search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 05:06
MENU CLOSE

Διαλέγει «εχθρό» ο Ερντογάν – Αντιμέτωπος με την οργή των ΗΠΑ λόγω S-400 ή με τα νεύρα της Ρωσίας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2078
20-6-2019
22.06.2019 03:00
erd-5.jpg

 

Στη διάρκεια των 67 χρόνων που η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ δεν έλειψαν οι εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας. Όμως ποτέ, εδώ και δεκαετίες, δεν οξύνθηκε η αντιπαράθεσή τους τόσο πολύ όσο τώρα. 

Το επίμονο φλερτ της Τουρκίας με τη Ρωσία έχει φέρει το ΝΑΤΟ μπροστά σε μια πρωτοφανή κατάσταση. Δεν είναι μόνο η γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας που μετράει. Η χώρα διαθέτει τη δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στο ΝΑΤΟ, επομένως – υποθετικά – το ΝΑΤΟ χωρίς την Τουρκία είναι σημαντικά αποδυναμωμένο. Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει μηχανισμός εκδίωξης μιας χώρας από τη Συμμαχία. Και γι’ αυτό οι τελευταίες εξελίξεις, με την αύξηση της έντασης, μοιάζουν με αχαρτογράφητα νερά.

Όπως ανακοίνωσαν επίσημα οι ΗΠΑ τις τελευταίες μέρες, δίνουν διορία στην Τουρκία μέχρι τα τέλη Ιουλίου προκειμένου να υπαναχωρήσει στην αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400. Οι Αμερικανοί το θεωρούν ασύμβατο για λόγους ασφαλείας με το νέο αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος F-35, το οποίο επίσης θέλει να αποκτήσει η Άγκυρα.
Αν μέχρι τις 31 Ιουλίου η Τουρκία δεν πάρει πίσω την απόφασή της για τους S-400, τότε οι Τούρκοι πιλότοι που εκπαιδεύονται στις ΗΠΑ στα F-35 θα απελαθούν. Ταυτόχρονα θα ακυρωθούν οι συμβάσεις που έχουν παραχωρηθεί σε τουρκικές εταιρείες για την κατασκευή τμημάτων των συγκεκριμένων μαχητικών. 

Η απάντηση του Ερντογάν είναι ότι το ντιλ για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος είναι τελειωμένο: «Δεν θα υποχωρήσουμε. Το λέω πάντοτε, εδώ δεν είναι κράτος – κωμόπολη, εδώ είναι η Τουρκική Δημοκρατία. Βάλαμε την υπογραφή, όλα έχουν τελειώσει» δήλωσε.

Τα «αγκάθια»
Το θέμα της αγοράς των S-400 είναι από τα λίγα ζητήματα που ενώνουν και τα δύο κόμματα του αμερικανικού Κογκρέσου, που ομόφωνα καταδικάζουν τη στάση της Άγκυρας. Τα βασικά «αγκάθια» του προβλήματος είναι:
● Το γεγονός ότι η Άγκυρα επέλεξε να αγοράσει οπλικό σύστημα από έναν παραδοσιακό εχθρό του ΝΑΤΟ, τη Ρωσία, και ότι το πυραυλικό σύστημα S-400 δεν είναι συμβατό με τα ΝΑΤΟϊκά συστήματα, αλλά τα ραντάρ των S-400 θα μπορούν να υπονομεύουν τα F-35.
● Εκτός της δυνατότητας παρεμβολής σε λειτουργίες των F-35, η εγκατάσταση των S-400 θα μπορούσε να δώσει στους Ρώσους απόρρητες πληροφορίες εκ των έσω για τα τρωτά σημεία των F-35.
● Αν τελικώς το ντιλ μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας ολοκληρωθεί, θα αποτελέσει την πιο χειροπιαστή επιτυχία της Ρωσίας έως τώρα να σπείρει διχόνοια μεταξύ των δυτικών συμμάχων.

Καθαρό δίλημμα
Τι γίνεται, όμως, από εδώ και πέρα; Η Αμερική θέτει τον Ερντογάν μπροστά σε ένα ξεκάθαρο δίλημμα: Είτε ακυρώνει την αγορά των S-400 είτε αντιμετωπίζει τις κλιμακούμενες συνέπειες. Ο Ερντογάν μπορεί να επιμένει ότι η αγορά θα προχωρήσει κανονικά, αλλά υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να αποφασίσει η Τουρκία να καθυστερήσει την παράδοση επιχειρώντας να αποφύγει την οργή της Ουάσιγκτον, ενοχλώντας όμως έτσι τη Μόσχα. Αυτή η εκδοχή δεν είναι πολύ πιθανή αυτή τη στιγμή. 
Επίσης παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο η Τουρκία να αγοράσει μεν τους S-400, αλλά να μην τους χρησιμοποιήσει και να τους αποθηκεύσει ή να προσπαθήσει να τους μεταπωλήσει. «Να τους κρατήσουμε στα κουτιά τους», όπως χαρακτηριστικά έχουν πει Τούρκοι αξιωματούχοι. Όμως η Αμερική δεν αντιτίθεται μόνο στη χρήση των S-400, αλλά και στην απόκτησή τους. 
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01