28/11/2020 04:25:01

Δούρου: Αν χρειαστεί να ξαναφτιάξουμε την Ευρώπη, θα το κάνουμε με τον πολιτισμό

Δούρου: Αν χρειαστεί να ξαναφτιάξουμε την Ευρώπη, θα το κάνουμε με τον πολιτισμό - Media

 

Στον ρόλο του πολιτισμού ως «εργαλείου αντιμετώπισης της ανόδου της ακροδεξιάς», εστίασε, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Τρεχουσών Υποθέσεων του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στη Στουτγάρδη.

«Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη Λερναία Ύδρα της ακροδεξιάς, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στην Ευρώπη και ίσως το καλύτερο αντίδοτο να είναι η πολιτιστική κληρονομιά των λαών της, ως εργαλείο για τη γνώση που είναι η βάση της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Των βασικών δηλαδή αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης που σήμερα είναι πιο επίκαιρες από ποτέ», τόνισε η περιφερειάρχης, θυμίζοντας τη ρήση του Ζαν Μονέ - εκ των ιδρυτών του ευρωπαϊκού εγχειρήματος: Αν ήταν να ξαναρχίσουμε, θα ξεκινούσα από τον πολιτισμό.

Ειδικότερα, η περιφερειάρχης Αττικής εισηγήθηκε - σε συνεργασία με την αντιπρόεδρο του Κογκρέσου, Μπάρμπαρα Τότσε - την εκπόνηση (από την Επιτροπή) μιας Έκθεσης για τον ρόλο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, σχετικά με την προστασία και την ανάδειξη της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, ώστε να λειτουργήσει καταλυτικά στη σημερινή ευρωπαϊκή συγκυρία - που στιγματίζεται από την άνοδο της ακροδεξιάς και του ρατσισμού στην Ευρώπη, με αφορμή το μεταναστευτικό / προσφυγικό φαινόμενο». Πρόσθεσε δε ότι με τον τρόπο αυτό οι Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές θα ανταποκριθούν στην «πολιτιστική πρόκληση».

Η συνεδρίαση αφορούσε την ολοκλήρωση των υπό εκπόνηση Εκθέσεων, σχετικά με τον ρόλο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών στην ενίσχυση της συμμετοχής των νέων στα δημόσια πράγματα, την προστασία των εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων, κ.ά..

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.