search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 06:48
MENU CLOSE

«Κλείδωσε» συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί

13.07.2019 07:33
«Κλείδωσε» συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί  - Media

 

Η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών προχθές με αφορμή τη σύνδεση της κινητής τηλεφωνίας, «κλείδωσε» και συνάντηση, χωρίς ωστόσο να έχει προγραμματιστεί είτε ο χρόνος είτε η σύνθεση. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί θα τα πουν τετ- α- τετ περί τα τέλη Ιουλίου ή αρχές Αυγούστου με την ημερομηνία να παραμένει ακόμα ανοικτή.

Την ίδια χρονική περίοδο αναμένεται στην Κύπρο και η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι δεν αποκλείεται να προκύψει κοινή συνάντηση  και των τριών, σε μία προσπάθεια των ΗΕ για άρση του παρατεταμένου αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Οι ακριβείς ημερομηνίες των συναντήσεων θα καθοριστούν τις επόμενες μέρες και θα εξαρτηθεί φυσικά και από την κατάσταση της υγείας του ΠτΔ, ο οποίος αναρρώνει στο σπίτι του στη Λεμεσό μετά τον τραυματισμό του στο πόδι και την εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε.

Το αν τελικά θα προκύψει και κοινή συνάντηση των τριών, πέραν από τις ξεχωριστές συναντήσεις που θα έχει σίγουρα η κ. Λουτ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί, είναι κάτι το οποίο πιθανότατα θα διευθετηθεί με την άφιξη της ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ στην Κύπρο. Δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει επίσης εάν θα προηγηθεί συνάντηση των δύο ηγετών πριν την κάθοδο Λουτ και ανεξάρτητα από το εάν τελικά προκύψει και συνάντηση των τριών.

Η Τζέιν Χολ Λουτ πριν έρθει στην Κύπρο θα επιδιώξει να έχει συνομιλίες και με τις Εγγυήτριες δυνάμεις, χωρίς να αποκλείεται να πραγματοποιήσει και σταθμό σε Αθήνα και Άγκυρα, εάν το κρίνει σκόπιμο, προτού αφιχθεί στη Λευκωσία. Ήδη έχει μιλήσει με αξιωματούχους του Φόρεϊν Όφις στο Λονδίνο. Η ειδική απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες φτάνει στην Κύπρο ακολουθώντας την τακτική και των προηγούμενων επαφών της, έχοντας δηλαδή κλειστά τα χαρτιά της.

Διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία σημείωναν στον «Φ» ότι δεν είναι γνωστό το πώς θα κινηθεί η Τζέιν Χολ Λουτ, χωρίς να αποκλείουν ωστόσο το ενδεχόμενο να μην συνεχιστεί η επιμονή για συνομολόγηση των όρων αναφοράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Είναι σε αυτό το πλαίσιο που δεν αποκλείεται και μία κοινή συνάντηση των τριών προκειμένου να μπορέσει να «τρέξει» η διαδικασία και να μην υπάρξει άλλη χρονοτριβή. Βέβαια, αυτό όπως εκτιμάται δεν είναι καθόλου εύκολο, ενώ από ελληνοκυπριακής πλευράς είναι ξεκάθαρο και εκ των ων ουκ άνευ ότι δεν μπορούν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις χωρίς να τερματιστούν οι παράνομες ενέργειες από πλευράς Τουρκίας στην κυπριακή αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.  

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας χθες στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, ανέφερε ότι έχει γίνει μια προσπάθεια από την κ. Λουτ. «Εκτιμώ ότι το τελευταίο δεκαήμερο Ιουλίου θα έχει πιο εντατικές επαφές και ευελπιστούμε αυτή η προσπάθεια να έχει αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο. Εκείνο όμως που θα βοηθήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών είναι ο τερματισμός των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας», δήλωσε ο Νίκος Χριστοδούλιδης.

