search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:44
MENU CLOSE

Θεριεύει στις ΗΠΑ η ρατσιστική βία – Ο Τραμπ θερίζει θύελλες που ο ίδιος «σπέρνει»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2085
8-8-2019
10.08.2019 03:00
usa_0-3.jpg

 

«Ακόμα ψάχνω τη δική μου εκδοχή της Αμερικής. Μια Αμερική χωρίς όπλα, στην οποία η σημαία κυματίζει ελεύθερα. Μια Αμερική χωρίς βόμβες στον αέρα, μόνο πυροτεχνήματα». Αυτοί είναι οι στίχοι από το νέο τραγούδι της Λάνα Ντελ Ρέι. H γνωστή Αμερικανίδα τραγουδίστρια παρουσίασε το νέο τραγούδι, το οποίο συνέθεσε την επομένη των ένοπλων και πολύνεκρων επιθέσεων στο Ελ Πάσο του Τέξας και στο Οχάιο. Ανέβασε βίντεο του μουσικού κομματιού με τίτλο «Looking For America» στο Instagram λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της σύνθεσης και ηχογράφησής του.
Η φρίκη δεν σταματά να δηλώνει παρούσα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ένοπλες επιθέσεις σε Τέξας και Οχάιο στοίχισαν τη ζωή 31 ανθρώπων το περασμένο Σαββατοκύριακο και πολλούς τραυματίες. Είναι οι τελευταίες σε μια σειρά παράλογων επιθέσεων που έχουν ως δράστες νέους ανθρώπους, οι οποίοι, χωρίς δυνατότητα να κατανοήσουν την προπαγάνδα της έντασης που προβάλλει η ακραία δεξιά ρητορική, την ερμηνεύουν ως αφορμή και νομιμοποίηση για έναν ακήρυχτο εσωτερικό εμφύλιο που πολώνει περαιτέρω την «κατακερματισμένη» αμερικανική κοινωνία.
Μια λαϊκή παροιμία λέει ότι «όταν βλέπεις το κακό να έρχεται και δεν κάνεις κάτι, τότε δεν είσαι αθώος» και φαίνεται ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν είναι διατεθειμένος να αλλάξει τους πυλώνες της ιδεολογικής του πυξίδας: οπλοκατοχή, ακροδεξιά ρητορική, πολιτικές διαχωρισμού και άρνηση της πραγματικότητας.

Σιωπή Τραμπ για τα αίτια
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε διάγγελμά του καταδίκασε τις ένοπλες επιθέσεις σε Ελ Πάσο και Ντέιτον, κατά τις οποίες 31 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους και δεκάδες ακόμα τραυματίστηκαν. Καταφέρθηκε ενάντια στην κουλτούρα του μίσους, κατά της αυξανόμενης απειλής του λευκού εθνικισμού, καθώς και ενάντια στον ρατσισμό.
Στο διάγγελμα δεν υπήρχε ούτε ψήγμα αυτοκριτικής, ούτε διάθεση να μιλήσει για το θέμα της οπλοκατοχής. Δεν τόλμησε να καταδικάσει τη λογική του διχασμού της λογικής του «America First» και του «Make America Great Again».
O Πρόεδρος καταδίκασε την έννοια της «λευκής υπεροχής» και προειδοποίησε για τον εξτρεμισμό που τροφοδοτείται από το Διαδίκτυο, αλλά, σύμφωνα με τους αναλυτές, «αρνήθηκε να κάνει λόγο για αυστηρούς νέους νόμους για τα όπλα – δεν έκανε τίποτα για να καταπραΰνει τις μομφές από τους πολιτικούς αντιπάλους και επικριτές που απαιτούν να αναλάβει τις ευθύνες του». Δεν είπε δηλαδή ότι αυτή τη ρητορική – με όχημα το Διαδίκτυο – χρησιμοποίησε για να φτάσει στον Λευκό Οίκο.

