search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:09
MENU CLOSE

Πέθανε ο Αμάνο – Μυστήριο γύρω από τα αίτια θανάτου

22.07.2019 19:12
Πέθανε ο Αμάνο – Μυστήριο γύρω από τα αίτια θανάτου - Media

 

Έφυγε από την ζωή ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Γιουκίγια Αμάνο, μετά από πολύμηνη μάχη με αδιευκρίνιστη ασθένεια.

Ο 72χρονος ιάπωνας διπλωμάτης ηγήθηκε της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών επί μία δεκαετία, διαδραματίζοντας κεντρικό ρόλο στις διαβουλεύσεις για την κατάρτιση της συμφωνίας που ρύθμιζε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η διαδικασία αντικατάστασής του άρχισε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν έγινε σαφές πως δεν θα μπορούσε να συνεχίσει στην εκτέλεση των καθηκόντων του. Ο θανών ήταν έτοιμος να παραιτηθεί από την διεύθυνση της IAEA.

Στην ανακοίνωσή της η γραμματεία της Υπηρεσίας δεν αναφέρει πότε πέθανε ο Αμάνο, ούτε τα ακριβή αίτια του θανάτου του. Η σημαία στην έδρα της IAEA, στην Βιέννη, θα κυματίζει μεσίστια.

Ο θάνατος του Αμάνο έρχεται σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη συγκυρία, καθώς κλιμακώνεται η πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράν.

Πέρυσι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας και επέβαλε μονομερώς οικονομικές κυρώσεις που έχουν πλήξει βαρύτατα την ιρανική οικονομία.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:03