search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:18
MENU CLOSE

Κύριλλος και Μεθόδιος. Παρακαταθήκες πολιτισμού

06.04.2012 12:31
Κύριλλος και Μεθόδιος. Παρακαταθήκες πολιτισμού - Media

Πρόκειται για έναν τόμο, ο οποίος συγκεντρώνει τα συμπεράσματα ενός ενδιαφέροντος Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Η πολιτισμική κληρονομιά του έργου των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, ως παράγοντας ενότητας ανάμεσα στους λαούς της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», που οργάνωσε το τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τον Δήμο Αμυνταίου το 2010.

Επιμέλεια: Κ.Γ. Νιχωρήτης

Εκδόσεις: Επίκεντρο

Σελ.: 471

Πρόκειται για έναν τόμο, ο οποίος συγκεντρώνει τα συμπεράσματα ενός ενδιαφέροντος Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Η πολιτισμική κληρονομιά του έργου των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, ως παράγοντας ενότητας ανάμεσα στους λαούς της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», που οργάνωσε το τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τον Δήμο Αμυνταίου το 2010 . Το θέμα είναι ιδιαίτερο και σημαντικό, μιας και η Ευρώπη αγωνίζεται να εδραιώσει την πολιτισμική της ταυτότητα ως μια ενωτική βάση των λαών της. Αυτό λοιπόν που θα ονομάζαμε στην ευρεία του έννοια ευρωπαϊκός πολιτισμός είναι ανάγκη να εμπεδωθεί μέσω των κοινών πολιτισμικών καταβολών και της μελέτης τους. Η χώρα μας αποτελεί γεωγραφικά το ανατολικό σύνορο της Ευρώπης και πολιτισμικά έχει τον ιδιαίτερο ρόλο – πέραν του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και των διαχρονικών του προταγμάτων, που αποτελούν θεμέλιο λίθο της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού – να αποτελεί και τη γέφυρα

μέσω της οποίας η Ευρώπη έρχεται σε επαφή με τον ανατολικό πολιτισμό. Σε αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι Θεσσαλονικείς Κύριλλος και Μεθόδιος, οι οποίοι ενέταξαν τους Σλάβους στον βυζαντινό πολιτισμό εκχριστιανίζοντάς τους μέσω της ελληνορθόδοξης παιδείας. Στο έργο τους λοιπόν επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον των συνέδρων, μιας και στην τεράστια συμβολή τους οφείλουν τα 2/3 των λαών της Ευρώπης που έχουν σλαβική καταγωγή την πνευματική και πολιτισμική τους κληρονομιά. Το έργο τους υπήρξε ενωτικό και για τους λαούς της Βαλκανικής. Οι μελέτες αυτές συμβάλλουν στην καλύτερη ερμηνεία και κατανόηση της πολιτισμικής παρακαταθήκης των σλαβικών λαών.

Ξενοφών Μπρουντζάκης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:17