν σαμποτάζ προκειμένου να προωθηθεί το B-36, αν και αποδείξεις περί των υποψιών δεν υπάρχουν, ενώ ο ιδρυτής της Northrop υποστήριξε ότι η Αεροπορία απέρριψε το σχέδιο επειδή ο ίδιος δεν ήθελε να συγχωνευτεί η εταιρεία του με την Convair.
 
Ούτως ή άλλως, μπορεί το YB-49 να μην μπήκε ποτέ σε παραγωγή, αλλά αποτελεί τη βάση για τα σημερινά στρατηγικά βομβαρδιστικά των ΗΠΑ.
 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:28