search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 17:49
MENU CLOSE

Η …αβάσταχτη βαρύτητα της ιθαγένειας…

04.02.2010 22:04
Η …αβάσταχτη βαρύτητα της ιθαγένειας… - Media

Δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εσωτερικών το τελικό νομοσχέδιο για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, το οποίο θεσπίζει αυστηρότερες προϋποθέσεις από τις αρχικές. Μεταξύ άλλων, προστέθηκε ότι για την απόδοση της ιθαγένειας στα παιδιά δεύτερης γενιάς θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει πενταετία και οι δύο γονείς, ενώ γίνεται απαραίτητη η εξαετής παρακολούθηση του σχολείου και όχι η τριετής. Όσον αφορά στην πολιτογράφηση ανηλίκων, νέα προϋπόθεση είναι η κατάθεση τριών συστατικών επιστολών από Έλληνες πολίτες.

Δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εσωτερικών το τελικό νομοσχέδιο για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, το οποίο θεσπίζει αυστηρότερες προϋποθέσεις από τις αρχικές. Μεταξύ άλλων, προστέθηκε ότι για την απόδοση της ιθαγένειας στα παιδιά δεύτερης γενιάς θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει πενταετία και οι δύο γονείς, ενώ γίνεται απαραίτητη η εξαετής παρακολούθηση του σχολείου και όχι η τριετής.

Όσον αφορά στην πολιτογράφηση ανηλίκων, νέα προϋπόθεση είναι η κατάθεση τριών συστατικών επιστολών από Έλληνες πολίτες. Για όσους ζουν μόνιμα στη χώρα, παραμένει η πενταετία και η πολιτεία έχει επιπλέον δύο χρόνια για να απαντήσει στο αίτημα.

Για πρώτη φορά θεσπίζεται το δικαίωμα ψήφου στις τοπικές εκλογές πρώτου βαθμού σε ομογενείς και μετανάστες που ζουν νόμιμα στη χώρα, εφόσον έχουν οριστικές άδειες διαμονής. Θα μπορούν να εκλέγονται έως το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου, υπό την προϋπόθεση ότι μιλούν καλά ελληνικά.

Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης τόνισε πως το νομοσχέδιο αφορά μόνο τους νόμιμους μετανάστες, δηλαδή εκείνους που νομιμοποιήθηκαν τα τελευταία είκοσι χρόνια, με τελευταία διαδικασία αυτή του 2005-2007.

Για το «χαλαρότερο κατώφλι» της Ευρώπης όσον αφορά στην απόδοση ιθαγένειας, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Άποψη επί του θέματος είχε και η Εκκλησία. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αναφέρει ότι ο νόμος περί ιθαγένειας δεν ταυτίζεται απόλυτα με το μεταναστευτικό πρόβλημα. Γι’ αυτό, προσθέτει, «η Ελληνική Πολιτεία πρέπει να μελετήσει επισταμένως τις προϋποθέσεις, βάσει των οποίων θα χορηγείται η ελληνική ιθαγένεια».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 17:48