search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:57
MENU CLOSE

Βαρουφάκης: Τι ζητά για προκαταβολή φόρου – Τι προτείνει για ΕΝΦΙΑ

29.07.2019 14:23
4858861.jpg
 
Την κατάργηση της 100% προκαταβολής φόρου ζητά το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, ΜέΡΑ 25, τονίζοντας ότι αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη πληγή της ελληνικής οικονομίας.
 
«To MέΡΑ 25 έχει προειδοποιήσει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, εφόσον δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε ρήξη με τους δανειστές, αναγκαστικά θα προχωρήσει σε ρήξη με το λαό. Αυτό αποδείχτηκε εκ νέου σήμερα, όταν απορρίφτηκε ως άσχετη με το προς συζήτηση νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ και τις 120 δόσεις, η προτεινόμενη από το ΜέΡΑ25 τροπολογία που αφορά τον “ελέφαντα στο δωμάτιο” της φορολογικής μεταρρύθμισης: την κατάργηση της 100% Προκαταβολής Φόρου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα.
 
Προσθέτει, δε, ότι «η 100% προκαταβολή φόρου αποτελεί τη μεγαλύτερη πληγή της ελληνικής οικονομίας. Οποιοδήποτε νομοσχέδιο δεν την καταργεί, ολικώς ή μερικώς, δεν συνεισφέρει στην αποκατάσταση του φορολογικού ορθολογισμού ή/και της φορολογικής δικαιοσύνης»,επισημαίνοντας ότι η 100% προκαταβολή φόρου καθιστά μη βιώσιμες μεγάλο ποσοστό μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, όπως και ότι «μειώνει δραστικά την οικονομική δραστηριότητα, πλήττει τον ανταγωνισμό (αυξάνοντας την συγκέντρωση των αγορών και ενισχύοντας τα ολιγοπώλια), μειώνει τη μισθοδοτική ικανότητα των επιχειρήσεων (καθιστώντας ντε φάκτο ανενεργό τον κατώτατο μισθό) και λειτουργεί ως ισχυρό κίνητρο για τη φοροδιαφυγή και την έξοδο κεφαλαίων».
 
Στο πλαίσιο αυτό το ΜέΡΑ 25 προτείνει
  • Την άμεση ολική κατάργηση της Προκαταβολής Φόρου για επιχειρήσεις με προσωπικό πλήρους απασχόλησης κάτω των 5 ατόμων.
  • Τη μείωση της Προκαταβολής Φόρου από το 100% στο 50% για επιχειρήσεις με προσωπικό μεταξύ των 5 και των 500 ατόμων, για το οικονομικό έτος 2020 και ολική κατάργηση (για αυτές τις επιχειρήσεις) για το οικονομικό έτος 2021.
  • Την ολική κατάργηση της Προκαταβολής Φόρου για όλες τις επιχειρήσεις από το οικονομικό έτος 2022.
Όσον αφορά στη μείωση του ΕΝΦΙΑ προτείνει:
  • Για ακίνητη περιουσία αξίας μέχρι 70 χιλιάδες, 100% απαλλαγή από το φόρο.
  • Για ακίνητη περιουσία αξίας μέχρι 500 χιλιάδες, μείωση 25% στον υφιστάμενο φόρο.
  • Για ακίνητη περιουσία από 500 χιλιάδες μέχρι 1 εκατομμύριο, καμία αλλαγή.
  • Για ακίνητη περιουσία από 1 εκατομμύριο και πάνω, +10%.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:56