30/09/2020 06:44:53

Αρχίζει η αποτίμηση στον ΣΥΡΙΖΑ - Συνέδριο στον ορίζοντα

Αρχίζει η αποτίμηση στον ΣΥΡΙΖΑ - Συνέδριο στον ορίζοντα - Media

 

Μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος αναμένεται να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ το μεσημέρι στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Μετά το σοκ των ευρωεκλογών που κατέγραψαν έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια με πτώση περίπου 12 μονάδων από το ποσοστό του Σεπτεμβρίου του 2015, τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου "μάζεψε" πίσω μεγάλο μέρος ψηφοφόρων - πιθανότατα έπιασε τόπο η έντονη αντιδεξιά ρητορική και ο φόβος του νεοφιλελεύθερου Μητσοτάκη - πετυχαίνοντας ποσοστό 4 περίπου μονάδες κάτω από τις αμέσως προηγούμενες εθνικές εκλογές (Σεπτ. 2015). Πολιτικά ο στόχος της εδραίωσης του ΣΥΡΙΖΑ ως ενός εκ των δύο πόλων του συστήματος επιτεύχθηκε και πλέον η ηγεσία στρέφει το βλέμμα στο πώς το κόμμα θα λάβει χαρακτηριστικά ενός ισχυρού κόμματος εξουσίας που θα μπορεί να διεκδκήσει εκ νέου τη διακυβέρνηση. Ωστόσο, η απώλεια της διακυβέρνησης αφενός αλλά και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών χτύπησαν πολλά "καμπανάκια" για τα τρωτά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη η ηγεσία (Τσίπρας) έδειξε την κατεύθυνση της επόμενης μέρας θέτοντας στόχο το πλατύ άνοιγμα του κόμματος στις κοινωνικές δυνάμεις κάτι που θα οδηγήσει στον μετασχηματισμό. Υπενθυμίζεται η δήλωσή του το βράδυ της Κυριακής στο Ζάππειο σύμφωνα με την οποία η προτίμηση των ψηοφόρων για δεύτερη φορά δεν είναι "δάνειο" αλλά "εντολή μετασχηματισμού μας με γοργά βήματα, από ένα κόμμα με τεράστια αναντιστοιχία μελών και ψηφοφόρων, σε μια μεγάλη παράταξη, σε ένα σύγχρονο και μαζικό, αριστερό, προοδευτικό κίνημα, με βαθιές ρίζες και ισχυρούς δεσμούς στον εργαζόμενο λαό και την κοινωνία".

Σιγά σιγά αυτή η συζήτηση θα ανοίξει, ενώ όπως προϊδέασε και ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, εντός του 2019 θα πραγματοποιηθεί συνέδριο - πολλοί εκτιμούν ότι αυτό θα συμβεί αρχές φθινοπώρου. Ο ίδιος σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο "Στο Κόκκινο" μία μέρα μετά τις εκλογές, σημείωσε ότι το προηγούμενο διάστημα "υπήρχε εκ των πραγμάτων επιλογή υποτίμησης και εγκατάλειψης αυτού που ονομάζουμε κόμμα και το βρήκαμε μπροστά μας". Σημείωσε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2010 βρίσκεται σε διαρκή κίνηση, έθεσε ερωτήματα προς την κοινωνία και ανέλαβε ευθύνες και ρίσκα, όμως το επόμενο διάστημα η "κοινωνική γείωση" είναι όχι μόνο απαραίτητη αλλά κάτι που έπρεπε να είχε προσεχθεί περισσότερο και κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.