search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:06
MENU CLOSE

Η πόλη ποτέ δεν κοιμάται, απλώς εμείς είμαστε βαθιά νυχτωμένοι…

05.02.2010 16:40
Η πόλη ποτέ δεν κοιμάται, απλώς εμείς είμαστε βαθιά νυχτωμένοι…    - Media

Είναι νέοι. Είναι δημιουργικοί. Έχουν ιδέες. Έχουν φαντασία. Διεκδικούν. Συμμετέχουν. Εκφράζονται. Τα νέα κινήματα πόλης είναι εδώ.Σας φαίνεται βαρύγδουπο; Δεν είναι. Ακούγεται «βαριά» η φράση «κινήματα πόλης»; Ναι, όταν την ακούμε καθισμένοι στον καναπέ μας. Τι είπατε; Δεν γίνεται τίποτα σε αυτή την πόλη; Είμαστε βαθιά νυχτωμένοι… Γιατί τα νέα κινήματα είναι δίπλα μας. Στον δρόμο και τους δρόμους του Διαδικτύου. Μόνο που δεν έχουν χαρακτηριστικά – κλισέ… Μούχλα, σκοτεινιά, θεωρία επισκόπου και καρδιά μυλωνά.

Είναι νέοι. Είναι δημιουργικοί. Έχουν ιδέες. Έχουν φαντασία. Διεκδικούν. Συμμετέχουν. Εκφράζονται. Τα νέα κινήματα πόλης είναι εδώ.

Σας φαίνεται βαρύγδουπο; Δεν είναι. Ακούγεται «βαριά» η φράση «κινήματα πόλης»; Ναι, όταν την ακούμε καθισμένοι στον καναπέ μας. Τι είπατε; Δεν γίνεται τίποτα σε αυτή την πόλη; Είμαστε βαθιά νυχτωμένοι… Γιατί τα νέα κινήματα είναι δίπλα μας. Στον δρόμο και τους δρόμους του Διαδικτύου. Μόνο που δεν έχουν χαρακτηριστικά – κλισέ… Μούχλα, σκοτεινιά, θεωρία επισκόπου και καρδιά μυλωνά.

«Μιλούν» με το εξωτερικό, παίρνουν ιδέες, εκφράζονται, διεκδικούν τον δημόσιο χώρο. Έχουν «περίεργα» ονόματα. Οδηγούν «περίεργα» οχήματα. Κάνουν «περίεργες» ταινίες. Τους αρέσουν τα «μεγάλα φαγοπότια», όχι, βέβαια, τα γνωστά «πολιτικά φαγοπότια»… Τα νέα κινήματα πόλης μάς ζητούν να δράσουμε. Να βιδώσουμε ένα ξεχαρβαλωμένο παγκάκι, να βάψουμε έναν τοίχο… Οι προτροπές τους σας φαίνονται πολύ εύκολες, πολύ απλές; Τότε γιατί δεν τις ακολουθούμε; Είστε –είμαστε – προορισμένοι για μεγαλόπνοα σχέδια; Αλήθεια; Και σε ποια ζωή σκέφτεστε – σκεφτόμαστε – να τα πραγματοποιήσετε;

Ιδού μερικές από τις νέες πρωτοβουλίες πολιτών που εντόπισε το «Πράσινο Ποντίκι», το οποίο υπόσχεται να επανέλθει δριμύτερο…

Οι «LunchStreetParty»

Κρατήστε το όνομά τους. «Ακούστε» τους… «Φανταστείτε να πάρουμε τα ποδήλατά μας, να βγούμε στις πλατείες, να στήσουμε τραπέζια, να φέρουμε τα ταψιά μας, τα ποτά μας, να επιστρατεύσουμε τους μουσικούς μας και επιτέλους να αξιοποιήσουμε αλλιώς αυτά τα ελάχιστα τετραγωνικά που μας αναλογούν!!! Από τις συλλογικές κοινωνικές δράσεις η γεύση που μας μένει είναι γλυκιά… Μια αίσθηση ότι κάτι μπορούμε να κάνουμε κι εμείς για την πόλη μας χωρίς να περιμένουμε τους άλλους. Γιατί η πόλη είμαστε εμείς, οι άνθρωποί της».

Τι επιδιώκουν; «Ακούστε» τους… «Σκοπός του “Lunch Street”, η αξιοποίηση του δημόσιου χώρου. Η διοργάνωση γλεντιού με τα όλα του. Με κεράσματα, μουσική, κέφι και χορό. Με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους… Οι συναθροίσεις δηλαδή σε δημόσιο χώρο, όχι όμως στο μποτιλιάρισμα ή στις ουρές του ΙΚΑ, αλλά στην πλατεία, στον πεζόδρομο, στα πάρκα… Το Lunch Street Party είναι ένας τρόπος να παρέμβουμε στον κακοποιημένο δημόσιο χώρο, να διαμορφώσουμε ένα άθλιο δρομάκι, μια παρατημένη πλατεία και το αποκορύφωμα αυτής της συλλογικής δουλειάς να είναι ένα μεγάλο φαγοπότι». Όπως οι ίδιοι λένε στο blog τους, www.lunchstreetparty.blogspot.com, «θέλουμε απλώς να ομορφύνουμε τη ζωή μας σε αυτή την πόλη και να νιώσουμε πιο ανθρώπινα…».

