search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 11:14
MENU CLOSE

Φίλης: Να αντιμετωπίσουμε την επιθετικότητα της Τουρκίας, όχι να την αποκλείσουμε

18.06.2019 13:59
Φίλης: Να μην επιμείνει στο άνοιγμα των σχολείων η κυβέρνηση - Media
 
«Η αποφασιστικότητά μας να συνδυαστεί με κινήσεις στον ευρωπαϊκό χώρο ώστε να καταστεί σαφές ότι το ζήτημα δεν είναι διμερές (Κύπρος-Τουρκία, Ελλάδα-Τουρκία), αλλά ευρωπαϊκό (ΕΕ- Τουρκία)» υπογράμμισε ο υποψήφιος βουλευτής Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης στο ραδιόφωνο Επικοινωνία Fm
 
Συγκριμένα, για τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και τη στάση της Ελλάδας, της Κύπρου και της ΕΕ, ο κ. Φίλης είπε: «Έχουμε την κοινή στάση Αθήνας – Λευκωσίας απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις. Χρειάζεται αποφασιστικότητα, αλλά και συνεκτίμηση όλων των παραγόντων. Το κρίσιμο είναι η αποφασιστικότητά μας να συνδυαστεί με κινήσεις στον ευρωπαϊκό χώρο ,ώστε να καταστεί σαφές ότι το ζήτημα δεν είναι διμερές (Κύπρος-Τουρκία, Ελλάδα-Τουρκία) ,αλλά ευρωπαϊκό (ΕΕ- Τουρκία).
 
Η Τουρκία έχει ισχύ, έχει ισχυρά χαρτιά (μεγάλος πληθυσμός, μεγάλος αριθμός προσφύγων, οικονομία –αν και τώρα βρίσκεται σε φάση κρίσης-), όμως δεν έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της. Ταυτόχρονα, έχει και πολλά προβλήματα : δεν μπορεί ένα κράτος να διαδραματίσει κανένα γεωπολιτικό ρόλο , εάν έχει (όπως σήμερα η Τουρκία) ανοιχτά μέτωπα με όλα τα γειτονικά του κράτη.
 
Σχετικά με το σε ποιό σημείο θα μπορούσε να φτάσει η κλιμάκωση της έντασης, ακούω (και δέχομαι) τις εκτιμήσεις των ειδικών, που μας δίνουν ένα γενικό πλαίσιο ανάλυσης. Παραμένω επιφυλακτικός και ακούω τη γνώμη των ειδικών. Ας μην γινόμαστε κατά περίπτωση σε αυτήν τη χώρα γεωπολιτικοί αναλυτές, σεισμολόγοι, συνταγματολόγοι, οικονομολόγοι. Αυτό το φαινόμενο να μιλάμε όλοι με στόμφο επί παντός του επιστητού, πρέπει να σταματήσει.
 
Χρειαζόμαστε δυο πράγματα : 1) εθνική συνεννόηση στο εσωτερικό, ώστε να αντιμετωπιστούν οι –μικρές ή μεγάλες- απειλές 2) στο διεθνές πεδίο, συμμαχίες στη βάση συμφερόντων με στόχο και άξονα τη διατήρηση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Οι συμμαχίες αυτές δεν είναι απαραίτητο να αποκλείουν την Τουρκία. Το αναγκαίο ζητούμενο είναι η αντιμετώπιση των επιθετικών στοιχείων της, όχι ο αποκλεισμός της. Είναι ευθύνη της Τουρκίας , η οποία έχει αποφασίσει να κάνει άλλες επιλογές, ο διπλωματικός αποκλεισμός της από τα τεκταινόμενα στην περιοχή».
 
