search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 06:02
MENU CLOSE

Κουμουτσάκος για Τουρκία: Εκβιαστικός διάλογος σε περιβάλλον παραβατικών ενεργειών δεν μπορεί να υπάρξει 

16.06.2019 11:46
Κουμουτσάκος: Ο σύμβουλος του Μπάιντεν για την εξωτερική πολιτική είναι κοντά στις ελληνικές θέσεις - Media

 

Υπέρ μίας “στιβαρής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής ανοιχτών οριζόντων που αναβαθμίζει τη θέση μας στην ΕΕ, στην ευρύτερη γειτονιά μας και στην παγκόσμια κοινότητα” τάσσεται ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ και υποψήφιος βουλευτής στην Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών, Γιώργος Κουμουτσάκος με άρθρο του στην εφημερίδα “Νέα Σελίδα”, υπό τον τίτλο “Διπλωματία ανοιχτών οριζόντων”. Όπως σημειώνει η πολιτική αυτή μπορεί να στηρίζεται στους εξής πέντε πυλώνες: Προστασία του εθνικού συμφέροντος, σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας, μη ανάμειξη στα εσωτερικά τρίτων χωρών, ισχυρή εθνική άμυνα. 

Επίσης ο κ. Κουμουτσάκος θεωρεί τον αμοιβαίο σεβασμό, την αμοιβαία κατανόηση και τα αμοιβαία οφέλη ως τις τρεις, “θεμελιώδους σημασίας”, αμοιβαιότητες για την εξωτερική πολιτική της χώρας. Τονίζει δε, ότι “καθοριστικός παράγοντας για την γεωπολιτική ισχύ της χώρας και την αποτελεσματική άσκηση εξωτερικής πολιτικής συνιστά η εθνική ενότητα”. 

Ταυτοχρόνως σημειώνει ότι μια κυβέρνηση ΝΔ “θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αμβλύνει τις αρνητικές συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών”. Ενώ εκφράζει την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Αλβανία, υπογραμμίζοντας, “απαιτούμε από τα Τίρανα πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας”. 

Όπως αναφέρει στο άρθρο του ο κ. Κουμουτσάκος, η ΝΔ απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Άγκυρας για “γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο, υπερασπίζεται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, και στηρίζει τον αγώνα της Κύπρου για τερματισμό της κατοχής.

Ειδικά για τα ελληνοτουρκικά, τονίζει ότι “όσο η Τουρκία διατηρεί αυτή τη συμπεριφορά θα απαντάμε με τον πιο πρόσφορο τρόπο. Προληπτικά και κατασταλτικά. Διπλωματικά και επιχειρησιακά” προσθέτοντας, “επιδιώκουμε διάλογο ουσιαστικό και στέρεα εδραιωμένο στο διεθνές δίκαιο”, και έχοντας καταστήσει σαφές ότι “εκβιαστικός διάλογος σε περιβάλλον παραβατικών ενεργειών, προκλήσεων και έντασης δεν μπορεί να υπάρξει”. 

“Στόχος μας είναι μια στιβαρή εξωτερική πολιτική ανοιχτών οριζόντων με ρεαλισμό και προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα. Που αξιοποιεί την οικονομική διπλωματία συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και αναβαθμίζει την εικόνα της χώρας με ενεργή και παρεμβατική δημόσια διπλωματία. Επιτυγχάνοντας χειροπιαστά οφέλη. Υπηρετώντας τα εθνικά συμφέροντα και κατά συνέπεια τον ελληνικό λαό”, καταλήγει στο άρθρο του ο Γ. Κουμουτσάκος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30