«The Big Lunch»

Τα νέα κινήματα πόλης «συνομιλούν» με τους πολίτες στο εξωτερικό. Παρακολουθούν τις νέες κινήσεις που αναπτύσσονται, προσαρμόζουν τις ιδέες στα ελληνικά δεδομένα. Για παράδειγμα, το «LunchStreetParty» έχει αναφορές στο βρετανικό «The Big Lunch» – το μεγάλο γεύμα –, που έκανε πρεμιέρα πριν από, περίπου, έναν χρόνο, με στόχο την επανένωση των κατοίκων με τη γειτονιά, τους γείτονες και το περιβάλλον τους, εν ολίγοις με στόχο την αντιμετώπιση της αποξένωσης.

«Το στοίχημα ήταν να βγάλουμε τους κατοίκους από τα σπίτια τους. Να τους βγάλουμε στον δρόμο και στα πάρκα της γειτονιάς τους, να τσουγκρίσουμε τα ποτήρια μας, να μοιραστούμε το φαγητό μας και να διεκδικήσουμε πάλι τον δημόσιο χώρο και την απαξιωμένη κοινωνική επαφή», επισημαίνει ο επικεφαλής του προγράμματος «Eden» Tim Smit, του προγράμματος που είχε και την πρωταρχική ιδέα για την ανάπτυξη αυτού του κινήματος πόλης.

Με σύνθημα «Μαζί είμαστε δυνατοί», το πρώτο «Big Lunch» πήρε σάρκα και οστά στις 19 Ιουλίου του 2009 και παρά τη βροχή έκανε περισσότερο από ένα εκατομμύριο πολίτες σε κάθε γειτονιά της Βρετανίας να βγουν από τα σπίτια τους, να «καταλάβουν» τους δρόμους και να γεμίσουν τα πάρκα.

Μουσικά σχήματα έδιναν τον τόνο, οι χοροί δεν άργησαν να έρθουν και η υπόσχεση ότι τώρα πια δεν θα είναι απόμακροι, δεν θα ζουν σαν ξένοι στην ίδια πόλη, την ίδια γειτονιά.

Το επόμενο «Big Lunch» έχει προγραμματιστεί για τις 18 Ιουλίου του 2010 και ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότεροι από 9 εκατομμύρια πολίτες!

Οι ΠΟΔΗΛΑΤ(ισσ)ΕΣ και ο πρωθυπουργός

Το όνομά τους τα λέει όλα και στόχος τους είναι να επιτραπεί η μεταφορά των ποδηλάτων από το μετρό, να υλοποιηθεί δίκτυο ποδηλατοδρόμων και να αλλάξει ο αναχρονιστικός ΚΟΚ.

Οι ίδιοι αυτοσυστήνονται ως εξής: «Είμαστε μια ανοικτή συνέλευση ποδηλατών και ποδηλατισσών στην Αθήνα που προσπαθεί με ακτιβίστικους, και όχι μόνο, τρόπους να προωθήσει τη χρήση του ποδηλάτου στην πόλη».  Έτσι απλά και ωραία. Όπως έτσι απλά πριν από λίγες ημέρες, στις 17 Ιανουαρίου, περισσότεροι από 3.000 ποδηλάτες και ποδηλάτισσες διήνυσαν μέσα στην Αθήνα 50 χιλιόμετρα και κάποιοι έφτασαν μέχρι το σπίτι του πρωθυπουργού! Ο Γιώργος Παπανδρέου θέλησε να τους δει χωρίς οι ίδιοι να το ζητήσουν. Διαβάζω στο www.podilates.gr «ονομάζομαι Γιώργος και είμαι ένας από τους συμμετέχοντες της πορείας που έφτασε μέχρι την οικία του κ. Παπανδρέου. Θέλω μόνο να σας ενημερώσω ότι μετά που φύγατε, συνομίλησα, μαζί με λίγους, ίσως πέντε ακόμα ποδηλάτες, με τον κ. Παπανδρέου. Εξηγήσαμε ότι για να φτάσουμε μέχρι την οικία του διασχίσαμε το δίκτυο ποδηλατοδρόμων της Αθήνας συναντώντας πλήθος παρκαρισμένων αυτοκινήτων, κάδων οικοδομικών εργασιών… Μας ζήτησε να τον ενημερώσουμε για την επόμενη ‘‘εκδήλωση – δράση».

λόκαλ/Athens

Η ομάδα δραστηριοποιείται τα τελευταία τέσσερα χρόνια με εκδηλώσεις για την ανάκτηση και αξιοποίηση του δημόσιου χώρου. Οι ίδιοι στο blog τους http://localathens.blogspot.com γράφουν «Φαντάσου μια πόλη… Μια πόλη όπου ο δημόσιος χώρος ανήκει σε σένα και μένα και όχι στις αυθαιρεσίες των διαφημιστικών και κατασκευαστικών εταιρειών… Μια πόλη όπου κάθε δρόμος είναι γεμάτος με εκατομμύρια χρώματα… ποδήλατα αντί για νέφος… όπου η αναμονή σε μια στάση λεωφορείου δεν είναι ποτέ βαρετή. Μια πόλη που μοιάζει με πάρτι στο οποίο είναι καλεσμένοι οι πάντες, όχι μόνο οι μεσίτες και οι πολυεθνικές. Φαντάσου μια τέτοια πόλη και βγες έξω και φτιάξ’ την…».

Για την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, οι λόκαλ ετοιμάζουν μεγάλο ποδηλατικό πάρτι, ετοιμάζουν τη γιορτή της απελευθέρωσης από το αυτοκίνητο. Η δράση, όπως λένε, θα είναι «Χωρίς Χορηγό! Χωρίς Άδεια! Χωρίς Βενζίνη!

ΜΟΝΟ ΜΑΣΚΑΡΕΜΕΝΟΙ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΕΚΤΟΙ!».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:03