Επίσης, υπογράμμισε ότι τα εθνικά ζητήματα είναι αναγκαίο να βγουν από την πολιτική – προεκλογική αντιπαράθεση, συμπληρώνοντας ότι «η κυβέρνηση έχει καταβάλει σημαντική προσπάθεια, σε μεγάλο βαθμό επιτυχή, σε δύο άξονες : 1) αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας. 2) κλείσιμο μετώπων που αξιοποιεί η Τουρκία για να διατηρεί μια ενισχυμένη θέση στην περιοχή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επίλυση του μακεδονικού ζητήματος. Πλέον, πέρα από τις οικονομικές σχέσεις, έχουμε και μια αναβαθμισμένη στρατιωτική συνεργασία με τη Βόρεια Μακεδονία».
 
Όσον αφορά στις βουλευτικές εκλογές, τη δυνατότητα ανατροπής του πρόσφατου αποτελέσματος των ευρωεκλογών και το τι νέο μπορεί να «ρίξει στο τραπέζι» ο ΣΥΡΙΖΑ για να αλλάξει το κλίμα, ο Νίκος Φίλης επισήμανε ότι «στις βουλευτικές εκλογές τα διλήμματα είναι διαφορετικά. Τώρα κρίνεται ποιός θα κυβερνήσει τη χώρα και ποιες επιπτώσεις θα υπάρξουν στη ζωή των πολιτών. Άρα , με αυτήν την έννοια, το αποτέλεσμα είναι ανοιχτό, δεν έχει κριθεί.
 
Οι εκλογές δεν είναι χαρτοπαιξία ούτε παιχνίδι αιφνιδιασμών. Είναι αντιπαράθεση προγραμμάτων. Πλέον εμείς, έπειτα από μια περίοδο στην οποία ίσως στρέφαμε την προσοχή μας και σε άλλα πράγματα, είμαστε προσανατολισμένοι στην προγραμματική αντιπαράθεση. Το ερώτημα είναι : θα έχουμε ένα περιβάλλον ανάπτυξης με νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ισχυρό κοινωνικό κράτος, κοινωνική δικαιοσύνη και οικολογική ισορροπία; Ο κύριος Μητσοτάκης αμφισβητεί αυτό το μοντέλο. Θέλει μια ανάπτυξη σε βάρος της εργασίας και του κοινωνικού κράτους, που θα εξυπηρετεί τα ιδιωτικά συμφέροντα. Για εμάς, το ισχυρό κοινωνικό κράτος και η αξιοπρεπής εργασία αποτελούν τις δύο βάσεις για την ανάπτυξη. Και οι βάσεις αυτές δεν αφορούν μόνο τους φτωχούς, όπως ισχυρίζεται η ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη, αλλά και τη μεσαία τάξη. Σχολεία, παιδικοί σταθμοί, ασφάλιση, νοσοκομεία, επιδόματα ενοικίου για τα νέα ζευγάρια, όλα αυτά αφορούν και τη μεσαία τάξη».
 
Τέλος, για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 μέχρι σήμερα και το εάν παραμένει κόμμα ριζοσπαστικό ή εάν, αντίθετα, μετατράπηκε σε συστημικό κόμμα, ο κ. Φίλης υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και παραμένει κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Στο DNA του έχει τη λογική των συμμαχιών. Κάνει λάθη και μαθαίνει από αυτά. Όλη μας η διακυβέρνηση ήταν μια διαρκής προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του πολίτη : αρχικά, με την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης και στη συνέχεια, με την σταδιακή επιστροφή στην κοινωνία ενός μέρους από αυτά που τα Μνημόνια της στέρησαν. Η κυβερνητική εμπειρία αυτή δεν μετατρέπει τον ΣΥΡΙΖΑ σε κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι.
 
Τώρα, με την προοδευτική συμμαχία, επιδιώκουμε να απευθυνθούμε σε ευρύτερα στρώματα και να συγκροτήσουμε ένα μπλοκ ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό. Το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε μεταβατική φάση. Βλέπουμε ότι ο κύριος Μητσοτάκης θέλει να συγκροτήσει ένα συντηρητικό μέτωπο, μετατρέποντας ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα σε ένα υβρίδιο νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιάς».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 09:53