search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 06:01
MENU CLOSE

To Brexit τρομάζει τους Έλληνες εφοπλιστές

07.08.2019 18:32
To Brexit τρομάζει τους Έλληνες εφοπλιστές - Media

 

Η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμάται πως θα διαταράξει τις θαλάσσιες εμπορικές ροές στη Βόρεια Ευρώπη, ανατρέποντας τα μέχρι σήμερα δεδομένα. Οι Έλληνες πλοιοκτήτες, όντας οι ηγέτες στην παγκόσμια ναυτιλία αναπόφευκτα θα είναι οι πρώτοι που θα υποστούν τις συνέπειες και θα κληθούν να διαχειριστούν τη νέα πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί.

Όπως αναφέρει το Εθνος, το Brexit αναφέρεται και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης στο μήνυμά του που δημοσιεύεται στην ετήσια έκθεση της ένωσης, επισημαίνοντας πως είναι ένας από τους παράγοντες που θα επηρεάσουν τις εξελίξεις τα επόμενα χρόνια.

Και όλα αυτά, μέσα σε ένα περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας, όπου οι προκλήσεις για τη ναυτιλία είναι συνεχείς και πολυδιάστατες: Από τους εμπορικούς πολέμους μεταξύ σημαντικών κρατών και τις τάσεις προστατευτισμού έως τις περιορισμένες χρηματοδοτικές πηγές για δανεισμό και τις μεγάλες πολιτικές πιέσεις για την περιβαλλοντική απόδοση των πλοίων.

Από την άλλη πλευρά, η ανέλιξη της Κίνας στην παγκόσμια κατάταξη αξιών (global value chain), μετασχηματιζόμενη από χώρα παγκόσμιας βιομηχανικής παραγωγής σε χώρα κατανάλωσης εκτιμάται πως θα δημιουργήσει νέες εμπορικές ευκαιρίες για άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Κάτι που με τη σειρά του αναμένεται να μετατοπίσει τις ροές του παγκόσμιου εμπορίου.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Βενιάμης σπεύδει να υπογραμμίσει την ανάγκη ενός σταθερού κανονιστικού πλαισίου, με ισότιμους όρους διεθνώς όσον αφορά στον εμπορικό ανταγωνισμό αλλά και τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς. Στόχος γι’ αυτούς που χαράζουν τη ναυτιλιακή πολιτική, όπως λέει, πρέπει να είναι η επίτευξη καλύτερης νομοθεσίας (better regulation).

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01