04/06/2020 22:10:46

Βρούτσης: «Μεσαιωνική» η ηλεκτρονική αιτιολόγηση της απόλυσης εργαζομένου

Βρούτσης σε επιχειρηματίες: «Πατριωτική πράξη» η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας! - Media

 

«Μεσαιωνική» χαρακτήρισε τη διάταξη που υποχρέωνε τους εργοδότες να αιτιολογούν την απόλυση εργαζομένου ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Η σχετική εγκύκλιος για την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης αναμένεται να υπογραφεί σήμερα, με αποτέλεσμα οι εργοδότες να μην υποχρεούνται πλέον να αναφέρουν στο Σύστημα Εργάνη τους λόγους για τους οποίους προχώρησαν στην απόλυση εργαζόμενου.

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι καταργείται και κατεβαίνει από το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» το «μεσαιωνικό» πλαίσιο αναφοράς ηλεκτρονικής καταγραφής του φακέλου του εργαζομένου, με αναδρομική ισχύ, και έτσι κανένας πλέον εργοδότης δεν θα γράφει γιατί απολύει τον εργαζόμενό του.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ την Κυριακή ο κ. Βρούτσης, αναφερόμενος στους λόγους που προέβη σε αυτήν την απόφαση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, σημείωσε ότι επρόκειτο για ένα «ηλεκτρονικό φακέλωμα» των εργαζομένων, καθώς ο επόμενος εργοδότης τους θα ζητούσε από τους υποψήφιους υπαλλήλους του να του δείξουν τους λόγους απόλυσης από την προηγούμενη εργασία τους.

Ενδεικτικά ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ορισμένα παραδείγματα από σχετικές καταχωρίσεις στο σύστημα «Εργάνη»:  «Πολύ αργός και οκνηρός, ανεπαρκής στη δουλειά του, πολλές αδικαιολόγητες απουσίες, χαμηλή παραγωγικότητα, ιατρικοί σοβαροί λόγοι» και επισήμανε πως αυτοί που απολύθηκαν, με τέτοιες καταγραφές, δεν θα έβρισκαν νέα δουλειά. 

Η κατάργηση της εν λόγω διάταξης ψηφίστηκε στις 8 Αυγούστου με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι νομοθετεί καθ’ υπόδειξη του ΣΕΒ.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.