Ο ΥΠΕΞ σημείωσε ακόμα ότι οι επιλογές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι είτε κοινή συνάντηση των δύο ηγετών με την κ. Λουτ, είτε με τον ΓΓ του ΟΗΕ είτε διάσκεψη Τύπου Κραν Μοντανά. «Θα διερευνηθεί το έδαφος για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που είχαμε μείνει στο Κραν Μοντανά. Υπάρχουν κάποια σημεία στα οποία διαφωνούμε και πρέπει να δούμε πώς αντιμετωπίζουμε αυτές τις διαφωνίες», ανέφερε. Σημείωσε, ότι οι διαφωνίες είναι πολύ συγκεκριμένες και σε αυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες. Τόνισε παράλληλα ότι οι ιδέες του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν αναιρούν συγκλίσεις, αλλά έρχονται να λύσουν τα προβλήματα που προέκυψαν στη Γενεύη και στο Μοντ Πελεράν και στο Κραν Μοντανά. 

Από την ερχόμενη Τετάρτη 17 Ιουνίου θα αρχίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί να επισκέπτονται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να έχουν ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό αλλά και τις ενέργειες που γίνονται όσον αφορά τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  , θα δει πρώτος ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ θα ακολουθήσει την Πέμπτη ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος. Οι συναντήσεις του Προέδρου θα συνεχιστούν τη Δευτέρα 22 Ιουλίου, αρχής γενομένης με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, ενώ θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες και οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων.

Απροθυμία τουρκικής πλευράς

Τηλεφωνική επικοινωνία με τους δύο ηγέτες είχε χθες το απόγευμα η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ. Σύμφωνα με ανάρτηση στο twitter του κυβερνητικού εκπροσώπου, Πρόδρομου Προδρόμου, ο Πρόεδρος επανέλαβε στην κ. Λουτ τη βούλησή του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και την ετοιμότητα να την υποδεχτεί στη Λευκωσία για τις σχετικές διαβουλεύσεις. Σύμφωνα με δημοσιεύματα από τα κατεχόμενα, τηλεφωνική συνομιλία της κ. Λουτ πραγματοποιήθηκε και με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Όπως αναφέρουν πληροφορίες μας, διαπιστώνεται απροθυμία από τουρκικής πλευράς για τη νέα πρωτοβουλία της κ. Λουτ.

Με τα δύο τηλέφωνα της Σπέχαρ η σύνδεση 

Θετικά αποτίμησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, τη σύνδεση της κινητής τηλεφωνίας. Ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι μπορεί η σύνδεση τώρα να περιλαμβάνει την προφορική ομιλία και τα γραπτά μηνύματα, αλλά θα ακολουθήσει σύντομα και η παροχή υπηρεσιών διαδικτύου. Με τη συνομιλία του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είπε ο κ. Ακιντζί, τέθηκε ένα τέλος σε μια απαράδεκτη κατάσταση.

Εξήγησε ότι η τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη έγινε με τη βοήθεια της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα  του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, που διαθέτει δύο τηλέφωνα για να μπορεί να συνδέεται με παροχείς και στις δύο πλευρές του νησιού. Ο κ. Ακιντζί μίλησε από το τηλέφωνο της κ. Σπέχαρ που είναι συνδεδεμένο με Ε/κ παροχέα, ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από τηλέφωνο συνδεδεμένο με Τ/κ παροχέα. 

Για πρώτη φορά, σημείωσε, ένα τ/κ τηλέφωνο λειτούργησε στον «νότο» και αυτό θα συνεχίσει. Το να λειτουργούν τα τηλέφωνα και στις δύο πλευρές, πρόσθεσε, είναι πολύ σημαντικό και για τους εργαζόμενους στον Τύπο, αφού ειδήσεις δεν υπάρχουν μόνο σε ένα μέρος, ειδήσεις υπάρχουν παντού, σε κάθε μεριά του νησιού και το μέτρο αυτό θα διευκολύνει και τους δημοσιογράφους.

Πηγή: philenews

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01