«Να απορρίψουμε τον ρατσισμό»
«Θα πρέπει να απορρίψουμε σθεναρά τη γλώσσα που εκφέρεται από τα στόματα οποιουδήποτε πολιτικού μας ηγέτη και τροφοδοτεί το κλίμα του φόβου και του μίσους ή κανονικοποιεί τα ρατσιστικά συναισθήματα» έγραψε ο Μπάρακ Ομπάμα, θυμίζοντας την πρακτική Τραμπ χωρίς να τον κατονομάζει, για να συνεχίσει: 
«Τους ηγέτες που δαιμονοποιούν εκείνους που δεν μοιάζουν σαν εμάς ή ισχυρίζονται πως άλλοι άνθρωποι, των μεταναστών συμπεριλαμβανομένων, απειλούν τον τρόπο ζωής μας ή αποκαλούν υπανθρώπους άλλους ανθρώπους ή υπονοούν ότι η Αμερική ανήκει απλώς σε έναν συγκεκριμένο τύπο ανθρώπου». 
Το επιτελείο Τραμπ απαντά με αυστηρό τρόπο: «Ο Πρόεδρος καταδίκασε ξεκάθαρα τον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και τη λευκή υπεροχή, πράγμα που έχει κάνει επανειλημμένως» ανέφερε ο Τιμ Μορτό, εκπρόσωπος Τύπου της εκστρατείας. «Επίσης έκανε λόγο για συγκεκριμένα μέτρα για να αποτραπούν τέτοιες βίαιες επιθέσεις στο μέλλον» πρόσθεσε.

Έξαλλη ακόμα και η Ριάνα
Η διάσημη τραγουδίστρια ειρωνεύτηκε τον Τραμπ για την αποφυγή της λέξης «τρομοκρατία» στην ανάρτησή του, επικρίνοντας το γεγονός ότι είναι πολύ πιο εύκολο για κάποιον στις ΗΠΑ να αγοράσει όπλο από το να βγάλει βίζα.
«Φαντάσου έναν κόσμο που είναι πιο εύκολο να πάρεις αυτόματο όπλο, παρά βίζα! Φαντάσου έναν κόσμο όπου χτίζεις τείχος για να κρατήσεις τους τρομοκράτες μέσα στις ΗΠΑ!» έγραψε η δημοφιλής τραγουδίστρια.

Καρφιά και από τον πρώην του FBI
Σε άρθρο του στους «New York Times» ο πρώην διευθυντής του FBI κατά την περίοδο 2013-2017 Τζέιμς Κόμεϊ γράφει: «Μπορεί ο Τραμπ να πιστεύει ότι το να ανακατεύει τη ρατσιστική αυτή σούπα της ρητορικής του προσφέρει κάποιο πολιτικό όφελος. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, κάνει πραγματικά κάτι πολύ πιο επικίνδυνο». «Με κάθε τέτοια λέξη για ‘‘πολύ γενναία άτομα και στις δύο πλευρές’’ ο Πρόεδρός μας επιτρέπει στον χυλό του ρατσισμού να βράζει και να ακτινοβολεί ακόμη πιο επικίνδυνα, καθώς οι ακτίνες του μίσους του βλάπτουν ανεπανόρθωτα το έθνος μας» επισημαίνει. 

Ο Κόμεϊ θεωρεί πως «κάθε Αμερικανός Πρόεδρος φέρει την ευθύνη να λέει δυνατά και σταθερά ότι η λευκή υπεροχή είναι παράνομη, ότι η ενθάρρυνσή της μπορεί να προκαλέσει βία και ότι μια βία που πλήττει ανθρώπους λόγω του χρώματος του δέρματός τους αποκαλείται ξεκάθαρα “τρομοκρατία”». Γι’ αυτό στο τέλος εκλιπαρεί τον Τραμπ να «κάνει κάτι πολύ περισσότερο από το να εκφράζει απλώς τα συλλυπητήριά του μέσω του Twitter». «Πρέπει επιτέλους να σταματήσετε να εκμεταλλεύεστε τη ραδιενεργό δύναμη του ρατσισμού» καταλήγει με νόημα.
«Είναι πολύ εύκολο σήμερα για τους προβληματικούς νέους να είναι περιτριγυρισμένοι από μία κουλτούρα που εξυμνεί τη βία. Πρέπει να το σταματήσουμε ή να το μειώσουμε αποτελεσματικά αυτό και πρέπει να αρχίσουμε άμεσα» είπε ο Τραμπ στο διάρκειας δέκα λεπτών προεδρικό διάγγελμά του. Τι εννοεί ο Πρόεδρος; Ίσως ότι πρέπει να «απαλλαγούμε» από τους προβληματικούς νέους και όχι από τις αιτίες που καθιστούν έναν νέο άνθρωπο προβληματικό. 
Πριν και πάνω απ’ όλα πρέπει ο καθένας μαζί με τα φρούτα της εβδομάδας να μπορεί να αγοράζει όπλα, σφαίρες και συμπυκνωμένο μίσος σε μορφή του πολιτικού κινήματος της Alt Right που θέλει να «διαλύσει τους θεσμούς για να τους ξαναφτιάξει πάλι»; Που επιθυμεί τον διχασμό και μια διοίκηση όπου η δημοκρατία θα γίνει, αντί ένωση πολιτών, ένα κοπάδι οπαδών που θα φωνάζουν «ωσαννά» στον μεγάλο ηγέτη;
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:42